Hopp til innhold

– Sápmi er faktisk større enn bare Kautokeino og Karasjok

Tidligere landslagsspiller mener det er urettferdig at det velges ut spillere til det samiske landslaget i fotball som selv sier at de ikke er samer. Fotballpresidenten mener de har gjort alt rett, og at alle er samer.

Hilda Granberg og Live Yu Olsen

MISTENKELIGGJORT: Hilda Granberg (med ballen) misliker utspillet til tidligere samisk fotballspiller og føler seg mistenkeliggjort.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Samiske fotballspillere føler seg tråkket på av at spillernes samiske identitet og tilhørighet dras i tvil.

– Jeg syns det er virkelig trist at noen tråkker på sin egen kultur og undertrykker sitt eget folk. Det er virkelig trist, sier Hilda Granberg (16) overfor NRK.

Tidligere FA Sápmi-spiller, Elen Ánná Triumf (24) tviler på om alle de som har spilt for det samiske landslaget i fotball virkelig er samer.

Det reagerer Granberg på.

– Det er jo mange grunner til at ikke alle samer har lært seg samisk. Sápmi er faktisk større enn bare Kautokeino og Karasjok, understreker hun.

Hilda Granberg

BEKLAGER UTSAGN: Hilda Granberg syns det er trist at samer tråkker på hverandre.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Samejenta fra Arvidsjaur i Sverige er en av 18 kandidater til å få representere Sápmi under de arktiske vinterlekene (Arctic Winter Games) i Whitehorse i Yukon i Canada til neste år. De har sammen med 18 gutter deltatt i FA Sápmis fotballsamling i Rognan i Nordland i helga.

– Jeg syns det er en ufin og unødvendig diskusjon. Jeg stoler på at de som sier de er samer også er samer, sier hun.

– Tviler på om alle er samer

Det er tidligere FA Sápmi-spiller, Elen Ánná Triumf (24) som har startet denne diskusjonen.

Elen Anna Isaksdatter Triumf

KRITISK: Elen Anna Triumf er skeptisk til om FA Sápmi har et rent samisk lag.

Foto: Privat

Hun sier at hun har opplevd lagvenninner som selv sier at de ikke er samer.

– Jeg synes det er urettferdig for samer som hadde kunne fått spilt, når det velges ut spillere som selv sier at de selv ikke er same, sier Triumf.

– Det ser ikke ut som at de som tas ut er samer, rett og slett, sier hun, og viser til lagvenninnene som selv sier at de ikke er samer.

Elen Ánná Triums understreker også at det føles veldig urettferdig fordi hun vet at Sápmi har nok samiske fotballspillere som holder høyt nivå.

Hilda Granbergs mor, Jennie Granberg er en av de som vurderer hvem i Sverige som fyller kriteriene for å representere Sápmi. Hun er heller ikke særlig begeistret for Triumfs utspill.

– Det er ikke opp til hvem som helst å bedømme hvem som er same og hvem som ikke er det. Det har vi allerede gjort, og vi følger de reglene som er for å få rett til å stemme ved sametingsvalget, presiserer Granberg.

– Skremmende

FA Sápmi president Håkan Kuorak understreker også at forbundet har gjort ting rett med tanke på bakgrunnssjekk av spillerne.

Håkan Kuorak

SKREMMENDE: FA Sápmi president Håkan Kuorak mener kritikken er trist.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi får klager omtrent hele tiden når vi stiller et samisk landslag. Den samme kritikken blir gjentatt og gjentatt; «De er ikke samer. De er ikke samer». Og kritikken kommer alltid fra Indre-Finnmark. Dessverre, må jeg si, sier Kuorak.

Kuorak sier at målet med de samiske fotballandslagene er å styrke spillernes samiske identitet og tilhørighet. Da er det trist når de til stadighet får slike anklager rett i fleisen.

– Mange samer får slengt etter seg rasistiske bemerkninger som «samejævel» fra svensker og nordmenn. Derfor er det mange som kvier seg til å tørre å stå frem som samer. Da blir det ekstra sårende når de hører fra sine egne at de ikke er gode nok samer, sier Kuorak.

Oppdatert 2. desember med følgende presisering: Elen Ánná Triumf sier at hun har opplevd lagvenninner som selv sier at de ikke er samer, og at hun derfor er kritisk til laguttakene.

Korte nyheter

 • Foreslår at alle samer får bli medlem i samebyer: – Ekstremt skuffet

  Loga sámegillii.

  Sametinget på svensk side har vedtatt å fremme et forslag for regjeringen om at alle samer skal få bli medlem i samebyer. Dersom forslaget godkjennes, så kan alle samer for første gang få fiske- og jaktrettigheter gjennom å være medlem i en sameby.

  Ordfører på Sametinget på svensk side, Håkan Jonsson i Jakt- och fiskesamerna er fornøyd med vedtaket, men opposisjonen i Sametinget stiller seg imot.

  – Jeg er ekstremt skuffet i dag. Jeg kan ikke se at dette er en sterk beslutning for styret å jobbe med. Det er et svakt flertall i plenum som har vedtatt forslaget.

  Det sier Marita Stinnerbom i partiet Guovssonásti. Hun kritiserer også prosedyrene som er gjort.

  – Regjeringens direktiv er at flertallet av samebyene skal være enstemmige i vedtaket, og det er de ikke, sier hun.

  Styrets forslag vant fram med to stemmer. Det melder SVT Sápmi. Se hele saken her.

  Foreslår at samebyer åpnes for alle
  Foto: Stefan Karlsson / SVT
 • Árvalit buot sámiid beassat miellahttun čearuide: – Lean behtohallan

  Les på norsk.

  Ruoŧabeale Sámediggi lea mearridan árvalit ahte buot sámit galget beassat miellahttun čearuide. Árvalus galgá geigejuvvot ráđđehussii. Jus dát dohkkehuvvo, de vuosttas geardde oččošedje buot sápmelaččat čearu bokte vuoigatvuođaid bivdui ja guolásteapmái.

  Ruoŧabeale Sámedikki ságadoalli, Bivdo- ja guolástansámiid Håkan Jonsson lea duđavaš dainna, muhto Sámedikki unnitlohku vuostálastá evttohusa.

  – Lean behtohallan. In oainne evttohusa mainna stivra dál galgá bargat ovddasguvlui nanusin. Lea rašes unnitlohku mii lea dohkkehan evttohusa.

  Dan dadjá Guovssonásti Marita Stinnerbom. Son moaitá maid áššis bargovuogi.

  – Ráđđehusa gohččun dadjá ahte čearuid eanetlohku galgá doarjut evttohusa, ja nu ii leat dán áššis, dadjá Stinnerbom.

  Stivrra evttohus vuittii guvttiin jienain. Dan dieđiha SVT Sápmi. Geahča olles ášši dás.

  Foreslår at samebyer åpnes for alle
  Foto: Stefan Karlsson / SVT
 • Fant rein som var sultet i hjel: Erklærte ikke beitekrise

  Loga sámegillii.

  Cáskinjoga oarjjit siida, tilhørende Skuohtanjárga – reinbeitedistrikt 16, har klaget på vedtaket til reindriftas beredskapsutvalg til Statsforvalteren. Beredskapsutvalget erklærte ikke beitekrise i vinterbeiteområdet, selv om det ble funnet rein som hadde sultet i hjel.

  Det forteller Anders Nils K. Eira til avisa Ávvir. Utvalget erklærte ikke beitekrise, men bekreftet dårlige beiteforhold. Statsforvalteren bekrefter til Ávvir at to siidaer har klaget på beitekrise-vedtak.