NRK Meny
Normal

– Ikke et pip fra Sametinget

Sjefredaktøren i Ávvir synes det er underlig at Sametinget ikke sier noe om Belo Monte utbyggingen til tross for at presidenten nettopp har vært der.

Sjefredaktør Sara Beate Eira i Ávvir.

Sjefredaktør Sara Beate Eira i Ávvir.

Foto: Berit Solveig Gaup / Ávvir

Sametingspresident Egil Olli hos indianere i Brasil

Sametingspresident Egil Olli hos indianere i Brasil.

Foto: Johs. Kalvemo / NRK

– Det vi etterlyser i denne saka er Sametignets syn. Presidenten i Sametinget i Norge, Egil Olli, har jo nettopp møtt de indianerne som må lide hvis denne utbyggingen gjennomføres. Men man hører ikke et pip om hvordan han vil behandle denne saka når han igjen kommer tilbake til Sápmi, skriver sjefredaktør Sara Beate Eira i dagens lederartikkel i avisa Ávvir.

I sin lederartikkel drar hun paraleller mellom det som skjer ved Xingus bredder og den kampen samene førte mot utbyggingen av Alta/Kautokeino-vassdraget.

Alta-aksjonen

Fra Alta-aksjonen.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

– Når jeg har fulgt denne saka en liten stund, ser jeg at det er enkelt å oppdage likhetstrekk med samenes rettighetskamp fra den tiden da Alta-aksjonene var i sentrum, skriver Eira.

Slik argumenterer hun for denne sammenligningen:

– Det første er det faktum at denne saka er blitt så viktig for politikerne å gjennomføre, og dernest bryr de seg lite om protestene eller vedtak som ville sette en stopper for utbyggingen, skriver Eira.

Etterlyser et engasjement

Sjefredaktøren sikter til brasilianske myndigheters iver etter å få bygd Belo Monte demningnen i Xingu elva, til tross for sterk motstand fra både urfolk og miljøorganisasjoner.

Barn bader i Xingu elva i Brasil.

Barn bader i Xingu elva i Brasil.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Utbyggongsmotstanderne frykter for følgene av at opptil 40.000 mennesker må flytte og at 500 kvadratkilometer med regnskog legges under vann. Den brasilianske regjeringen mener derimot det er nødvendig å bygge Belo Monte dammen for å gi strøm til 23 millioner hjem og for at det skal kunne være utvikling i denne regionen.

Eira etterlyser nå et samisk engasjement for å hjelpe sine urfolks søstre og brødre i Brasil.

– Jeg anmoder nå Sametinget og presidenten om å begynne å jobbe med denne saka og å dra nytte av de erfaringene samene har fra lignende saker, skriver Sara Beate Eira.