NRK Meny
Normal

– Samestat er ren underholdning

Direktøren i kompetansesenteret for urfolkssaker har problemer med å ta naturverner Dag T. Elgvin på alvor når han påstår at samene vil ha egen stat.

Dette er jo bare underholdning, og ingenting annet. Det kan ikke kalles for en nyhet i det hele tatt.

Magne Ove Varsi

Direktør i Gáldu, Magne Ove Varsi

Foto: Sara Beate Eira / NRK

HØR: Galdu direktør om Elgvin sin påstand

Urfolksdirektøren synes det er forunderlig at media stadig vekk går på limpinnen, og lager sak hver gang noen påstår at samene prøver å etablere en egen stat.

LES OGSÅ: – Samene vil ha egen stat

Påstanden er kun egnet til å skape underholdning, sier Varsi. Han tror ikke noen seriøs samisk politiker eller representant mener at samene skal etablere en egen stat. For ham er dette mer underholdning enn beskrivelse av virkeligheten.

– Det har alltid vært slik at når samene jobber for å fremme sine egne saker, så er det noen som hevder at det de egentlig ønsker å oppnå er en egen nasjonalstat.

Varsi sammenligner denne saken med tidligere påstander om egen samestat. Den gangen samene ønsket en egen lærebok i samisk, så ble det hevdet fra myndighetshold at dette var et tiltak for å skape en egen stat. Det samme ser vi når Sametinget vil ha større selvstyre, også det blir fort forvrengt til at de vil ha egen stat.

– Nå må det bli slutt på tullet

Sametingspresident Egil Olli tar avstand fra disse påstandene. Han vil ha slutt på dette «tullet» en gang for alle.

– Jeg hadde virkelig forventet mer av Dag T. Elgvin, som er en seriøs mann, sier Olli.

Elgvin selv tar det hele med ro. Han sier til NRK Sámi Radio at han ikke snakker som leder i Finnmark naturvernforbund, men som privatperson. Han vil blant annet skape debatt om temaet.