NRK Meny
Normal

– Gjør meg søvnløs

Den planlagte brenningen av Mari Boines barndomshjem vekker sterke reaksjoner. Artisten selv syns dette er forferdelig trist.

Mari Boine på Markomeannu

Mari Boine på Markomeannu.

Foto: Vaino Rensberg / Mari Boine

– Dette klarer jeg ikke å snakke om, skriver Mari Boine i en tekstmelding til NRK Sapmi. Hun skriver videre hun knapt har fått sove i natt, og at tankene stadig vender tilbake til barndomshjemmet som nå skal brennes.

Boine ber om forståelse for at hun ikke makter å snakke om dette nå.

Viktig minne

Mari Boine - Fly med meg

I biografien «Fly med meg», beskriver Mari Boine barndomshjemmet som et viktig minne der hennes musikalske karriere fikk sin spede start. Etter at gården ble solgt i 2006, har Boine forsøkt å kjøpe tilbake gården.

Men nå står altså barndomshjemmet utenfor Karasjok i fare for å forsvinne. Onsdag skal Karasjok brannvesen tenne på huset i forbindelse med en brannøvelse.

Facebook-støtte

Mari Boine har ikke lyst til å kommentere saken ovenfor NRK Sápmi, men på sin egen side på Facebook skriver hun dette:

« Et lite hjertesukk på natta: Mitt og mine søskens barndomshjem ble solgt til en kjøper for 8 år siden. Eiendommen har stått ubebodd og forfalt i 8 år. Jeg prøvde å kjøpe det tilbake, men da var prisen fordobla og jeg fikk vite at det ville koste ganske mye å gjøre det i stand med alle skadene etter 8 år. Det har vært trist å se huset stå tomt og bare forfalle. På onsdag planlegger den nye eieren å brenne ned huset i en brannøvelse. Noen politikere i Karasjok planlegger å stoppe det, jeg lurer på om de klarer det? Og hva skal skje med huset? Skal det stå i nye 8 år og forfalle? Kanskje det er best at det kommer til nytte i en brannøvelse?»

Egen vei

Mari Boine veien i Karasjok.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK
Boine-museum

Kommentarfeltet under innlegget domineres av sterke reaksjoner om at dette er trist, trasig, uhørt og sjokkerende. Flere tar til orde for at barndomshjemmet bør omgjøres til et Mari Boine-museum og at politikere bør gjøre det de kan for å stanse brann-planene.