Laksekrigen blusset opp igjen

Laksefiskekonflikten i Tana har igjen blusset opp. Denne gang forble det med trusler.

Færre laksefiskere i Tana

For to uker siden var det steinkasting og håndgemeng ved Tana elva. Nå har laksefiskekonflikten igjen blusset opp.

Foto: Anne Berit Anti / NRK

- Jeg følte meg truet, sier laksefisker Janne Gustavsson.

GULDAL: Fas luossariidu

Selv om laskefiskere denne gangen ikke har utøvd vold, så opplevde laksefisker  ved to anledninger at andre laksefiskere oppførte seg truende.

To uker har gått siden det oppstod steinkasting og håndgemeng ved Storfossen i Tana.  Årsaken til konflikten var konkurranse om fiskeplasser. Nu har konflikten blusset opp igjen.

- Følte meg truet

I forgårs dro Janne Gustavsson med en lokalkjent på fisketur i Sirma i Tana kommune. Fisketuren i båten ble alt annet enn koselig.

- En båt med finske fiskere kom så nær båten vår at vi følte oss truet. Vi fryktet de ville kjøre på oss med vilje. Det var utrivelig, forteller Gustavsson.

Janne forteller de nettopp hadde fått en laks på kroken, og måtte derfor bli på stedet.

- Knyttnever og banning

Selv etter at de kom seg på land kom finlenderne etter.

- De var aggressive og krevde at vi skulle forlate fiskeplassen. De viste knyttnevene og bannet. Det var veldig ubehagelig, forteller Gustavsson som opplevde situasjonen som meget ubehagelig. 

Gustavsson forstod det slik at de finske fiskerne ville tvinge dem bort, fordi de finske roerne mente det var deres tur til å fiske.

- Anmeld slike episoder

Lensmann i Tana, Helge Samuelsen sier han ikke kjenner til hendelsen, men oppfordrer alle til å anmelde ulovligheter.

- Det er veldig viktig at vi som har oppsyn her, får meldinger om sånne ting. Alle har rettigheter til å fiske. Det oppstår ikke konflikt fordi noen ikke følger regelverket, men fordi noen ikke kjenner til lokale rutiner, sier Samuelsen.