Hopp til innhold

Kunst ble kasta – kommune anmeldt for hærverk

Installasjonen skulle doneres til Nordnorsk kunstmuseum. Men så ble den ødelagt og kasta av Tromsø kommune.

Denne installasjonen skulle egentlig fraktes til Nordnorsk kunstmuseum denne uka. Men Tromsø kommune har kasta den.

Denne installasjonen skulle egentlig fraktes til Nordnorsk kunstmuseum denne uka. Men Tromsø kommune har kasta den.

Foto: Nordting

– Det er respektløst og lite konstruktivt av Tromsø kommune. Vi har anmeldt kommunen for hærverk av kunstverket, sier leder i folkebevegelsen Nordting, Amund Sjølie Sveen.

Nordting plasserte kunstinstallasjonen rundt statuen av Fridtjof Nansen da rettssaken mellom Nordnorsk kunstmuseum og den tidligere direktøren Jérémie McGowan gikk i februar. Statuen står utenfor tingretten.

Hensikten med denne kunsten var å sette søkelys på at det stort sett er mannlige polarhelter som har blitt foreviget med statuer i Tromsø, noe som har vært et fokus for museet også.

– Det handla også om å sette andre ting på sokkel, fordi rettssaken også handla om hva som skal være kunstens plass og kunstens rolle i museet og i samfunnet for øvrig, sier Sveen.

Statuen av Fridtjof Nansen har vært dekket av kunstinstallasjonen til Nordting siden rettssaken mellom Nordnorsk kunstmuseum og tidligere direktør Jérémie McGowan gikk i februar. Leder i Nordting, Amund Sjølie Sveen, har nå anmeldt kommunen for hærverk.

Leder i Nordting, Amund Sjølie Sveen, har anmeldt kommunen for hærverk.

Foto: Nordting

Dette var en forlengelse av kunstprosjektet «Make The North Great Again!» på Svalbard:

Skulle doneres til Nordnorsk kunstmuseum

I utgangspunktet skulle installasjonen stå rundt statuen fram til dommen ble avsagt i tingretten. Men den har blitt stående i påvente av svar fra Nordnorsk kunstmuseum som ble tilbudt å overta installasjonen.

De valgte etterhvert å takke ja.

– Vi takka ja fordi de stiller noen spørsmål ved det som er skjedd ved Nordnorsk kunstmuseum det siste året, og derfor mente vi at det også er en del av fortellinga til museet, sier fungerende daglig leder, Line Fusdahl.

Line Fusdahl

Fungerende leder i Nordnorsk kunstmuseum, Line Fusdahl,

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Museet hadde enda ikke overtatt eierskapet av installasjonen da kommunen valgte å fjerne den. Fusdahl sier kommunen var kjent med at de hadde blitt tilbudt kunsten. Da hun takka ja på vegne av museet i et brev til Nordting, informerte hun også kommunen.

– Det er kjempefint at museet som sto i rettssaken likevel velger å inkludere det verket i sin samling, for det er en viktig del av historia til kunstmuseet. Men nå fins det ikke lenger fordi kommunen var så oppsatt på å sette blomster rundt statuen, sier Sveen.

Skal ikke ha fått beskjed

Ifølge Sveen hadde de planlagt å løfte installasjonen av statuen og frakte den til museet denne uka.

– Det er veldig merkelig at kommunen velger å ødelegge i stedet for å si at «nå må den bort». Det hadde vært så veldig enkelt å ikke knuse det, sier Sveen.

Line Fusdahl i Nordnorsk kunstmuseum ønsker ikke kommentere hvorvidt de er enige med Nordting om å anmelde kommunen for hærverk.

– Det er synd at vi ikke får den etter at vi etter de kunstneriske vurderinger hos oss hadde takka ja til den. Nå blir det ikke sånn, og da tar vi det til etterretning, sier hun.

Gunnar Wilhelmsen, ordfører i Tromsø

Ordfører Gunnar Wilhelmsen sier kommunen tar anmeldelsen på alvor.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Ordfører Gunnar Wilhelmsen kjenner ikke til hvilke vurderinger som er gjort før installasjonen ble fjerna. Anmeldelsen er han klar over.

– Når det gjelder Nordting er det ikke bestandig jeg klarer å ta det helt alvorlig. Men vi har fått en anmeldelse, og det må vi behandle på en skikkelig måte, sier han.

Etter å ha undersøkt saken sier kommunedirektør Stig Tore Johnsen at det er Bydrift som har fjerna kunsten.

– Det har vært et påtrykk fra både politikere og innbyggere om å få vekk installasjonen. Mange har sett på den som forsøpling. Så kom det til slutt et svar fra kunstmuseet i juni om at de ville ha den. Dette svaret har ikke blitt fanget opp av Bydrift, som dermed har fjernet installasjonen, sier han.

At saka nå er anmeldt, sier han at han forholder seg rolig til.

– Vi skal svare for oss når det blir aktuelt.