Hopp til innhold

Gull til unge helseentreprenører: – Nesten så vi hylte av glede!

Ungdomsbedriften Eallin Illu får de yngste og eldste til å møtes. Under Ungt Entreprenørskap messa ble de kåret til beste yrkesfaglige bedrift.

Bedriften Eallin Illu viser fram sine gullmedaljer og gullbillett

SKAL TIL NM OG SPANIA: Her er fem av bedriftsmedlemmene i Eallin Illu. De sier det er spennende og givende å samle folk i alle aldre. I fylkesmessa for unge entreprenører i Finnmark gikk de til topps. Fra venstre: Katrine Nilsen (16), Lina Therese Eira (16), Isabelle Mienna (16), Sáve Guttorm Eriksen (16) og Tia Farvelund (17).

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

NRK treffer fem unge videregående skole elever som er sprudlende fornøyde etter å ha vært i Kirkenes. Der var de på fylkesmessa for unge bedrifter.

De vant Finnmarks pris for beste yrkesfaglige bedrift.

– Vi ble kjempeglade da de ropte oss opp. Det var nesten så vi hylte av glede og sprang opp på scenen, forteller Katrine Nilsen (16).

Elevene går ved Samisk videregående skole i Karasjok. Bedriften deres heter «Eallin Illu», eller livsglede på norsk.

– Det vi vil med bedriften vår er å sosialisere og aktivisere både barn, unge og eldre, forklarer Lina Therese Eira (16).

Gikk for gull

Totalt er de åtte som driver bedriften, og tilhører første året på helsefaglinja. De har allerede arrangert flere arrangementer. Disco for barn og påskeparty for barn og unge.

– Etter påske så kommer vi til å arrangere bingo her på skolen. Dit er alle aldersgrupper velkomne, forteller Eira.

Ungdomsbedriften Eallin Illu vant for beste yrkesfaglige bedrift i Finnmark

JUBLER: Isabelle Mienna kan fortelle at de hadde et stand på messa der besøkende blant annet kunne prøve seg på lassokasting. Her er de like etter at de fikk gullbilletten til NM for unge bedrifter. Den ble utdelt av opplæringskontorene i Finnmark. I tillegg til de fem NRK traff er Haakon Tverfjell (21), John Martin Andersen (18) og Anna Nedrejord (17) en del av «Eallin Illu». Eleven kommer fra henholdsvis Karasjok, Porsanger og Hammerfest.

Foto: Ungt Entreprenørskap Finnmark

Bedriftsideen kom elevene på selv, kan lærer Inger Lisbeth Persen. Hun er svært kry over det elevene har fått til. Persen kan avsløre at hennes kollega hadde satt ambisiøse mål før de gikk i gang.

– Ja, min kollega Liss Utsi sa at «om vi først skal delta, så går vi for gull», sier Persen.

Bilde av ungdomsbedriftsrapport fra 2001-2002

VUNNET FLERE GANGER: Lærerne ved Samisk videregående skole i Karasjok kan vise til at elevene deres har vunnet flere ganger i årenes løp. Dette gir tro på å fremtidig arbeidskraft i samiske områder.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Som en av vinnerne av fylkesmessa så skal «Eallin Illu» delta under NM i april. Pengene ungdommene har tjent på bedriften er satt av til et bestemt formål – nemlig studietur.

– Jeg tror vi kommer til å gjøre det bra under NM, for uka før skal vi til Alicante i Spania. Der skal vi besøke et norsk sykehus for å se hvordan de jobber der, sier Lina Therese Eira.

– Det blir veldig spennende og gøy. Det er morsomt med utfordringer, legger Isabelle Mienna til på spørsmålet om hvordan det blir å delta i NM.

Klarte å vinne til tross for sorg

Det var ikke bare disse samiske ungdommene som gjorde det bra. Ei annen som stakk av med beste pris i sin kategori var Anne Madeleine Eira Hætta (18).

Også hun fra Samisk videregående i Karasjok.

Lærerne Anne Randi Solbakken og Liss Utsi smiler i gangen på skolen

STOLTE: Lærer Liss Utsi (t.h.) ville at elevene skulle gå for gull. Lærer Anne Randi Solbakken sier hun er imponert over Anne Madeleine Eira Hættas evne til å argumentere og måten hun har ledet Sátniprint på.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Det var Fullstendig uforventet og artig å få prisen!

Hætta ble kåret til beste selger. Hun er daglig leder i ungdomsbedriften Sátniprint UB.

– Formålet med bedriften er å styrke og vise fram det samiske språket. Det gjør vi ved å printe samisk grammatikk på kopper, for kopper er noe man ser svært ofte og dermed blir det lettere å huske det som står på koppen, forklarer hun.

Anne Madeleine startet opp bedriften sammen med to andre. Hun brukte tid på å tenke seg godt om før hun dro til Kirkenes. For ei av dem som var med å starte opp Sátniprint UB var Karine Emilie Negård, som mistet livet i en skuterulykke forrige helg.

– I høst da vi startet opp sa hun til meg at jeg måtte prøve å vinne beste selger prisen. For hun hadde nemlig vunnet den tidligere, og sa at det var utrolig gøy. Det gjorde det ekstra spesielt å vinne.

Hennes lærer Anne Randi Solbakken synes det var sterkt gjort av Anne Madeleine.

– Jeg er utrolig stolt over henne. Dette har hun klart ved hjelp av sin styrke og dyktighet. Å klare og delta i en slik konkurranse etter en slik hendelse skjønner alle krever mye krefter. Det å vinne prisen ble en fin måte å ære minnet til Karine på, sier Solbakken.

Anne Madeleine Eira Hætta med pris for beste selger under UE-messa i Finnmark

BESTE SELGER: Ishavskraft delte ut beste selger prisen til Anne Madeleine Eira Hætta fra Kautokeino. Hun går på medielinja ved Samisk videregående skole i Karasjok.

Foto: Ungt Entreprenørskap Finnmark

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK