Ble først nektet inngang til grunneiermøte – fikk deretter beskjed om å slette opptak

Grunneiermøtet i Selbu hadde høstet sterk kritikk fra flere hold før arrangementet. Da møtet startet ble én person nektet inngang og opptrinnet filmet.

Grunneiermøte ved Selbu 6. juni

MØTET: Slik så det ut ved grunneiermøtet. Det var rundt 100 oppmøtte personer.

Foto: Stian Elverum / NEA Radio

Hendelsen skjedde under torsdagens grunneiermøte i Selbu. Hit var grunneiere, ordførere og politikere i en rekke kommuner invitert. De skulle få mer informasjon om konsultasjonsloven og drøfte den med grunneiere.

Én person ble derimot nektet inngang. Vedkommende har samisk bakgrunn og er grunneier i området, men ble likevel nektet inngang. Begrunnelsen fra arrangøren var at dette var et lukket møte.

Tommy Reinås som er gruppeleder for Miljøpartiet de grønne i Trøndelag fylkeskommune filmet hele opptrinnet. De fikk ifølge Reinås beskjed fra arrangør om å slette filmen. Dette var eneste måte personen kom inn, ifølge Reinås.

Den slettede filmen gjenopprettet Reinås senere. NRK har sett gjennom videoen det er snakk om, og kan bekrefte opplysningene.

– Jeg ble helt satt ut. Jeg lurte på hva jeg skulle gjøre. Vi fant etter hvert en løsning i stedet for at han ble avvist ved døren og hindret å delta i møtet. Dette gikk ut på at jeg måtte slette filmen, sier Reinås til NRK.

– Flere snek seg inn

NRK var torsdagskveld i kontakt med arrangøren, og de hevder at de ikke fikk noen påmelding fra vedkommende. De opplyser om at dette var et lukket møte for å høre om konsultasjonen og drøfte den.

– Det at personer ikke klarer å forholde seg til dette og akseptere det ved et grunneiermøte synes ikke vi er riktig, sier Lars Olav Mogård som er leder i Selbu Utmarksråd til NRK.

Mogård sier også at det var flere personer som valgte å snike seg inn på møtet. Personen som først ble nektet adgang fikk derimot komme inn og være tilskuer. Dette mot at de ikke fikk lov å provosere grunneiere.

– Personen det er snakk om var jeg i kontakt med i etterkant. Jeg tok han i hånden og alt var i orden. Jeg ga han skryt for at han respekterte det og vi forholdt oss saklig, sier Mosgård.

Fikk beskjed om å komme seg ut

Flere kilder NRK har vært i kontakt med beskriver starten av møtet som rolig og behersket. Deretter begynte en opphetet diskusjon, med spørsmål fra salen.

– Jeg tok ordet avslutningsvis og sa at vi fra fylkeskommunen synes det er uheldig og ensidig velge å la én part komme til tale.

– Da jeg tok ordet ble det buet og jeg fikk beskjed om å ha meg ut. Da satte jeg meg bakerst, sier Reinås.

Ønsker å avvikle samepolitiske lover

De to sentrale foredragsholderne Jarl Hellesvik og Karl-Wilhelm Sirkka var blant innslagene. Dette hadde skapt engasjement, spesielt fra samisk hold.

På EDLs hjemmesider skriver de at de jobber for etnisk og demokratisk likeverd i Norge. De ønsker å avvikle samepolitiske lover og ordninger som undergraver likeverdet.

Samtidig vil de motarbeide planer om å innføre flere slike lover og ordninger.

Flere personer har den siste tiden reagert på disse to foredragsholderne.

– Nå ønsker vi ikke mer konflikt enn hva det allerede er. Dette har heller aldri vært et ønske, sier Mosgård.

Korte nyheter

 • Rektorvirggáj Hábmerin fáladum

  Ingrid Kintel (33) Divtasvuonas Hábmerin la rektorvirgev fáladum Ájluovta skåvlån Hábmerin. Kintel la dálla åhpadiddjevirgen sæmmi skåvlån. Åvdutjis la giellaguovdátja jådediddjen Árranin barggam. Gålmås lidjin dán virggáj åhtsåm. Sån guhti l ájn virgen rektorin danna, Britt Karin Hansen, hæjtta dán máno maññegietjen, ja álggá virggáj sadjásasj rektorin Stangnes joarkkaskåvlån Hársttágin. Jus Kintel rektorvirgev válddá, de álggá nav ruvva gå la praktihkalattjat vejulasj.

  Ingrid Katrine Kintel er tilbudt stillingen som rektor ved Drag skole i Hamarøy kommune
  Foto: Privat
 • Govvačájáhus rahppon Oslos

  Oslos rahppui otne govvačájáhus «Árbi - Arv». Govaide leat čállon oanehaš cealkagat sámegillii mat leat jorgaluvvon dárogillii. Gieldda- ja guovlluministtar Bjørn Arild Gram ja sámediggepresideanta Silje Karine Muotka dat rabaiga čájáhusa otne. Mihttu čájáhusain lea čalmmustahttit sámegiela gávpogis ja čájáhus lea maid oassin sámi giellavahku čalmmustahttimis.

  Čájáhusas leat 12 gova mat ovdal leat čájehuvvon earret eará Álttás ja maiddái olggobealde Opera viesu Oslos. Dál leat govat lahka ođđa Munchmusea, báikkis mii gohčoduvvo Stasjonsallmenningen Bjørvikas.

  Fotoutstilling Árbi - Arv. Utstillingen er ved Munchmuseet i Bjørvika.
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Lær samisk ved Munchmuseet

  I forbindelse med markeringen av samisk språkuke ble fotoutstillingen «Árbi - Arv» åpnet i Oslo i dag. Det var kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) som stod for åpningen.

  Utstillingen består av 12 bilder fra Finnmark, med enkle samiske setninger og norsk oversettelse på. Gram og Muotka håper de inspirerer folk til å lære seg noen enkle samiske ord. Utstillingen er i Stasjonsallmenningen i Bjørvika, ikke langt fra Munchmuseet. Samisk språkuke markeres samtidig i Norge, Sverige og Finland.

  Silje Karine Muotka (NSR) og Bjørn Arild Gram (Sp).
  Foto: Mette Ballovara / NRK