Samisk nasjonalteater prioriteres høyt av NSR

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo er flau over dagens samiske nasjonalteaterbygg og vil prioritere byggingen av nytt teater.

Prebilde av Beaivváš-stykket "Silbajávri/Sølvvannet"

Beaivváš nasjonalteater bygget blekner like mye som dette ansiktet i forhold til Norges nasjonalteater, men også i forhold til de regionale teaterene – det må gjøres noe med mener NSR sin presidentkandidat Aili Keskitalo. (Bildet er prebildet for Silbajávri forestillingen.)

Foto: Pressebilde/Beaivváš

– Jeg er rett og slett flau over hvordan nasjonalteateret ser ut i dag. Vi trenger et nytt og ordentlig teaterbygg, slik som er rett og rimelig for et nasjonalteater, mener Keskitalo.

Hun påpeker at de aller fleste regionalteaterene i Norge har enormt mye høyere standard enn det samiske nasjonalteateret – Beaivváš sitt – er i dag.

Tror dialogen stoppet opp

– Alt var på plass når det gjaldt å begynne byggingen av et nytt teater, men så kom sametingsrådet frem til at det var noe ulovlig ved byggeprosessen, og da stoppet det opp.

Presidentkandidaten tror det må ha være noe gikk galt i dialogen mellom sametingsrådet og Beaivváš.

– Sametingsrådet skylder på Beaivváš og Beaivváš skylder på Sametinget. Er det noe vi lover, så er det å forbedre denne dialogen, så vi får et verdig teaterbygg for vårt nasjonalteater, sier Keskitalo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aili Keskitalo

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo var på stand i Karasjok på torsdag, hun lover at et nytt nasjonalteaterbygg skal prioriteres høyt.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Siden 2009

Planer om å bygge nytt nasjonalteaterbygg startet allerede i 2009. Foreløpig er det blitt med planen.

Beaivváš setter fokus i valgkampen

Førstkommende lørdag, 31. august, er Beaivváš å finne på torget i Kautokeino sentrum. Med seg har teateret mulige fremtidige Sametingspresidenter. I tillegg vil det bli både humor, musikk, sang – og politikk.

– Vi ønsker å sette fokus på teatersaken i valgkampen, forteller teatersjef Haukur J. Gunnarsson.

Derfor har de invitert alle presidentkandidatene.

– Så får vi se om dem tar utfordringen og kommer opp på scenen med oss.

Han forteller at alle presidentkandidatene har uttrykt et ønske om nytt teaterbygg, men at det gjenstår å se hvem som ønsker det sterkest.

«Hvor blir det av det nye teaterbygget?» – er Beaivváš sitt spørsmål til politikerne.

Samisk nasjonalteater med elendige lokaler

I videoreportasjen viser teatersjef Haukur J. Gunnarsson hvor kummerlige forhold Beaivváš samiske nasjonalteater lever under.