Han vil at du skal stemme han inn til en forsamling han vil nedlegge

Tidligere har han beskyldt «elitesamer» for å drømme om en egen samisk stat. Nå vil han inn på Sametinget – et folkevalgt organ han helst hadde sett ikke eksisterer.

Jan-Henrik Fredriksen (FrP)

FRA STORTING TIL SAMETING?: Jan-Henrik Fredriksen representerer i dag Finnmark Fremskrittsparti på Stortinget.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Min og partiets motivasjon for vår tilstedeværelse på Sametinget har hele tiden vært at vi ønsker å styrke samisk språk og kultur. Denne linjen vil jeg fortsette å følge hvis jeg blir valgt.

Dette sier Jan-Henrik Fredriksen fra Sør-Varanger i Finnmark.

Frp-eren har igjen takket ja til sametingsnominasjon, noe han også gjorde overfor sametingsvalget i 2013.

Tidligere har Fredriksen påstått at det i enkelte samepolitiske miljøer har versert ønsker om en egen samisk stat.

Hans mange utspill om at Sametinget må legges ned har gjennom årene nærmeste blitt utallige.

Men det stopper ikke Jan-Henrik Fredriksens ønske om å bli valgt inn i nettopp det parlamentet han ønsker skal opphøre å eksistere.

Sametinget plenum

VEKK MED DETTE: Hvis Fremskrittspartiet får det som partiet vil, legges Sametinget ned. Her fra en tidligere plenumssamling.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

«Tja» til president-rollen?

– Er det hold i ryktene om at du blir Frps sametingspresidentkandidat?

– Jeg vet ikke om jeg kan bekrefte det. Det jeg har sagt ja til er å stå på partiets liste i Østre Valgkrets til sametingsvalget.

– Men om det er jeg som blir presidentkandidat er ikke noe vi har debattert innad partiet, men den debatten må vi selvsagt ta, svarer Jan-Henrik Fredriksen.

Frp har i dag to sametingsrepresentanter på Sametinget, begge fra Troms fylke.

– Selv har jeg ikke sittet på Sametinget før. Jeg ser det som naturlig at en av dem som har praksis fra Sametinget stiller som presidentkandidat, tillegger han.

Nylig meldte Fredriksens politikerrival, tidligere fiskeriminister Helga Pedersen (Ap), sitt kandidatur til Sametinget. Også hun sitter i dag på finnmarksbenken på Stortinget.

Mener Sametinget er overflødig

Vil dere fortsatt legge ned Sametinget?

– Det vil alltid være Frps agenda. Men det har ingenting å gjøre med at man er imot det samiske, eller imot samisk språk og kultur, svarer Fredriksen.

Tidligere har Jan-Henrik Fredriksen erkjent at han ikke føler seg som same, noe som er et av kriteriene for å kunne velges til Sametinget eller stemme ved sametingsvalget.

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) ble den gangen så provosert av Fredriksens utspill, at hun mente at Fredriksen ikke bør ha stemmerett ved sametingsvalget.

Vil legge ned i fleng

– Det er jo ikke bare Sametinget vi er imot. Det er snakk om flere forvaltningsorganer. Vi vil jo også legge ned fylkeskommunen, og heller styrke kommunene, sier Jan-Henrik Fredriksen.

Han begrunner også sitt ønske om sametingsplass med den rollen som Sametinget har i utmarksforvaltningen i Finnmark.

Fredriksen mener at kommunene i Finnmark bør overta forvaltningsansvaret for utmarka i fylket, og ikke Finnmarkseiendommen som har det ansvaret i dag.