NRK Meny
Normal

Engasjementet om Mari Boines barndomshjem har stilnet

De samiske samlinger har ikke svart huseier på hva som skal skje med Mari Boines barndomshjem. Huset er nå tilbudt flere samiske kommuner og også Sametinget.

Mari Boine barndomshjem

Mari Boine barndomshjem

Foto: Per Inge Åsen / NRK SAPMI

Stig Harby kjøpte eiendommen med barndomshjemmet til Mari Boine i 2006 for å kunne bygge en fritidsbolig der som familien kan benytte seg av. Han tok kontakt med Karasjok kommune og offentlige institusjoner i 2011, der han prøvde å selge huset på grunn av den historiske verdien, men ingen av de han kontaktet ville ha noe med huset å gjøre.

Skulle brennes

Da huset skulle brennes i 2013 ble det plutselig storm om huset. Mari Boine selv gikk også ut og sa at det er forferdelig trist at huset skal brennes .

Brenningen ble stoppet. Flere sa da at de er interessert i å kjøpe eiendommen. Harby valgte å donere huset til De Samiske Samlinger i Karasjok, som skulle vurdere om de kan flytte huset eller kjøpe hele eiendommen i Gámehisnjárga i Karasjok.

– Det at vi overtar huset til verdensartisten Mari Boine er noe av det største som har skjedd stiftelsen De samiske samlinger, sa styreleder Thoralf Henriksen i De Samiske Samlinger til Ságat da de fikk gaven i 2013.

Har ikke fått avklaring

Men nå har engasjementet forstummet, skriver Ságat .

Etter at to tidligere henvendelser til Stiftelsen De Samiske Samlinger ikke har ført fram har Harby langt på vei resignert. Han får ikke igangsatt planlagt aktivitet på eiendommen. Nå ønsker han klarhet i hva man ønsker med dette huset, og har bedt om en avklaring i begynnelsen av denne måneden, en frist som gikk ut den 5. juni.

– Mottar jeg ingen slik formell aksept innen da, så tolker jeg da dette som at det heller ikke i fra deres side er noe ønske i fra et kulturhistorisk og museumsperspektiv om å ta vare på Mari Boines barndomshjem for fremtiden, skriver Harby til De Samiske Samlinger.

Leder av stiftelsesstyret i De Samiske Samlinger Arne Hjalmar Strømeng forteller at spesialistene har vært på befaring og styret avventer rapporten i disse dager.

– Dette avgjør vi ganske raskt når vi får rapporten, sier han til avisa.

Tilbud til Sametinget og samiske kommuner

Harby på sin side har nå tilbudt Mari Boines barndomshjem til Sametinget og kommunene Karasjok, Kautokeino og Porsanger. Han har bedt Sametinget komme med en tilbakemelding innen 30. juni.

Sametingsråd Henrik Olsen brenner ikke for saken. Han sier at Sametinget ikke kan drive museumsvirksomhet, men erkjenner samtidig at om huset forsvinner, så kan det bli fordømt i ettertid.

Harby sier at bygningsmassen ikke har noen boligteknisk verdi på grunn av vannskader, men at det utelukkende er snakk om en kulturhistorisk verdi, siden det er Mari Boines barndomshjem.