Beklager bruk av koftekopi

Den finske alpinisten Tanja Poutiainen var ikke forberedt på kritikk for sin bruk av et koftelignende plagg under avslutningsrennet i Sveits sist helg.

Poutiainen med kofteplagg

Tanja Poutiainen fant fram et plagg som ligner på samenes kofte for å vise verden at hun kommer fra Nord-Finland.

Foto: Barbara Gindl / EPA

– Jeg vil be om unnskyldning overfor de som følte seg støtt over bruken av plagget, sier Poutiainen i et intervju i Yle TV .

Alpinstenes avslutningsrenn i Lenzerheide i Sveits sist søndag var også siste renn for Poutiainen.

Hun feiret avslutningen på sin 18 år lange alpinkarriere ved å ta på seg et plagg som er kopi av den tradisjonelle samiske drakten gákti, på norsk kofte.

Italienske Denise Karbon og finske Tanja Poutiainen legger opp etter sesongen. De ble feiret i avslutningsrennet i Lenzerheide. Kommentatorer: Andreas Toft og Marius Arnesen.

Samer fra hele Norden reagerte på dette fordi de synes bruk av denne typen koftekopier oppleves krenkende og latterligjøring av det samiske.

Tanja Poutiainen.

33 år gamle Tanja Poutiainen er blant annet juniorverdensmester i slalåm. Senere har hun også som utøver på det finske alpinlandslaget vunnet sølv og bronse i VM og OL.

Foto: YLE / YLE

– Jeg vet at plagget ikke var en ekte kofte og jeg er virkelig lei for at jeg såret noen da jeg iførte meg den, sier Poutiainen.

Poutiainen er klar på at hun selv ikke er same, men hun ønsket å vise publikum i Sveits sin tilhørighet til nord.

– Jeg er fra Rovaniemi i Nord-Finland og ville vise at også vi som bor såpass langt nord i verden kan hevde oss internasjonalt i denne idretten somer så populær lengre sør i Europa, sier Tanja Poutiainen.