Avatar-stjerne lager film om Canadas forsvunne urfolkskvinner

Megastjernen har hatt fremtredende roller i flere storfilmer. Nå vil Zoë Saldaña sette fokus på forsvunne og drepte urfolkskvinner i Canada.

Zoe Saldana

Zoë Saldaña (38) har hatt fremtredende roller i flere storfilmer, blant annet i «Avatar» og «Pirates of the Carribbean».

Foto: Lucas Jackson / Scanpix/Reuters

Filmen har fått navnet «Gone Missing» og vever sammen historien om tre familier som er rammet.

Den nye dokumentarfilmen blir laget av et team av Los Angeles-baserte filmskapere og blant disse er Avatar-stjernen Zoë Saldaña.

Tina Fontaine

14 år gamle Tina Fontaine forsvant i Winnipeg i 2014. Hennes døde kropp ble senere funnet i Winnipeg River. Dette er en av historiene som fortelles i dokumentarfilmen.

Foto: Pressebilde / Winnipeg PD

Med dokumentaren håper de å kaste lys på forsvinningen og drapene av så mange som 4000 urfolkskvinner over hele Canada, skriver The Guardian.

– Hvis nøyaktig den samme historien hadde blitt fortalt i et land i Afrika, tror jeg vi ville viet dette oppmerksomhet og vi ville også donere penger til det, sier Leslie Owen, den amerikanske produsenten og regissøren bak «Gone Missing».

– Men fordi det er i Canada, blant våre egne urfolk, så ønsker vi ikke å se det fordi det er i vår egen bakgård, legger Owen til.

Startet i 2015

Hun begynte å forske på historien i 2015 etter å ha snublet over en nyhetsartikkel som fortalte om 1.200 tilfeller av drepte og savnede urfolkskvinner, som hadde undersøkt av politiet i hele landet.

– Jeg tenkte, hva betyr det?

Avatar

Zoë Saldaña spilte Neytiri i James Camerons storfilm «Avatar».

Foto: 20th Century Fox, File / Scanpix/AP

De siste månedene har antallet blitt oppjustert, og en statsråd i den canadiske regjeringen estimerer antallet urfolkskvinner som har forsvunnet eller blitt myrdet i løpet av de siste tre tiårene, kan være så høyt som 4000 kvinner.

Etter hvert som prosjektet kom i gang, ble Cinestar Pictures med i prosjektet. Produksjonsselskapet er drevet av Saldaña og hennes to søstre.

– En av de tingene som de er svært interessert i er kvinners rettigheter og kvinners problemer ... Dette var bare et prosjekt som passer rett inn i deres målsettinger, sier Owen.