– Sameflagget er et respektert flagg

Sikkerhetsvaktene ved Eurovision Song Contest kommer ikke til å ta i fra publikum samiske flagg under konkurransen neste helg.

Agnete Johnsen med sameflagg

Agnete Johnsen med sameflagg. Johnsen er fra Nesseby i Finnmark.

Foto: Kenneth Hætta / Frilans

Tidligere denne uken har ESC sine flagg-regler blitt møtt med massiv motstand og kritikk, etter det ble kjent at sameflagget ikke er tillatt under showet. I dag sier de til NRK at de ikke kommer til å rive samiske flagg ut av hendene på publikum.

– Dette handler mer om å oppfordre til å ikke bruke Eurovision Song Contest til en politisk markering. Sameflagget er et respektert og godkjent samisk flagg, og ikke kontroversielt, sier Jon Ola Sand, Eurovision-sjef i EBU.

Det var Espen Nystad, Agnetes manager, som først gikk ut med at sameflagget nå er godkjent til avisa Sagat.

– Eurovision er verdens største og fineste arrangement, og slagordet i år er «Come together». Det ligger ganske mye i det i form av å inkludere alle land og etnisiteter, sier han nå i ettermiddag til NRK.

– Ville vært tåpelig

Eurovision har strenge flaggregler for flaggbruk, og har tidligere sagt at det kun er tillatt med flagg fra de deltakende land, fra land som tidligere har deltatt, eller fra land som er fullverdig medlem av FN.

Det finnes to unntak fra reglene: Både EU-flagget og regnbueflagget er delvis tillatt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Ola Sand

Jon Ola Sand, Eurovision Song Contest-sjef ved den europeiske kringkastingsunionens hovedkvarter i Gèneve i Sveits.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Sand oppsummerer reglene slik:

– Vi ønsket i utgangspunktet å begrense mengden flagg. Nå vil vi åpne opp for dette, og skape rom for flere flagg. Vi har ikke laget flagg-regelen for å kunne rive ut flaggene av hendene på folk som kommer med dem, sier Sand.

Sand bruker Storbritannias deltager Joe Woolford som et eksempel. Han er fra Wales, og det walisiske flagget er i utgangspunktet heller ikke godkjent.

– Men det ville vært tåpelig å nekte familien hans og andre som vil heie på han å veive med det flagget.

– Betyr det at dere nå ser gjennom fingrene på reglene dere har satt?

Silje Karine Muotka

Silje Karine Muotka, sametingsråd.

Foto: Kenneth Hætta

– Det er ikke naturlig å åpne for alle mulige flagg fra alle mulige regioner, men hvis folk for eksempel bringer et baskisk flagg kommer vi ikke til å lage noe stort ut av det, sier Sand.

– Kommer samiske flagg til å være tillat også de kommende årene?

– Det kommer ikke til å være i strid med konkurransen.

– Flott ambassadør

Sametingsråd Silje Karine Muotka sa til NRK tidligere denne uken at hun var klar for å trosse flaggforbudet når hun neste uke reiser for å se Agnete i aksjon i Stockholm.

– Dette er gode nyheter, vi ønsker alle å støtte den fantastiske artisten. Det er naturlig for oss å flagge med det samiske flagget, men vi er der først og fremst for å støtte Agnete. Hun er en flott ambassadør, sier Muotka.