Hopp til innhold

Ble først nektet inngang til grunneiermøte – fikk deretter beskjed om å slette opptak

Grunneiermøtet i Selbu hadde høstet sterk kritikk fra flere hold før arrangementet. Da møtet startet ble én person nektet inngang og opptrinnet filmet.

Grunneiermøte ved Selbu 6. juni

MØTET: Slik så det ut ved grunneiermøtet. Det var rundt 100 oppmøtte personer.

Foto: Stian Elverum / NEA Radio

Hendelsen skjedde under torsdagens grunneiermøte i Selbu. Hit var grunneiere, ordførere og politikere i en rekke kommuner invitert. De skulle få mer informasjon om konsultasjonsloven og drøfte den med grunneiere.

Én person ble derimot nektet inngang. Vedkommende har samisk bakgrunn og er grunneier i området, men ble likevel nektet inngang. Begrunnelsen fra arrangøren var at dette var et lukket møte.

Tommy Reinås som er gruppeleder for Miljøpartiet de grønne i Trøndelag fylkeskommune filmet hele opptrinnet. De fikk ifølge Reinås beskjed fra arrangør om å slette filmen. Dette var eneste måte personen kom inn, ifølge Reinås.

Den slettede filmen gjenopprettet Reinås senere. NRK har sett gjennom videoen det er snakk om, og kan bekrefte opplysningene.

– Jeg ble helt satt ut. Jeg lurte på hva jeg skulle gjøre. Vi fant etter hvert en løsning i stedet for at han ble avvist ved døren og hindret å delta i møtet. Dette gikk ut på at jeg måtte slette filmen, sier Reinås til NRK.

– Flere snek seg inn

NRK var torsdagskveld i kontakt med arrangøren, og de hevder at de ikke fikk noen påmelding fra vedkommende. De opplyser om at dette var et lukket møte for å høre om konsultasjonen og drøfte den.

– Det at personer ikke klarer å forholde seg til dette og akseptere det ved et grunneiermøte synes ikke vi er riktig, sier Lars Olav Mogård som er leder i Selbu Utmarksråd til NRK.

Mogård sier også at det var flere personer som valgte å snike seg inn på møtet. Personen som først ble nektet adgang fikk derimot komme inn og være tilskuer. Dette mot at de ikke fikk lov å provosere grunneiere.

– Personen det er snakk om var jeg i kontakt med i etterkant. Jeg tok han i hånden og alt var i orden. Jeg ga han skryt for at han respekterte det og vi forholdt oss saklig, sier Mosgård.

Fikk beskjed om å komme seg ut

Flere kilder NRK har vært i kontakt med beskriver starten av møtet som rolig og behersket. Deretter begynte en opphetet diskusjon, med spørsmål fra salen.

– Jeg tok ordet avslutningsvis og sa at vi fra fylkeskommunen synes det er uheldig og ensidig velge å la én part komme til tale.

– Da jeg tok ordet ble det buet og jeg fikk beskjed om å ha meg ut. Da satte jeg meg bakerst, sier Reinås.

Ønsker å avvikle samepolitiske lover

De to sentrale foredragsholderne Jarl Hellesvik og Karl-Wilhelm Sirkka var blant innslagene. Dette hadde skapt engasjement, spesielt fra samisk hold.

På EDLs hjemmesider skriver de at de jobber for etnisk og demokratisk likeverd i Norge. De ønsker å avvikle samepolitiske lover og ordninger som undergraver likeverdet.

Samtidig vil de motarbeide planer om å innføre flere slike lover og ordninger.

Flere personer har den siste tiden reagert på disse to foredragsholderne.

– Nå ønsker vi ikke mer konflikt enn hva det allerede er. Dette har heller aldri vært et ønske, sier Mosgård.

Korte nyheter

  • Dovddus sámi professor manái ealáhahkii

    Otne manai virggálaččat ealáhahkii Oulu universitehta Sámekultuvrra professor Veli-Pekka Lehtola. Sus leamašan erenomáš stuorra mearkkašupmi sámi dutkamuššii.

    – Ii oktage sáhte mannat su meattá, go álgá dutkkat sámi kultuvrra, ja sámiid historjjá, ferte vuos oahpásmuvvat Veli-Pekka čállosiidda, lohka professor Anni-Siiri Länsman.

    Geahča ášši otná TV-ođđasiin.