Hopp til innhold

Ap fosser fram i Karasjok

Arbeiderpartiet i Karasjok går frem 12,9 prosentpoeng siden 2011, og får tre nye mandater i en meningsmåling.

Karasjok

Karasjok

Foto: NRK

Logo valggat

Arbeiderpartiet får 33,9 prosent av stemmene i Karasjok, det viser en partibarometer som Sentio Research har laget for NRK Sápmi. Sentio Research har intervjuet 180 personer i tidsrommet 22.-27. juli.

Sp gjør også en meget bra måling og går frem 2,5 prosentpoeng.

– Motiverende lesning

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Karasjok Svein Atle Somby sier at meningsmålingen er veldig motiverende.

– Slike tall i meningsmålingen er veldig gledelig for oss i Arbeiderpartiet, men vi skal huske at det er fire uker til valget, så vi har en jobb å gjøre framover. Dette er likevel veldig motiverende og det er bra at folk støtter vår politikk.

Senterpartiets ordførerkandidat i Karasjok Anne Toril Eriksen Balto, som er sittende ordfører, er også fornøyd med det som kommer fram i meningsmålingen.

– Dette er en gledelig nyhet, det viser at folk har oppdaget hvor god jobb vi har gjort, og de vil at vi skal fortsette.

Anne Toril Eriksen Balto og Svein Atle Somby

Anne Toril Eriksen Balto og Svein Atle Somby

Foto: Elvi Rosita Norvang/NRK

Sp og Ap størst i Karasjok

Sammen med Senterpartiet er de to partiene de desidert største partiene i Karasjok. Sp får 26,1 prosent av stemmene.

Deretter kommer Flyttsamelista med 9,5 prosent, Karasjoklista med 7,9 prosent, Samefolkets parti med 5,6 prosent, Dáloniid lista med 4,9 prosent, Frp med 4,0 prosent, KrF med 3,2 prosent, Venstre med 3,2 prosent og Høyre med 1,7 prosent.

Hvis man ser på mandatberegningen, så får Ap 3 nye mandater og ender opp med 7, Sp får én ny mandat og ender opp med 6. Flyttsamelista får også én ny mandat og ender opp med to. Frp, som i dag ikke har noen i kommunestyret, får også én ny mandat i partibarometeret.

De som mister mandater i partibarometeret er Høyre (1), Venstre (2), Samefolkets liste (1), Karasjoklista (1) og Árja, som ikke har liste ved årets valg (1).

Ordførerduell

I Karasjok er det ordførerduell. Det er nærmest dødt løp mellom Svein Atle Somby, Arbeiderpartiet (20,2%) og Anne Toril Eriksen Balto, Senterpartiet (24,5%).

Men fortsatt er det mange som ikke vet hvem de vil ha som ordfører, hele 42,7 prosent svarer at de ikke har tatt stilling til dette spørsmålet.

Senterpartiets ordførerkandidat i Karasjok Anne Toril Eriksen Balto er veldig beæret over at hun får størst støtte når det gjelder hvem folk vil ha som ordfører i Karasjok.

– Det tar jeg som er ære. Folk stoler på meg, men det er viktig at folk også stemmer på meg og Senterpartiet når valgdagen kommer.

– Viktig å stemme

Hun synes også at det er en stor andel som fortsatt ikke har bestemt seg for hvem de vil ha som ordfører.

– Det er viktig at folk følger med i valgkampen, leser programmene og stemmer.

Svein Atle Somby, som også mange vil ha som ordfører, sier at hans største utfordring er at han er ny i Karasjok-politikken, og at det er mange som derfor ikke kjenner han.

– Det er en utfordring for meg nå å vise folk hva jeg og partiet vil. Men som Anne Toril sier, hvis folk vil ha meg som ordfører, så må de stemme på meg. Det er ikke nok med å forteller sin mening i meningsmålinger.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK