Hopp til innhold

Nordnorsk kunstmuseum har ansatt ny direktør etter turbulent år

Katya García-Antón er ansatt som ny direktør ved Nordnorsk kunstmuseum (NNKM) etter bråket med museets tidligere direktør Jérémie McGowan.

Curatorn Katya García-Antón

ENGASJERT: Den nye direktøren ved Nordnorsk kunstmuseum, Katya García-Antón har over 20 års erfaring innen kunstverden.

Foto: SVT

På en digital pressekonferanse fredag annonserte Nordnorsk kunstmuseum at Katya García-Antón tar over som direktør ved museet.

García-Antón er i dag direktør ved Office for Contemporary Art Norway og vil starte i jobben som direktør ved kunstmuseet i august 2022.

– Vi er glade for at García-Antón blir vår nye direktør. Hun har et bankende og varmt hjerte for utvikling i nord, sier styreleder Grete Ellingsen.

Hun har ved flere anledninger løftet frem urfolkskunstnere har blant annet ansvaret for den samiske paviljongen under Venezia-biennalen som avholdes i 2022.

– Det å komme til Nord-Norge og Sápmi er ikke bare en jobb, men en personlig glede, sier García-Antón.

Den nye direktøren har over 20 års erfaring innen kunstverden. Hun ønsker nå å løfte frem kunsten i regionen og spesielt urfolkskunsten.

– Jeg vil spesielt legge vekt på hvordan kunstmuseet gjennom sin struktur kan være med på å fremme det samiske perspektivet. Nå ønsker jeg å styrke posisjonen for kunstmuseet globalt og nasjonalt, sier García-Antón.

OCA- Art Biennale 2015

NY DIREKTØR: Katya García-Antón.

Foto: marta buso/OCA

– Forliket var veldig viktig

Nordnorsk kunstmuseum har hatt et veldig krevende år etter at den tidligere direktøren Jérémy McGowan ble avskjediget på dagen.

Oppvasken har blitt tatt i media og beskyldningene har vært mange.

Katya García-Antón sier hun har fulgt med på bråket og sier at det var viktig for henne at partene ble enige om et forlik før hun sa ja til stillingen.

Ansettelsen av García-Antón kommer én uke etter at forliket mellom NNKM og McGowan ble inngått.

– Jeg føler at forliket var veldig viktig for meg for å kunne ta denne avgjørelsen, sier den nye direktøren.

Hun åpner nå også muligheten for å samarbeide videre med McGowan.

– Det er viktig å jobbe med de største aktørene og han er en av de. Jeg er åpen og klar for å ta han inn i varmen i kunstmuseum, sier García-Antón.

Turbulent

Styreleder Ellingsen fremhever hennes faglige kompetanse og ser frem til det nye samarbeidet med direktøren.

– Det har vært et turbulent år, og vi ser i ettertid at vi kan være mer samstemte. Nå gleder vi oss over at saken med tidligere direktør er lagt bak oss slik at museet nå kan se fremover.

– Hun kommer til å bli viktig for museet og hennes tilknytning til det samiske perspektivet vil styrke oss, sier Ellingsen.

Grete Ellingsen, statsråd i kommunal- og moderniseringsdepartementet

STYRELEDER: Grete Ellingsen ved Nordnorsk kunstmuseum

Foto: Torbjørn Tandberg

Kunstmuseet har vært i kontakt med en håndfull kandidater, opplyser styreleder Ellingsen.

García-Antón blir å flytte til Tromsø når hun starter som direktør sammen med sin sønn på 11 år.

McGowan har tidligere uttalt til NRK at han ble avskjediget fordi han satset på samisk kunst og saksøkte Nordnorsk kunstmuseum.

Disse påstandene har museets styreleder Grete Ellingsen tilbakevist og kunstmuseet har nå inngått et forlik med den tidligere direktøren.

Korte nyheter

  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima og miljøminister under stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.

  • Bjørn skutt i Porsanger

    I dag morrest ble en bjørn skutt i Porsanger, skriver Ávvir.

    Miljødirektoratet har gitt dispensasjon til felling av bjørn i Porsanger kommune i perioden 7. mai til 13. mai.

    Fagleder i Statens naturoppsyn region 8, Pär Nilsen, opplyser til NRK at bjørnen ble skutt straks etter kl. ni i morrest sydvest for Garnisonen i Porsanger. Det var en ung hannbjørn på rundt 60 kg.

    Bakgrunnen til fellingstillatelsen er en henvendelse fra reinbeitedistriktene 16, 14A og 14.

    I tillegg søkte Lakselv og Brennelv beitelag om fellingstillatelse.

    Loga sámegillii

    Bjørn skutt i Porsanger
    Foto: Pär Nilsen / SNO
  • Samisk film til Australia

    I dag offentliggjorde Sydney International Film Festival at filmen Eallogierdu / Tundraens voktere skal vises på fesitvalen.

    Filmen er tidligere vist på Toronto International Film Festival, Tromsø International Film Festival og Santa Barbara International Film Festival.

    Gjeterhytte som er med i filmen Eallogierdu - Tundraens voktere
    Foto: Pressebilde / Freedom From Fear Stories