NRK Meny
Normal

Keskitalo krever respekt for folkeretten

Sametingspresident Aili Keskitalo mener utsendingen av asylsøkere til Russland setter folkeretten og Norge i vanry.

Aili Keskitalos åpningsinnlegg

Sametingspresident Aili Keskitalo kritiserer asylreturen over Storskog. Bildet er fra en annen anledning.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

I fjor kom over 5500 asylsøkere og migranter over russergrensa via Storskog. Norge har allerede sendt flere av disse tilbake med buss, men i forrige uke satte Russland en stopper for asylreturen. Nå går sametingspresident Aili Keskitalo ut i en pressemelding og kommenterer det hun mener er en bekymringsverdig utvikling.

– Norge har i alle år vært ledende i utvikling og implementering av folkerettslige standarder for grunnleggende menneskerettigheter, både internt i Norge og i det internasjonale samfunnet. Den utviklingen vi nå ser, bekymrer meg veldig.

– Regjering ga opp

Nå stiller hun spørsmål ved hvilke andre folkerettslige standarder regjeringen kan være innstilt på å endre på. Hun sikter til høstens klimaforhandlinger i Paris, der hun mener den norske regjeringen ga opp arbeidet med å implementere urfolksrettighetene i klimaavtalen, slik de i utgangspunktet var forpliktet til.

Jeg forventer at foregangslandet Norge respekterer ordlyd så vel som intensjonene i våre folkerettslige forpliktelser. Hvis Norge ikke gjør det, så kan vi heller ikke forvente at andre land gjør det.

Keskitalo mener Norge nå står i fare for å sette sentrale deler av det folkerettslige og menneskerettslige arbeidet som er gjort internasjonalt siden andre verdenskrig i vanry.

Russland vil ikke ta imot

Tidligere i dag kommenterte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse at de ikke vil ta imot flyktning som har reist fra Russland til Norge.

– Diskusjonen handler om folk som kom til Russland med en hensikt om enten å jobbe i Russland eller for å besøke slektninger. De hadde ikke erklært sitt rette formål med besøket som var transitt til Norge, sa Lavrov.

– Dette betyr at de bevisst hadde oppgitt falske data om hensikten med sitt besøk til Russland. Dette er grunnen til at vi ikke ønsker å ta disse menneskene tilbake inn i Russland, sier han.