Hopp til innhold

Samisk nasjonalteater prioriteres høyt av NSR

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo er flau over dagens samiske nasjonalteaterbygg og vil prioritere byggingen av nytt teater.

Prebilde av Beaivváš-stykket "Silbajávri/Sølvvannet"

Beaivváš nasjonalteater bygget blekner like mye som dette ansiktet i forhold til Norges nasjonalteater, men også i forhold til de regionale teaterene – det må gjøres noe med mener NSR sin presidentkandidat Aili Keskitalo. (Bildet er prebildet for Silbajávri forestillingen.)

Foto: Pressebilde/Beaivváš

– Jeg er rett og slett flau over hvordan nasjonalteateret ser ut i dag. Vi trenger et nytt og ordentlig teaterbygg, slik som er rett og rimelig for et nasjonalteater, mener Keskitalo.

Hun påpeker at de aller fleste regionalteaterene i Norge har enormt mye høyere standard enn det samiske nasjonalteateret – Beaivváš sitt – er i dag.

Tror dialogen stoppet opp

– Alt var på plass når det gjaldt å begynne byggingen av et nytt teater, men så kom sametingsrådet frem til at det var noe ulovlig ved byggeprosessen, og da stoppet det opp.

Presidentkandidaten tror det må ha være noe gikk galt i dialogen mellom sametingsrådet og Beaivváš.

– Sametingsrådet skylder på Beaivváš og Beaivváš skylder på Sametinget. Er det noe vi lover, så er det å forbedre denne dialogen, så vi får et verdig teaterbygg for vårt nasjonalteater, sier Keskitalo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aili Keskitalo

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo var på stand i Karasjok på torsdag, hun lover at et nytt nasjonalteaterbygg skal prioriteres høyt.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Siden 2009

Planer om å bygge nytt nasjonalteaterbygg startet allerede i 2009. Foreløpig er det blitt med planen.

Beaivváš setter fokus i valgkampen

Førstkommende lørdag, 31. august, er Beaivváš å finne på torget i Kautokeino sentrum. Med seg har teateret mulige fremtidige Sametingspresidenter. I tillegg vil det bli både humor, musikk, sang – og politikk.

– Vi ønsker å sette fokus på teatersaken i valgkampen, forteller teatersjef Haukur J. Gunnarsson.

Derfor har de invitert alle presidentkandidatene.

– Så får vi se om dem tar utfordringen og kommer opp på scenen med oss.

Han forteller at alle presidentkandidatene har uttrykt et ønske om nytt teaterbygg, men at det gjenstår å se hvem som ønsker det sterkest.

«Hvor blir det av det nye teaterbygget?» – er Beaivváš sitt spørsmål til politikerne.

Samisk nasjonalteater med elendige lokaler

I videoreportasjen viser teatersjef Haukur J. Gunnarsson hvor kummerlige forhold Beaivváš samiske nasjonalteater lever under.

Korte nyheter

 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK
 • Rektor: – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærere

  I den nye stortingsmeldingen om samisk språk, kultur og samfunn blir det nok en gang slått fast at det er stor mangel på samisklærer i Norge.

  Fordi få samiske elever har samisk gjennom hele skoleløpet og i videregående skole, er det store utfordringer med å få rekruttert nok samisklærere.

  Dette er en utfordring som rektor Linda Jacobsen ved Oslo samiske skole, som er en del av Nedre Bekkelaget skole, kjenner godt til.

  – Vi hadde utlyst en stilling nå, og fikk en kvalifisert søker. Men søkeren takket dessverre nei, sier Jacobsen.

  Skolen fikk nylig besøk av Sametinget og statsrådene i Kunnskapsdepartementet, som ville fortelle om den nye stortingsmeldingen.

  Flere av elevene, som fikk hilse på gjestene, ga uttrykk for at de kan tenke seg å bli samisklærere.

  Jacobsen mener det er viktig å ta elevenes engasjementet på alvor.

  Skolen merker stor interesse for å lære samisk i Oslo.

  – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærer. Vi har flere elever som ønsker opplæring i samisk. Vi skulle gjerne hatt flere lærer, sier hun.

  Over hele landet er det nå prekær mangel på samisklærere og førskolelærere.

  Stortingsmeldingen skal følges opp med tiltak av Sametinget og regjeringen (ekstern lenke - regjeringen.no).

  Linda Jacobsen
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Dømt for å misbruke stillingen til å skaffe seg sex

  En kommunal leder i Vest-Finnmark er dømt til ett års fengsel for å misbruke stillingen sin til å skaffe seg sex med en underordnet. Lagmannsretten har gitt ham to måneder kortere fengselsstraff en tingretten, fordi saken ble liggende lenge hos politiet. Mannen ga den langt yngre kvinnen sterke vanedannende medisiner, og hun gikk med på å ligge med ham minst fem ganger blant annet fordi hun trengte medisinene, går det fram av dommen. Mannen selv har benektet eller bagatellisert det meste, men lagmannsretten mener han ikke er troverdig. Han må betale kvinnen 180.000 kroner i erstatning.