Hopp til innhold

Vil skyte flere bjørner: – Det er bare å smelle igjen fjøsdøra hvis vi ikke blir hørt

Sauebønder i Finnmark vil ikke ha en ny sommer med store tap til bjørn. Derfor var regjeringen og statsforvalteren invitert til alvorsprat.

Sauebønder møter statsforvalteren for å snakke om tap til rovvilt.

MØTE: Flere titalls bønder i Finnmark hadde tirsdag tatt turen til Varangerbotn i Øst-Finnmark.

Foto: Lemet Johanas Nystad / NRK

– Det er bare å smelle igjen fjøsdøra hvis vi ikke blir hørt, sier sauebonde i Tana, Leif Erik Varsi (46).

Han synes det er vanskelig å se for seg en fremtid som sauebonde.

Sist sommer var det flere bønder i Finnmark som opplevde store tap til bjørn. Samtidig avslo statsforvalter i Troms og Finnmark flere søknader om felling.

Avslagene skapte sterke reaksjoner blant folk. Også tidligere statsråd er blant dem som er kritisk til måten bjørneangrepene i Finnmark er håndtert på.

I god tid før dyrene igjen skal ut på beite hadde bøndene i nord denne uken derfor invitert både statsforvalter og regjeringen til et møte.

Leif Erik Varsi

UTMATTET: Sauebonde Leif Erik Varsi var både psykisk og fysisk utslitt etter at sauene var samlet inn fra sommerbeite i fjor.

Foto: Lemet Johanas Nystad / NRK

Varsi forventer nemlig at regjeringen tar grep for å sikre hans beiteområder bedre.

– Det har vært blytungt det siste året. Jeg er både psykisk og fysisk utmattet, sier han.

Les også Får ikke felle bjørn som herjer med saueflokken: – Har leita etter kadaver i over to uker

Halsbånd til sauene

Krever flere fellingstillatelser

Beitene til tanaværingen er definert som såkalt beiteprioritert område for sau.

Der skal det ikke være bjørn.

– Virkeligheten er en helt annen. Selv om vi gjeter døgnet rundt, mister vi sauer til bjørn, sier han.

De offisielle tapstallene for fylket for 2023 er ennå ikke klar, men for Varsi er fasiten slik for fjorårets beitesesong:

  • Han mistet nærmere 60 dyr.
  • SNO sine undersøkelser viste at disse var drept av bjørn.
  • Sauer som mistet avkom, fikk jurbetennelse. Noen måtte avlives.
  • Lammene til sauer som ble drept, kom tilbake fra beite som bitte små. Flere kunne heller ikke leveres til slakt.
  • Vårflokken hans etter lamming er om lag 600 dyr.
  • Vinterflokken er vanligvis om lag 200 sauer.
  • Avstanden fra hans beiter til forvaltningsområdet for bjørn er om lag 100 km.
Sauefjøs

TRYGT INNE: Sauene til Leif Erik Varsi er nå trygt inne i sauefjøset. Om et halvt år skal de etter planen ut på beiter igjen i Tana, der de stadig oftere har fått besøk av bjørn de siste årene.

Foto: Lemet Johanas Nystad / NRK

Ifølge Varsi og bondelagene i Finnmark, er det på tide å stille spørsmålet om det overhode skal være sau i Finnmark, når de opplever store tap til rovdyr.

Beskjeden til de som forvalter rovvilt og regjeringen er klar:

– Det må gis flere tillatelser til å felle bjørn, og de må gis raskere, sier 46-åringen fra Sirma i Tana.

Statsforvalter: – Vi vet konsekvensene

Rasmus Kristoffer Høyning, statsforvalter for rovvilt i Finnmark, satt og lyttet til sauebøndenes beskrivelse av situasjonen.

Det er ikke alt han nikker gjenkjennende til, men han synes de har en god dialog.

Rasmus Kristoffer Høyning

MÅ VURDERE: Rasmus Kristoffer Høyning har ansvar for rovviltforvaltning i Finnmark. Han mener det er viktig å gjøre grundige vurderinger før de gir tillatelse til felling av bjørn.

Foto: Lemet Johanas Nystad / NRK

– Jeg forstår dem veldig godt. Og det gjør selvfølgelig inntrykk. Det gjør det jo også når vi sitter midt i det. Det er jo ofte sånn at når vi tar en avgjørelse, så vet vi jo hvilke konsekvenser det får for bøndene, sier han.

Bjørnen trekker nordover

Samtidig må Høyning også følge vedtak fra Stortinget. Det er der de har bestemt hvor mange rovdyr det skal være i de forskjellige rovdyrområdene i Norge.

Regelverket sier at de har tre dager på å behandle søknad om skadefelling.

Det er jo bedre at vi får tid til å gjøre vurdering, enn at vi for eksempel sier nei med en gang, før vi har det nødvendige kunnskapsgrunnlaget for å få fattet et vedtak på et kunnskapsgrunnlag, og ikke på affekt, sier han.

Forskere følger også med på bøndenes utfordringer med bjørn. Det er fortsatt en god del de ikke vet om dette, men det er tydelig at det skjer endringer.

Vi ser jo at bjørnebestanden har utvidet seg nordover, og det er jo en realitet vi må forholde oss til. Enn så lenge er det ikke vi som bestemmer hva bestandsmålet skal være, eller beregner det bestandsmålet, sier Høyning.

Senest høsten 2023 kom Miljødirektoratet med en rapport, der det blir slått fast at de ikke anbefaler å redusere antall bjørner i Norge (miljodirektoratet.no).

Felt bjørn i Tana

MER AV DETTE: Sauebønder i Finnmark mener det må gis flere skadefellinger av bjørn. Bildet viser bjørn felt i Tana sommeren 2022.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Regjeringen: – Bekymret

Etter møtet med bøndene var statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Kjersti Bjørnstad, opptatt av å presisere at det fortsatt må være sauedrift i Finnmark.

Hun er likevel bekymret over situasjonen.

– Jeg opplever en næring som er frustrert og fortvilet. Og synes det er vanskelig å motivere seg for å fortsatt drive med noe som er kanskje verdens viktigste jobb, det er å lage mat. Og det bekymrer meg, sier hun.

Kjersti Bjørnstad

GODE INNSPILL: – Det viktigste er å få høre virkelighetsbeskrivelsen av hvordan dette kjennes ut på kroppen. Og så er det mer konkrete innspill som går på dette med bestandstallet som vi opererer med, er det riktig, må vi gjøre noe med den metodikken, sier Kjersti Bjørnstad (Sp).

Foto: Lemet Johanas Nystad / NRK

Bjørnstad er enig i at det må vurderes grundig før det gis tillatelse til felling. Samtidig må dyr som gjør skade tas ut så fort som mulig, mener hun.

Mye av frustrasjonen til bøndene går ut på at myndighetene sier deres tellinger av bjørn og andre rovdyr ikke beviser at det er blitt flere rovdyr.

Statssekretæren mener Norge har gode metoder for å kartlegge bestandene, men er åpen for å se nærmere på dette.

Jeg tror det opplevde rovdyrtrykket er reelt ut ifra den enkeltes stålsted. Norge har antageligvis et av verdens beste rovvilt-tellemetodikker og program. Men selv om ting er bra, så kan det alltid bli bedre. Det har jeg fått veldig tydelige signaler på i dag, sier hun.

Korte nyheter

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.

  • Davvi-Norgga áibmolatnja fas rabas: – Šállošat boasttuvuođaid váikkuhusaid

    Davvi-Norgga áibmolatnja rahpasii fas ikte bearjadaga, maŋŋá go Avinor šattai girdijohtolaga bissehit guhtta diimmu. Sárasneahtas dat lei sivva. Avinor šálloša buohkaide geaidda áibmolanja gidden váikkuhii.

    – Buot vuogádagat leat dárkilit iskojuvvon, ja mii sáhttit máhccat dábálaš doibmii. Mii šállošat dáid boasttuvuođaid váikkuhusaid sidjiide geat eai leat ollen dohko gosa galge dán eahkeda, ja buohkaide earáide geaidda dát lea čuohcan.

    Sárasneahtas lei sivva Bådådjo rájes ja davás.