NRK Meny
Normal

Her er høydepunktene fra valgdebatten

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Torgeir Micaelsen anklager finansminister Siv Jensen for løftebrudd i eldreomsorgen og ber henne slutte å være «så eplekjekk». Her er høydepunktene fra kveldens valgdebatt.

Torgeir Micaelsen mener Siv Jensen ikke holder valgløftene sine og at hun derfor ikke har rett til å være eplekjekk.

Valglogo

– Sentralisering er gambling med folks liv

Da Klemet Erland Hætta, ordfører i Kautokeino for Samefolkets parti, fikk hjerneslag, var nærmeste sykehus 300 kilometer unna.

Hans klare beskjed til helseminister Bent Høie er at alle – enten man bor i Finnmark, på Vestlandet eller i Oslo – har rett til å få hjelp fort.

– Sentralisering er gambling med folks liv. Jeg kunne ha fått hjelp fortere, men man bruker 2-3 timer som gambling. Går det bra eller ikke? Man satser på at det går bra, men det er ikke gitt.

Ordfører i Kautokeino, Klemet Erlend Hætta, mener det kan være livsfarlig med for lang avstand til nærmeste sykehus. For innbyggerne i Kautokeino er det 30 mil til nærmeste sykehus.

– Norge er ikke a4

Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Torgeir Micaelsen mener debatten om sykehuspolitikken i Norge har en tendens til å bli det han kaller en grøftediskusjon.

– På den ene siden er konklusjonen at bare ting er nært, er det bra nok. På den andre siden dreier det seg om at bare ting blir stort nok, blir det automatisk mye bedre. Det er balansen som har vært bra. Norge er ikke a4, da kan heller ikke sykehusene organiseres a4, sier Micaelsen.

Torgeir Micaelsen fra Arbdeiderpartiet mener regjeringen må slutte å tenke et store sykehus automatisk er bedre enn små.

Vil ikke ha styring fra «Oslo-gryta»

Cecilie Hansen, ordfører i Sør-Varanger for Senterpartiet, utfordrer finansminister Siv Jensen (Frp).

Hansen lurer på om det ikke er fornuftig at de som skal utføre tjenestene - kommunene - har ansvaret for eldreomsorgen.

– Det er ingen tvil om at dem som har nærhet til dem som skal få tjenesten, utfører tjenesten best. Jeg kan ikke tenke meg at man nede i Oslo-gryta kan gjøre den jobben bedre. La oss få lov til å vise at vi skal få eldreomsorgen til å skinne, men da må vi få midler til det, sier Hansen.

– Det handler ikke om det, det handler om at vi kan finne bedre finansieringsmodeller, svarer Siv Jensen.

Cecilie Hansen, ordfører i Sør Varanger, mener kommune kan klare å heve eldreomsorgen, men da må de få mer støtte fra staten.

Anklager Siv Jensen for å være eplekjekk

Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, anklager Siv Jensen og Fremskrittspartiet for løftebrudd i eldreomsorgen.

– Skal jeg gi deg et råd, Siv Jensen, ville det være å legge den litt eplekjekke tonen ned. Det var ikke byråkratiske prøveprosjekter du lovet velgerne. Du lovet eldreminister, eldremilliard og fullfinansiering av eldreomsorg. Jeg ville tatt det litt mer piano når du nå for første gang har ansvar, sier Micaelsen.

Siv Jensen avviser kritikken og mener i stedet det var Arbeiderpartiet som skjønnmalte situasjonen da de satt i regjering.

– Jeg prøver på ingen måte å være eplekjekk. Der Ap har skjønnmalt situasjonen når de satt i posisjon, har vi gjort det stikk motsatte. Vi har gått ut i kommunene og bedt dem om å kartlegge hvor behovene egentlig er. Jeg mener det er en ærlig tilnærming.

Torgeir Micaelsen mener Siv Jensen ikke holder valgløftene sine og at hun derfor ikke har rett til å være eplekjekk.

Ordfører griller Høie

«Hvordan kan jeg komme meg raskt til sykehuset?»

«Vil dere ha flere helikoptre ut i distriktene?»

«Det finnes kompetanse i kommunene, og det gjelder å bygge på dem. Hvorfor kommer det ikke mer penger til kommunene, så kan vi hjelpe til?»

Helseminister Bent Høie ble stilt til ansvar av Anne Toril Eriksen Balto, ordfører i Karasjok for Senterpartiet.

Anne Toril Eriksen Balto, ordfører i Karasjok, krevde svar på flere spørsmål fra helseminister Bent Høie.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger