Hopp til innhold

– Mennesker er viktigere enn reintall

Flertallet i Reindriftsstyret krever at alle planer om tvangsslakting stoppes til de menneskelige sidene av saken er utredet skikkelig.

Team. Liv Inger Somby og Juliane Kravik

Slakteplan stoppet

Årsaken til utsettelsen er at flertallet i Reindriftsstyret mener tvangstiltak får for store konsekvenser for folk i næringa. Jon Andreas Mortensson som er medlem i Reindriftsstyret etterlyser konkrete tiltak som ivaretar dem som må slutte med rein.

– Det her har med en av de største omstillingsprosessene i reindrifta å gjøre, og det har med mennesker å gjøre, og vi må ha et tilbud til de som skal ut av næringen, det elementet må på plass. mener Mortensson.

For stengte dører i Alta begynte Reindriftsstyret å gjennomgå de 2000 sidene med sakspapirer. Skjebnen til 127 reindriftsutøvere skulle avgjøres i løpet av to virkedager. Reindriftas representanter syntes at de menneskelige sidene av saken var viktigere enn reintall.

Måtte bøye seg for flertallet

Leder i Reindriftsstyret Inge Ryan er ikke enig i avgjørelsen om utsettelse, men måtte bøyer seg for flertallet.

– Flertallet i styret ønsker ikke å behandle alle saker, så nesten alle ble utsatt, det gjør jo at fremdrifta da lider av det, jeg hadde ønsket raskere framdrift, der vi fikk fortgang på reduksjonsplaner og reduksjon av av rein, men slik vart det ikke, sier Ryan til Ođđasat.

I Finnmark skal reintallet reduseres med over 30 000 dyr. Møtet i Alta ble avbrutt allerede første dagen, og Ryan må regne med å måtte forklare seg for Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Det blir en sak mellom landbruksministeren og meg, så det får jeg tenke litt på, men jeg skal nok infromere han om hvordan jobben går i styret, ddet skal jeg gjøre på en ryddig måte, forklarer Ryan.

Korte nyheter

 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

 • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

  NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

  Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

  Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

  Maren Benedicte Nystad Storslett
  Foto: Malene Gaino Buljo / NRK