Hopp til innhold

Eks-ordfører i ekstase etter bjørnemøte

– Man investerer i fotoutstyr, og jakter daglig år etter år – og kanskje man får se én bjørn som stikker av før du rekker å løfte fotoapparatet – men så skjedde dette, sier Kjell Sæther.

Bjørnebinne i Anárjohka

STIRREKONKURRANSE: Det vanket lengre øyekontakt mellom Karasjoks eks-ordfører og bamsemor i Anárjohka-området i Karasjok kommune.

Foto: Kjell Sæther

En smilende ordfører i Karasjok, Kjell Harald Sæther.

I BJØRNEEKSTASE: Kjell Harald Sæther ble valgt som ordfører i 1987 for Arbeiderpartiet, og ble gjenvalgt hele fem ganger frem til han gikk av i 2011. Til sammen satt Sæther som ordfører i 24 år, den lengstsittende ordfører i Karasjoks historie. Nå er det derimot natur og foto i skjønn forening som opptar gammelordføreren.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er en så stor opplevelse at jeg har nesten ikke har ord. Jeg som gammel mann er like glad nå som en liten unge. Tenk å få se en stor bamse rett i øynene på kloss hold.

– Jeg har lett etter bjørn i en manns alder. Plutselig har jeg den bare noen meter foran meg.

På hjemplassen er han kjent som den folkekjære og populære karasjokordføreren som klarte å bli gjenvalgt hele fem ganger på rad, noe han også fikk noe kritikk for.

Men livet etter ordførertilværelsen har i stor grad gått til å dyrke yndlingshobbyen; naturfotografering.

Har jaktet på bjørn i mange mange år. Endelig traff jeg en binne med unger. Hadde øyekontakt med samtlige. Er så lykkelig!

Kjell Sæther om sin nær-bjørn-opplevelse

– Helt fantastisk

Den siste helgen i juni vanket det et etterlengtet fotoskup på Kjell Sæther, under en biltur i Anárjohka-området.

– Man investerer jo i fotoutstyr og alt sammen, og jakter år etter år, dag etter dag – og kanskje man får se én bjørn som stikker av før du rekker å løfte fotoapparatet.

– Men så skjedde dette. Det er helt fantastisk

Binne med tre unger i Anárjohka i Karasjok

SPASERTUR: Binna og hennes tre unger virket lenge temmelig uanfektet av eks-ordførerens nærvær.

Foto: Kjell Sæther

Ingen tilfeldig møte

Etter den innledende stirreseansen med bjørnemammaen, oppdaget Sæther at binna hadde unger med seg. De var ikke enkle å spotte i førstningen, da de lå noe skjult i vegetasjonen.

– Hele tre unger hadde den, og jeg fikk knipset alle sammen, forteller Kjell Sæther entusiastisk.

– Kom du bare tilfeldigvis over bjørnene denne gangen, eller var du ute etter å finne akkurat dem?

– Jeg var ute for å finne dem. Det gjør jeg nesten hver eneste dag. Da har jeg alltid to kamera klar ved siden av meg i tilfelle de dukker opp, sier Sæther.

– For hvis en bjørn dukker opp, så kan det ofte bare være snakk om et halvt sekund man får se den. Det skjedde jo denne gangen også i begynnelsen. Jeg rakk ikke å få kameraet opp.

– «Hoff», tenkte jeg da, og sa meg tilfreds med at jeg fikk i det minste sett bjørnen.

Bjørnebinne i Anárjohka i Karasjok

FIKK NÆRKONTAKT: Det er mulig bjørnemor snudde det ene øret til Kjell Sæther, for å kunne lytte nøyere til eventyret Sæther hevder han leste til henne.

Foto: Kjell Sæther

– Hvorfor skulle jeg bli redd?

NRK minner eks-Karasjok-ordføreren om at det heter seg jo at en binne med unger kan være farlig.

– Var du noen gang redd?

– Redd? Hvorfor skulle jeg være redd? De så jo så snille ut.

Jeg tok til og med en liten prat med dem. De stakk jo inn i buskasken et lite øyeblikk. Men da ropte jeg bare etter dem, forteller Sæther.

– Da reiste de seg opp og kikket på meg, så det var nok det som ga resultater.

– Så da fortalte jeg dem et lite eventyr også, sier hobbyfotografen i en ganske munter tone – før han antageligvis stikker ut i de myggfulle karasjokskogene igjen, med fotoutstyret over skuldrene.

Korte nyheter

 • Snøskredfaren er fortsatt høy

  Det er fortsatt betydelig snøskredfare i Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms og Ofoten.

  «Enkelte svært store skred kan løsne av seg selv når sola står på. For en person vil det være lett å løse ut store skred i fersk snø, også fra avstand,» skriver Varsom.no.

  Snøskred i Manndalen
  Foto: Ruben Bekke
 • Evakueringene i Troms videreføres

  Politiet i Troms informerer lørdag ettermiddag om at evakueringa av de 22 innbyggerne i Breivikeidet, Oldervik, Vasstrand i Tromsø kommune, samt de berørte beboerne på Reinøya i Karlsøy kommune, videreføres.

  Skredsituasjonen er uendret i Troms, og politimester i Troms har derfor besluttet å videreføre evakuering på Reinøya, Oldervik, Breivikeidet og Vasstrand inntil videre.

  Politimesterens beslutning er gjort etter anbefaling fra kommunene og aktører med skredfaglig kompetanse.

  Lørdag og søndag vil det gjøres skredundersøkelser på lokasjonene som er evakuert. Det vil gjøres daglige vurderinger om evakueringen skal oppheves.

  De evakuerte blir orientert av sine kommuner.

 • Venter 1.000 skiturister, men får ikke sendt SMS om snøskredfare

  De får ikke lov å sende ut SMS om snøskredfare på egenhånd, derfor ber nå Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen om en najsonal varslingstjeneste.

  – Justis- og beredskapsdepartementet må ta et overordnet ansvar for å sørge for skikkelig informasjon og varsling til alle som besøker Troms.

  To utenlandske skiturister omkom i skred i Lyngen og Nordreisa fredag. Begge stedene var det svært dårlig vær.

  – Det var tidenes dårligste 31. mars. Det var 10 meters sikt, og enda er det hundrevis av turister som beveger seg ute i fjellene. Det tyder på at vi ikke gjør en god nok jobb på forebygging. Jeg føler litt maktesløshet, vi opplyser overalt der vi har mulighet, sier Johnsen.