– Nord-Finland har mye å takke Tanja for

Manageren til den finske alpinisten Tanja Poutiainen mener Poutiainen ikke fortjener kritikk for bruk av koftelignende plagg.

Poutiainen med kofteplagg

Slik ønsket Tanje Poutiainen å takke for seg etter 18 år i alpinsirkuset. Antrekket er en kopi av det tradisjonelle samiske klesplagget, gákti (nordsamisk), som på norsk som oftest kalles kofte.

Foto: Barbara Gindl / EPA

Poutiainen, som er fra Rovaniemi i Nord-Finland, konkurrerte sist søndag i sitt siste storslalåmrenn, som ble arrangert i Lenzerheide i Sveits. Etter rennet feiret hun dette ved å ta på seg et koftelignende klesplagg.

Samer fra hele norden reagerte med harme på Poutiainens antrekk. Hennes manager og leder for styret i Ski-sport Finland, Martti Uusitalo, tilbakeviser kritikken.

– Det var Tanja selv som hadde ønsket å feire med et slikt plagg, og jeg tror ikke det falt henne inn at noen skulle føle seg støtt av antrekket, sier Uusitalo.

Utstrakt bruk av «fake-kofte»

I Finland har turistnæringen i flere tiår fått kritikk fra samisk hold for bruk av samiske klær og symboler på en måte som oppleves som latterliggjøring og lite respektfullt.

Mange samer føler det som krenkende når den samiske kulturen misbrukes på denne måten for å oppnå oppmerksomhet eller profitt, samtidig som mange i samfunnet, inkludert myndighetene, ikke anerkjenner samiske rettighter og behovet for å styrke samisk språk og kultur.

I 2005 var det Miss Finland som fikk kritikk for å ha brukt koftekopi.

Tanja Poutiainen

Poutiainens og Finlands første pallplassering i et verdenscuprenn kom i 2001. Hun fikk sitt endelige gjennombrudd i verdenstoppen i sesongen 2003/04, da hun på hjemmebane i Levi vant sitt første verdenscuprenn i slalåm.

Foto: Poppe / Scanpix

– Har gitt mye til Nord-Finland

Poutiainens manager oppfordrer kofteplagg-kritikerne til å besinne seg og heller sette seg i alpinistes situasjon.

Etter nesten to tiår i alpinsirkuset fortjener man å slå seg løs, på sin måte, mener han.

– Hennes alpinkarriere har vart i 18 år, og hun har gitt mye både til Finland og Lappi, så jeg synes vel at det er litt smålig å kritisere henne for klesplagg-utskeielsen, spesielt når hun ikke har ment noe vondt med dette, sier Martti Uusitalo, til Yle Sápmi (Samisk) .

Ifølge ham er ikke Tanja Poutiainen selv same.