NRK Meny
Normal

Ber FN om hjelp mot demning

Sametingspresident Egil Olli vil hjelpe urfolkene i Amazonas i konflikten om Belo Monte-demningen. Nå løfter han saken til FN.

Sametingspresident Egil Olli hos indianere i Brasil

Sametingspresident Egil Olli hos urfolk i Brasil.

Foto: Johs. Kalvemo / NRK

Olli er i disse dager i New York i FNs permanente forum for urfolk. Han kommer direkte fra en reise i Brasil, og med seg har han et rop om hjelp fra urfolk i Amazonas. Nå løfter sametingspresidenten Belo Monte-saken inn til urfolksforumet i FN.

– Det er skremmende at indianerne er i denne situasjonen i Brasil. Jeg ser ingen annen utvei enn å be FN om hjelp til å redde deres fremtid i området.

Utspillet kommer samme dag som sjefredaktør Sara Beate Eira i Ávvir kritiserte sametingspresidenten fordi han ikke hadde sagt et pip om Belo Monte, til tross for at han nettopp hadde møtt urfolkene i området.

Massive protester

Brasilianske myndigheter har presset gjennom anbudskonkurransen for å få bygge og drive den planlagte gigantdemningen ved Xingu-elva. Norte Energia vant nylig anbudsrunden. De skal nå få bygge det som blir verdens tredje største demning, til tross for store protester fra urfolk og miljøvernorganisasjoner.

Rundt 40.000 mennesker blir nødt til å flytte fra området de bor i. De fleste av disse er urfolk.

Xingu-indianere

Xingu-indianere

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Denne uka har det vært massive protester rundt omkring i hele Brasil mot Belo Monte-utbyggingen. og det er fare for at urfolkene vil ty til sterkere midler fordi de føler seg svært dårlig behandlet.

Også Sametingspresident Egil Olli som selv har besøk området, frykter at urfolk kan lage opptøyer hvis de nå ikke blir hørt.

– Nok er nok

Høvding Aritana Yawalafiti

Høvding Aritana Yawalafiti

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Urfolksledere mener de må bruke de midlene de kan for å bli hørt:

– Det fins en grense for hva vi skal tåle. Vi er nødt til å protestere mot det som truer vår fremtid, sier høvding Aritana Yawalafiti.