Hopp til innhold

Bjørnen er felt

Bjørnen som har herjet i reinflokker i Nordland den siste tiden ble felt i går kveld.

Ung hannbjørn på 80 kg skutt i Skjørlegda i Eiterådalen 4. mai 2014

Bjørnen som har drept flere rein i Nordland ble i går kveld skutt.

Foto: Statens Naturoppsyn

Den siste tiden har den drept flere rein, og i forrige uke ble det gitt fellingstillatelse på en bjørn i Grane kommune og Brønnøy kommune. Deretter ble det utvidet til også å gjelde Vefsn og Hattfjelldal.

Les også:

Uetisk, mener Naturværnforbundet

Bjørnen forsvant

Fellingsleder for SNO, Even Bjørnes, forteller at de hadde satt opp viltkamera ved et av reinkadaverene som bjørnen hadde drept. Natt til i går var bjørnen tilbake der og forsynte seg av den drepte reinen. De prøvde da å finne den, men den hadde stukket av derfra og beveget oppover i vanskelig terreng.

– Terrenget var vanskelig, og etterhvert mistet vi også sporet, forteller Bjørnes.

Måtte få tak i helikopter

Men så fikk de melding fra noen skiløpere som hadde sett spor i snøen høyt til fjells. For å ha sjangs å få tak i den der måtte de få tak i helikopter.

– Og da gikk det bare 25 minutter fra vi fant sporet igjen og til bjørnen var felt, forteller han.

Det var en liten hannbjørn, som Bjørnes tipper var på rundt 80 kilo. Han er også rimelig sikker på at dette er den bjørnen som har herjet i reinflokkene.

– Det er denne bjørnen som har vært på begge kadaverene. Vi har også DNA-spor, men disse er ikke rukket å bli testet enda, sier han.

– En lettelse at bjørnen er borte

Reineier Paul Kappfjell forteller at de har hatt GPS-sendere på noen simler, og dermed har de kunnet følge med hvordan flokken har beveget seg. Han sier at de kunne se når reinene har vært forstyrret, flokken har da vært spredt over store områder. De har blitt jaget over til nabodistrikt og blandet seg med andre reinflokker.

Han forteller at de hittil har funnet 3 drepte rein, men er helt sikker på at antallet rein som er blitt tatt av bjørnen er langt større.

– Det er bare å vente på at rovfuglene etterhvert skal begynne å avsløre hvor kadaverene ligger, sier han.

Han var selv også med under fellingen av bjørnen, og er svært glad for at bjørnen endelig er borte.

– Det er en stor lettelse at den nå endelig er tatt, avslutter han.

Korte nyheter

  • Sámi pop konsearta Munch-museas

    Bearjadaga njukčamánu 24 b. čuojaheaba Katarina Barruk ja Elina Waage Mikalsen konsearta Munch-museas.

    Munch live dáiddalaš jođiheaddji Ingrid Moe muitala ahte sis lea mihttu loktet dálááigge ođasmahtti dáiddáriid ja musihkkáriid.

    – Katarina Barruk lea dehálaš ođđa jietna Norgga pop-musihkas. Son lávlu áitojuvvon ubmisámegillii ja ráhkada sierralágán musihkalaš lanja hearkivuođas ja nanusvuođas.

    Moe muitala ahte geahččit sáhttet vuordit fámolaš pop-konseartta.

    Katarina Barruk muitala iežas illudit konsertii.

    – Lean hui ilus ahte Munch háliida searvat dán prošektii. Dat mearkkaša olu, go ii leat dávjá ahte sihke ubmi- ja mearrasámi kultuvrrat leat seamma lávddis oktanaga, čilge Barruk.

    Katarina Barruk sitter med beina i kors i skogen. Håret er flettet inn med samisk pynt.
    Foto: Sara Berglund / Sara Berglund
  • Frode Fjellheim tildeles ærespris

    Frode Fjellheim tildeles Musikkforleggernes Ærespris for 2023. Juryen begrunner at Fjellheim har vært en sentral aktør innen formidling og revitalisering av den samiske kulturarven gjennom sitt eget virke som komponist, og i nært samarbeid med samiske artister - også fra det sørsamiske og umesamiske musikkfeltet.

    Musikkforleggerprisen finner sted i Kulturkirken Jakob 29. mars og arrangeres av Musikkforleggerne, foreningen for norske musikkforlag. Prisen hedrer norske musikkforlag og deres opphavere som er medlem i TONO, for deres arbeid og resultater i året som har gått.

    Frode Fjellheim med blomster fra Musikkforleggerne
    Foto: Brage Fæhn Bakke / NTB
  • Sametingspresidenten ber klima- og miljøministeren lytte til sjølaksefiskerne

    Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) er lite fornøyd med prosessen rundt de foreslåtte reguleringene av sjølaksefisket i 2023. Det kommer frem i en pressemelding fra Sametinget.

    Nå ber hun regjeringen rådføre seg med sjølaksefiskerne.

    – Jeg er rystet over fremgangsmåten til de ansvarlige myndighetene som uten forutgående konsultasjoner eller prosesser foreslår en forskrift som effektivt vil komme til å stoppe det tradisjonelle sjølaksefisket, som er en sentral del av sjøsamisk kulturbasert næringsutøvelse, sier Muotka.

    Sametingspresidenten ber nå statsråden i Klima- og miljødepartementet ta en pause i prosessen, og sørge for at det lages et nytt og bedre reguleringsforslag i samråd med sjølaksefiskernes organisasjoner.

    – De som sitter med mest erfaring og praktisk kunnskap om hvordan vi skal få til et effektivt fiske etter pukkellaks i sjø, burde ha vært tatt med på råd før forslaget ble sendt ut på høring, sier Muotka.

    Sametinget hadde på forhånd ikke fått vite noe om dette, sier Sametinget i pressemeldingen.

    – Jeg har i løpet av helgen blitt kontakt av mange sjølaksefiskere som er sinte og skuffet, både over det som foreslås og over ikke å ha blitt tatt med på råd, sier Muotka.

    Både Finnmark Sjølaksefiskeforening, Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag og Bivdu har sagt ifra om at reguleringsforslaget må endres.

    Sametinget har vært i kontakt med både Miljødirektoratet, som har skrevet forslaget, og Klima- og miljødepartementet, som har sagt at det er de som vil håndtere saken videre.

    – Mine folk hadde kontakt med departementet i går og har avtalt et møte på fredag, hvor vi også vil forsøke å involvere sjøaksefiskernes foreninger. Som sametingspresident så ber jeg klima- og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap) om å lytte til sjølaksefiskerne og Sametinget, anmoder Muotka.