Hopp til innhold

Asta hylles for sin sterke samiske stemme

– Det er en stor ære å bli nominert på grunn av det jeg har gjort og fortsatt gjør, sier Asta Balto, som hedres av samfunnsmagasin.

Asta Mitkija Balto (73) er på Altså-magasinets liste over 100 inspirerende kvinner.

Asta Mitkija Balto (73) er på Altså sin liste over 100 inspirerende kvinner.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

Asta Mitkija Balto (73) er tidligere professor og har hele livet vært opptatt av å hele sårene koloniseringen har påført samene.

Hun hører til den første generasjonen samiske kvinner som tok høyere utdanning, og har vært med på å bygge opp samisk skoleverk og forskning, skriver magasinet Altså om Asta.

Balto har fått en plass på magasinet Altsås liste «100 under 100».

– Varmer hjertet

Redaksjonen Altså valgte ut de 100 som de synes representerer norske kvinner aller best. Lista inneholder kvinner i alle aldre som fortjener å bli gjort stas på, enten fordi de har oppnådd store prestasjoner, eller fordi de gjør noe viktig for andre, skriver magasinet.

Balto har lenge jobbet med å fremme det samiske. Hun tror anerkjennelsen er knyttet til hennes arbeid med å fremme det samiske.

– Det er det de har fått vite om meg og som gjorde at jeg kom på lista sammen med de utrolig fine og flinke menneskene. Det varmer hjertet mitt, sier Balto.

Hennes råd er å finne noe som gir mening til livet.

– Jeg tror ikke at man nødvendigvis må studere, men man må finne noe man selv syns er gøy og som gir mening til livet.

– Alle er som nummer én for oss

Sjefredaktør for magasinet, Ida Eliassen-Coker, sier at det har vært en lang prosess å velge ut de 100 på lista ut fra de nesten 400 nominerte.

– Vi har fått større respons på denne kåringen enn vi hadde turt å håpe på, sier redaktøren.

Hun forteller de har fått mange tilbakemeldinger fra folk som er glade at de lagde denne listen.

Sjefredaktør og grunnlegger av magasinet Altså.

Sjefredaktør og grunnlegger av magasinet Altså, Ida Eliassen-Coker.

Foto: Pressebilde

Hensikten med lista er å vise unge som kjenner på stress over alt de skal prestere, at de har tid nok til å gjøre det de vil.

– I hovedsak så tror jeg vi har fått til å senke skuldrene til unge kvinner. Men jeg kan jo se at det kan gi en motsatt effekt hos enkelte, når man ser hva disse forskjellige kvinnene har fått til, sier redaktøren.

Eliassen-Coker håper at lista er med på å inspirere folk til å stresse ned og gi seg selv tid til å leve livet på sin måte.

Selv om Asta Balto ikke mener man nødvendigvis må studere for å få det til, har hun selv jobbet og studert hardt.

– Bare tenk på det at all skole jeg har gått har vært på norsk. Og så skulle jeg begynne å undervise og skrive samisk på et akademisk nivå, sier hun.

For henne har det vært en glede.

– Jeg elsker språket vårt så høyt, så jeg har jobbet både natt og dag for å bruke og utvikle språket. For meg har det vært utrolig gøy, avslutter Balto.

Korte nyheter

 • 19-jahkásaš jámii biilalihkohisvuođas Deanus

  Dat lei 19-jahkásaš Bjørn-Felix Guttormsen Utsi gii massii heakka biilalihkohisvuođas Deanus duorastat ija. Dan dieđiha politiija preassadieđáhusas.

  Biila jorihii riikageainnu 98:s Deanus Finnmárkkus. Biillas lei maiddái nissonolmmoš gii sáddejuvvui UNN buohccivissui Romssas.

  Politiija leat jearahallame vihtaniid, sihke sin geat ledje sajis lihkohisvuođa maŋŋel, ja maiddái sin geat ledje leamašan ovttas dan guovttuin árat seamma eahkeda.

  Nissonolmmoš gii cevzzii ain oažžu divššu buohcciviesus. Politiijat eai leat vuos jearahallan su, muhto áigot dahkat dan nu fargga go vejolaš.

  Politiijat eai dieđe vuos goabbá sudnos lei vuodjime biillain go lihkohisvuohta dáhpáhuvai.

  Les på norsk her.

  Bjørn-Felix Guttormsen Utsi
  Foto: Politiet
 • 19-åring omkom i trafikkulykke i Tana

  Det var den 19 år gamle Bjørn-Felix Guttormsen Utsi som mistet livet i bilulykken i Tana natt til torsdag, kommer det frem i en pressemelding fra politiet.

  Bilen gikk rundt på riksvei 98 i Tana i Finnmark, det var også en kvinne i bilen da hendelsen inntraff.

  Politiet avhører nå vitner, både de som kom til ulykkesstedet samt vitner som var sammen med de involverte tidligere på kvelden.

  Kvinnen som overlevde får fortsatt medisinsk behandling og er overført til UNN i Tromsø. Hun er ikke avhørt men politiet ønsker å avhøre henne så snart det lar seg gjøre.

  Det er fortsatt uklart hvem av de to som var sjåfør da ulykken skjedde, melder politiet.

  Loga sámegillii dás.

  Bjørn-Felix Guttormsen Utsi
  Foto: Politiet
 • Muolkkuin gássabuvttadeapmi farga jođus

  Dál go Muolkkuid gássarusttega divodanbargguin leat geargan de leat čoaskudišgoahtán gássa Snøhvit-guovllus. LNG golgi luonddugássa rusttega táŋkkat devdojuvvojit lagamuš áiggis, muhto eai otne gal vel. Dan dieđiha Equinor preassadieđiheaddji Gisle Ledel Johannessen. Njeallje gássatáŋkka Muolkkuin leat vuordimin gássaguorbmi. Gássarusttet ii leamašan doaimmas 2020 čavčča rájes buollima geažil.

  Olje- og gassfelt i Barentshavet
  Grafikk: Equinor