Hopp til innhold

Delte meninger blant publikum om helsedebatten i Karasjok

Publikum synes kveldens valgdebatt var spennende, men de er uenige om nytteverdien av den.

Publikum, debatten i Karasjok

Publikum fulgte spent med på kveldens valgdebatt i Karajsok, men ikke alle er like fornøyde med det som kom frem.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Valglogo
Kurt Wikan

Kurt Wikan.

Foto: NRK

– Vi har noen virkelig flinke politikere her i Finnmark i Cecilie Hansen (Sp) og Anne Toril Eriksen Balto (Sp), som helseministeren og finansministeren hadde problemer med å svare på, sier Kurt Wikan fra Kirkenes i Sør-Varanger.

Wikan er selv nummer to på Senterpartiets liste i sin hjemkommune.

Hva tenker du på da?

– Det var alt i fra eldreomorg til sykehus, og hvordan man skal få det til. Jeg synes at helseminister Bent Høie bare svarte unnvikende om at han skal komme med en plan, men han vil jo ikke komme med en plan, mener Wikan.

Føler du deg tryggere nå enn før debatten startet?

– Nei. Ikke på noen måte. Jeg føler at jeg ikke fikk noen svar. For meg er det ikke noe problem som bor i Sør-Varanger og har kort vei til sykehus, men jeg tenker på dem i Indre-Finnmark, kysten og alle de som har særdeles lang vei til sykehus, forklarer Wikan.

– Veldig interessant, men intet nytt

Karoline Mikalsen reiste fra Lakselv til nabobygda Karasjok for å følge debatten, og hun er fornøyd.

Karoline Mikalsen

Karoline Mikalsen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Det var veldig interessant å høre på hva politikerne hadde å si. Spesielt artig var det å se hvordan Siv Jensen ble grillet, sier Mikalsen.

Er dette en viktig debatt?

– Ja, jeg bryr meg veldig mye om eldreomsorgen selv. Derfor var det gøy å høre på.

Men føler du at du fikk høre noen gode løsninger her?

– Nei, egentlig ikke. Vi fikk egentlig ikke høre noe nytt, mener Karoline Mikalsen.

Ingebjørg Nilsen

Ingebjørg Nilsen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ingebjørg Nilsen fra Lakselv er enig med sin sambygding at det var en interessant debatt.

– Det var en del gode poenger. Men det kom ikke frem noen gode løsninger. Som det ble sagt i debatten så er eldreomsorg diskutert i 30 år og sannsynligvis vil det bli diskutert i 30 år til, tror Nilsen.

Føler du deg tryggere nå enn før debatten?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er jo ingenting som er blitt gjort ennå. Vi får se hvordan det blir, sier Ingebjørg Nilsen.

– Fikk frem forskjellene

Jonas Sørum Nymo er også fra Lakselv og han er nummer tre på Høyres valgliste der.

Jonas Sørum Nymo

Jonas Sørum Nymo.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det var en god debatt som fikk frem forskjellene i politikken. Det var gode og viktige temaer. Jeg er veldig spent på den pakken som finansminister Siv Jensen nå vil levere. En ting er i hvertfall helt sikkert og det er at det skal sendes inn en knallsøknad fra Porsanger kommune. Kommunen har utfordringer innenfor dette området og da er det viktig å være på banen når slike ordninger kommer, sier Nymo.

Føler du deg tryggere nå enn før denne debatten?

– Utgangspunktet har jo ikke endret seg så mye, men vi vet hva FrP har presentert her i dag. Det er en veldig god ordning og det blir spennende å se hvordan det vil gå med de 400 millioner kronene til de 20 forsøkskommunene. For oss i Porsanger er denne pakken i allefalle veldig velkommen, understreker Nymo.

Olav Sara Nikkinen

Olav Sara Nikkinen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Olav Sara Nikkenen fra Karasjok synes at debatten var interessant, men tilslørende.

– Jeg fikk ikke noe svar på hvordan regjeringen akter å løse de store utfordringene som er i helsesektoren og eldreomsorgen. Jeg fikk absolutt ingen aha-opplevelse. Tror jeg må la inntrykkene fra debattene synke litt og da får jeg se på noen av de løsningene som ble luftet her. Mange av løsningene vil det nok ta tid å få gjennomført, tror Nikkinen.

Føler du deg tryggere nå enn før debatten?

– Nei, det gjør jeg ikke. Løsningene kom ikke så godt tilsyne, understreker Olav Sara Nikkinen.

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP