NRK Meny
Normal

Randi Marie (16) til Jensen og Høie: – Dette er ikke god eldreomsorg

KARASJOK (NRK): – De som jobber i eldreomsorgen har ikke tid til å snakke med de gamle, sier 16 år gamle Randi Marie Olli, som jobber på et sykehjem i Porsanger.

Randi Marie Olli

FIKK BESØK PÅ KJØKKENET: Randi Marie Olli (16) jobber på kjøkkenet på et sykehjem i Porsanger. Nylig fikk hun besøk på kjøkkenet av en beboer som savnet noen å snakke med. - De ansatte i eldreomsorgen må ha mer tid til å prate med de gamle, mener hun.

Foto: Sofie Gran Aspunvik / NRK

Valglogo

Følg helsedebatten i Karasjok og reaksjonene i etterkant direkte her.

– Da jeg sto på kjøkkenet og jobbet på søndag, kom en gammel dame inn for å prate med oss. Hun savnet å ha noen å snakke med, forteller Olli.

Hun mener de ansatte i eldreomsorgen ikke har tid til å være gode samtalepartnere for de eldre, fordi all tiden går med til praktiske oppgaver og stell.

Randi Marie Olli (16) og Agnete Masternes Hanssen (21) jobber med eldreomsorg og hadde flere spørsmål til finansministeren.

Jensen: Må ha flere tanker i hodet på én gang

Under onsdagens valgdebatt foreslo Olli å etablere besøksgrupper som har som oppgave å gi eldre noen å prate med – uten en stram tidsramme.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sa at flere ulike tiltak må til for å skape en bedre eldreomsorg, og at politikerne må ha flere tanker i hodet på én gang når de planlegger fremtidens eldreomsorg.

– Ensomhet er det største problemet

Hjelpepleier og helsefagarbeider Signe Susanne Nedrejord (21) har jobbet fire år i eldreomsorgen i Karasjok. Hun har et klart svar på hva som er det største problemet for de eldre:

– Ensomhet er det største problemet i eldreomsorgen. Det må skje endringer i Norge, fastslo hun.

Ba Jensen om ikke å glemme 408 kommuner

Sammen med Agnete Masternes Hanssen, som også har erfaring fra eldreomsorgen i Finnmark, utfordret Randi Marie Olli finansminister Siv Jensen på hva hun vil gjøre for å sikre en god eldreomsorg i alle kommuner.

Jensen viste blant annet til at regjeringen har iverksatt en forsøksordning med statlig finansiering av eldreomsorgen i enkelte kommuner.

Hanssen påpekte at kun 20 kommuner er med på prøveprosjektet, og at det tilsammen er 428 kommuner i Norge. Mens prosjektet går sin gang skjer det lite i eldreomsorgen i de 408 andre kommunene, fastlo hun.

Vil innføre bemanningsnorm

Under onsdagens debatt sa Jensen at hun er for å styrke bemanningen i eldreomsorgen.

– Vi har sagt at vi skal innføre en bemanningsnorm fordi det vil heve kvaliteten i eldreomsorgen i hele Norge, sa finansministeren.

Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen sa at Ap er for å øke grunnbemanningen i eldreomsorgen, men at de er mot en bemanningsnorm ettersom det er ulikheter mellom kommunene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger