Hopp til innhold

Enstemmig Sameting vedtok å be om uavhengig gransking av Fosen-saken

Sametinget vedtok i dag enstemmig å be om en uavhengig gransking av Fosen-saken.

En uavhengig gransking ble foreslått av posisjonen på Sametinget (Beiveálgu-gruppa; Norske Samers Riksforbund, Senterpartiet og Ávjovári Johttisápmelaččaid Listu) tirsdag.

Vedtaket fra Sametinget sier blant annet dette:

Sametinget konstaterer at det nå er 514 dager siden Høyesterett konstaterte at Olje- og energidepartementets konsesjons- og ekspropriasjonsvedtaket strider mot reineierens rettigheter etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27 (SP27) og at vedtakene derfor er ugyldige.

– Jeg er glad for at et enstemmig Sameting nå har gitt klar beskjed om at det bes om en uavhengig gransking av Fosen-saken fra første saksbehandling til oppfølgingen av dommen fra Høyesterett, sier parlamentarisk leder i Norske Samers Riksforbund (NSR) Beaska Niillas i en pressemelding.

– En uavhengig gransking bør skje parallelt med oppfølgingen av høyesterettsdommen. Vindkraftverkene på Storheia og Fosen har ikke gyldig konsesjon og driftes derfor ulovlig på et landområde Fosen Vind AS ikke har lovlig tilgang til. Vi mener derfor også at kraftproduksjonen må stanses og omsetningen som er generert av det ulovlige anlegget fryses frem til saken er løs, sier Beaska Niillas.

Beaska Niillas
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Bistevaš gulahalli TILas

  Diibmá lei Sigbjørn Skåden vuosttaš geardde gulahalli dahje speaker sámegillii ruovttučiekčamis ja dán jagi galgga son maid gullot bistevaš sámegielat gulahallin Romssa Arenas:

 • Lágidit beassášdoaluid Sirpmás

  Sirpmá gilisearvi lágida vuosttas háve beassášdoaluid Sirpmá giliviesus lávvardagas gitta boahtte duorastahkii. Doaluid gohčodit sii Gákšu filbma- ja dáiddafestiválan. Okta lágideaddjin Tormod Varsi muitala, ahte olbmot leat váillahan sin guvlui beassášdoaluid.

  Guldal olles jearahallama:

 • Evakuerer flere steder i Troms

  Politimesteren i Troms har besluttet å evakuere innbyggere i deler av områder på Breivikeidet, i Oldervik og på Vasstrand i Troms, opplyser politiet i en pressemelding.

  Evakueringen skjer på grunn av økende snøskredfare, og gjelder i alt 13 boenheter.

  I pressemeldingen opplyser politiet at de tror evakueringen vil stå seg de kommede 48 timene, på grunn av værprognosene.