NRK Meny
Normal

Åtte av ti vil ha stor-kommune

Næringslivet i Salten vil ha en stor-kommune, og næringslivsleder og kommunepolitiker i utkantsonen ser det bare som en fordel.

Næringslivsledere i Salten ser bare fordeler med stor-kommune.

Næringslivsledere i Salten ser bare fordeler med stor-kommune. Her fra besøket av 'The World' i Tysfjord for noen år tilbake.

Foto: Sander Andersen / NRK

Næringslivet i Salten-regionen i Nordland ser store fordeler med en stor-kommune. Det viser en fersk undersøkelse som Bodø-regionens utviklingsselskap (BRUS) har fått fra forsker Erlend Bullvåg ved Universitetet i Nordland.

Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen i Bodø/UiN

Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen i Bodø/UiN

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Undersøkelsen er foretatt blant 56 bedriftsledere, og åtte av ti svarer helt klart at de ser på en stor-kommune i Salten som det beste alternativet.

– Det gir større verdiskaping, og bedriftene ser større verdiskaping og økt kvalitet i både kompetanse og effektivitet i kommunen, konkluderer Erlend Bullvåg om hvorfor næringslivslederne vil ha en stor-kommune.

Regionene må med

Hensikten med undersøkelsen er å få fram det som bedriftene mener er gode og viktige løsninger i en framtidig kommunestruktur, og hva som er viktige effekter av dette.

Og Bullvåg legger i sin rapport vekt på at regionene må med.

– Det aller viktigste signalet fra næringslivet er at de ønsker at kommunene skal produsere mer av to ting. Det ene er at man skal få en felles stemme, en sterkere stemme ut i storsamfunnet. Noe som Salten har hatt litt ujevn erfaring med i det siste året.

Det andre er at man ønsker større framdrift på verdiskaping i regionene. Evne til både å løfte fram nye bedrifter, tiltrekke seg bedrifter utenfra, og skape næringsutvikling i større grad enn i dag.

Fordel for ytterkantene

Kommunepolitiker og næringslivsleder Filip Mikkelsen fra Tysfjord er ikke overrasket over konklusjonen av undersøkelsen. Selv om han ikke har lest rapporten, konkluderer han med at å slå sammen Salten-regionen til én stor kommune og inkludere Tysfjord på et eller annet vis, er nok det beste, selv om Tysfjord skulle bli en ytterkant i en slik stor-kommune.

Filip Mikkelsen har tro på at utkantsonene i en storkommune vil nyte godt av kommunesammenslåing.

Filip Mikkelsen har tro på at utkantsonene i en storkommune vil nyte godt av kommunesammenslåing.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Vi er jo i en ytterkant i forhold til Bodø, og en slik region som her hos oss behøver en slik "motor" som trekker til seg næringslivet og skaper nettverk.

Ikke redd for å forsvinne

Mikkelsen er styreleder i Tysfjord Turistsenter, men han er ikke redd for at bedriften han er styreleder i faller helt utenfor og forsvinner sammen med andre aktører i en slik sammenheng.

– Jeg tror Tysfjord Turistsenter har behov for et større nettverk. Dersom vi blir alene, da forsvinner vi. Derfor må vi tilknytte oss nettverk der det er større krefter og mere makt. Hva gjelder utvikling og turisme er det volum som er det som skal gi muligheter for framtida.

Tirsdag kveld fikk kommunalminister Jan Tore Sanner presentert rapporten på et møte i Bodø.