Han skal joike midt i New York i sommer

– Jeg aner helt ærlig ikke hvordan de hørte om meg – men det er himla artig å bli invitert, så jeg takket ja med en gang, forteller joikejuristen Ánde Somby til iTromsø.

Ánde Somby og Margaret Berger

STORBYJOIKER: Tromsøbosatte Ánde Somby, opprinnelig fra Sirma i Tana, var i vinter joikementor for artist Margaret Berger i NRK-programserien «Muitte mu – Husk meg».

Foto: NRK

New York i sommer?

Da bør du i det minste vurdere en svipptur innom gamle ærverdige Madison Square Park – iallfall hvis du besøker den amerikanske storbyen mellom 10. og 16. juli.

Da er det stor sjanse for at du kan oppleve joiketoner fra Ánde Somby i parken, forteller iTromsøs nettutgave (ekstern lenke).

– Det er veldig artig at jeg skal stå å joike på en glasscene i New York. Den tradisjonelle joiken er flere tusen år gammel, men er såpass hipp at den fint passer inn i internasjonale storbyer, sier Somby til avisa.

Allison Williams, Kelly Rowland, Jaime Camil

KJENT BYDEL: Madison Square Park i New York er kjent for å huse en rekke større og mindre arrangementer. Her fra et arrangement i juni 2016 med blant annet Allison Williams, Kelly Rowland og Jaime Camil.

Foto: Charles Sykes / AP

– Verden trenger joik

Det er i forbindelse med kunstutstillingen «Prismatic Park» med Josiah McElheny at Somby skal bidra med joik (ekstern lenke).

– Verden trenger litt joik. Jeg gleder meg masse til å være med på å spre den, sier Somby.

Hvis du fikk med deg en av episodene av NRKs joikeprogramserie «Muitte mu – husk meg», så husker du kanskje Somby som en av joikelærerne der.

Margaret Berger og hennes joikelærer Ande Somby ute på tur i Karasjok

BLIR MARGARET EN JOIKER?: Se utdrag fra når Margaret Berger og Ánde Somby øver.

– Kjempespennende

Det er ikke første gangen at førsteamanuensen ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Tromsø fremfører joiketoner i noe unike settinger.

I 2010 joiket Ánde Somby i Sex Pistols-gründeren Malcolm McLarens begravelse i London. Det endte for øvrig med et sminkemodelloppdrag for Somby.

– Det er et kjempespennende prosjekt og en utrolig flott mulighet. Jeg aner helt ærlig ikke hvordan de hørte om meg – men det er himla artig å bli invitert, så jeg takket ja med en gang, forteller Somby om Madison Square Park- invitasjonen nå til sommeren.

Da en ung Margaret Berger stilte opp i musikkonkurransen Idol i 2004 skulle det vise seg at en av dommerne bak bordet skulle bli både en mentor og kjær venn. Veien til Anneli Dreckers joik lærer Margaret er lang og kronglete, men joikelærer Ánde Somby gir ikke opp sin elev.

Se «Muitte mu – Husk meg»-episoden der Ánde Somby var joikementor for Margaret Berger.