Hopp til innhold

Må bruke valgmantall for å teste identitet

Samelandslaget kan ikke bruke pass for å finne ut om spillerne er samiske, sier FA Sápmi president. Tidligere samelandslagsspiller er i tvil om alle som tas ut, virkelig er samer.

FA Sápmis president

STOLTE: Håkan Kuorak og FA Sápmi snakker mye med spillerne om at de kan være stolte over å representere Sápmi.

Foto: Anne-Marit Päiviö / /Sameradion & SVT Sápmi

Til helgen arrangerer FA Sápmi en fotballsamling for jenter og gutter på Rognan i Saltdal kommune.

Her skal det tas ut spillere til de arktiske vinterlekene, Arctic Winter Games 2020 i Whitehorse i Yukon i Canada.

FA Sápmi president, Håkan Kuorak forteller at de sjekker om spillerne er samiske med samme metode som Sametinget bruker ved innmelding til sametingets valgmanntall, samt at de forhører seg med foreldre til spillere.

– Vi sjekker alltid bakgrunnen til alle spillere, slik at vi har et samisk landslag, det har vi gjort før alle turneringer og samlinger.

Tviler på uttaksrutinene

Presidenten garanterer at alle som tas ut er samer.

Men dette er tidligere FA Sápmi spiller, Elen Ánná Triumf (24) i tvil om.

– Det ser ikke ut som at de som tas ut er samer, rett og slett, sier Triumf, og viser til lagvenninnene som selv sier at de ikke er samer.

– Jeg synes det er urettferdig for samer som hadde kunne fått spilt, når det velges ut spillere som selv sier at de selv ikke er same, mener Triumf.

Elen Anna Isaksdatter Triumf

KRITISK: Elen Anna Triumf er skeptisk til at FA Sápmi har et rent samisk lag.

Foto: Privat

Triumf selv har vært av og på i sporten i syv år på grunn av kneskader.

– Det føles veldig urettferdig fordi jeg vet at vi har nok samiske fotballspillere som holder høyt nivå.

På det norske landslaget bruker de pass som sjekk på at spillerne er norske statsborgere.

Denne sjekken utføres ved hver landskamp som spilles, i alle aldersnivåer, i følge administrerende leder for sportsavdelingen i Norges Fotballforbund, Terje Liknes.

FA Sápmi

LOGO: Her er FA Sápmis logo.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Ber folk sjekke samisk historie

Kuorak har hørt at publikum er skeptisk til hvorvidt spillerne er samiske eller ikke, og at det påpekes at noen av spillerne ikke snakker samisk. Dette slår han hardt ned på.

– Tar vi inn norske eller svenske spillere til FA Sápmi taper vi det samiske, så det er vi veldig nøye på.

– Det kommer ofte kritikk mot spillere om at de ikke er samer, fordi de ikke kan snakke samisk. Folk må sjekke historien om hvorfor mange samer ikke snakker samisk.

FA Sápmi ønsker at flere skal våge å stå fram med sin samiske identitet og vise at de er samer, forteller Kuorak avslutningsvis.

Oppdatert 2. desember, og lagt til følgende sitat: – Jeg synes det er urettferdig for samer som hadde kunne fått spilt, når det velges ut spillere som selv sier at de selv ikke er same, sier Elen Ánná Triumf.

Korte nyheter

 • EU med niende sanksjonspakke mot Russland

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier de vil legge til nesten 200 flere personer, bedrifter og organisasjoner på sanksjonslisten. Ytterligere tre russiske banker blir også ilagt sanksjoner.

  – Punkt tre er å kutte Russlands tilgang til droner, både direkte og via tredjelandsleverandører som Iran, skriver von der Leyen på Twitter.

  Hun foreslår også å utvide eksportkontrollen for produkter som kan brukes til både sivile og militære formål og som «det russiske krigsmaskineriet» kan nyttiggjøre seg.

  – Vi går også etter det russiske propagandaapparatet ved å foreslå at ytterligere fire kanaler får sendeforbud, og vi foreslår flere økonomiske tiltak mot Russlands energi- og gruveindustri.

  (NTB)

 • En million ekstra til Samisk kunstnerråd

  Samisk kunstnerråd får én million kroner ekstra i årlig bevilgning om den nye samiske forfatterforeningen godtas som fullverdig medlem i rådet. Mun dajan – Foreninga samiske forfattere ble stiftet etter at Sámi girječálliid searvi/Samisk forfatterforening endret medlemsskravene for å organisere kun samiskspråklige forfattere. Foreningen Mun dajan organiserer samiske forfattere uavhengig av hvilket språk de publiserer på.

  Samisk kunstnerråd har ikke innlemmet den nye foreningen som medlem i rådet. Sametinget vil trekke tilbake økningen om foreningen ikke tas inn som medlem.

  Sametingets plenum godkjente kunstneravtalen for 2023 med disse forutsetningene.

 • ÁRRAN 360° vises på TIFF 2023

  ÁRRAN 360° reiser hjem til Sápmi og får sin Norges- og Sápmipremiere under Tromsø internasjonale filmfestival i januar. ÁRRAN 360° var en offisiell del av det utvidede programmet til den samiske paviljongen under den 59ende internasjonale Veneziabiennalen i høst. Prosjektet ble i tillegg vist som del av biennalens filmfestivalprogram.

  – Dette er et spektakulært prosjekt som kombinerer samiske historiefortelling med high tech. Det blir en spennende miks av tradisjoner der det hele foregår i en lávvu, men med ny teknologi og moderne fortellerformater. Vi er imponerte over hva International Sámi Film Institute har fått til sammen med filmskaperne, sier festival- og programsjef for Tromsø internasjonale filmfestival Lisa Hoen.

  ÁRRAN 360° er en hybrid mellom urfolksfortellinger og innovativ teknologi. Det er det aller første prosjektet som presenterer seks originale 360-filmer av seks ledende samiske filmskapere og kunstnere fra Sápmi.

  Lisa Hoen
  Foto: Marius Fiskum