NRK Meny
Normal

– I dag skal vi bade, bade og bade

Varmerekord, tropenetter, flomvarsel og Syden-temperatur preger Nord-Norge og Midt-Norge. Finværet vil holde seg til neste helg.

Badestranda på Drag i Tysfjord

På denne badestranda på Drag i Tysfjord kunne du i går oppleve Norges høyeste temperatur. Ann Urheim gjør seg klar for en tur i vannet.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– I dag skal vi bade, bade og bade. Hele dagen. Og så skal vi stupe, leke sandkrig og vannkrig, sier Patrik (7) og Kristin (9).

Hva tenker dere om at godværet skal holde seg hele uka?

– Det blir bra, men det blir så varmt. Jeg ønsker meg litt regn, svarer Kristin.

NRK tar turen til badestranda på gårsdagens varmeste sted, Drag i Tysfjord, og møter skolefritidsordningen på tur. Lærer Ann Urheim, Patrik (7) og Kristin (9) koser seg i finværet.

Og når det iblant kan bli i det varmeste laget, så har skolefritidsordningen løsningen klar – ta seg en dukkert for å kjøle seg ned.

– Det er helt fantastisk at vi i Nord-Norge kan oppleve dager som dette. Det er jo rene Syden-temperaturen. Jeg regner med at skolefritidsordningen blir boende på stranda hver dag, hele uka, sier lærer Ann Urheim.

– Å, ja. Det er livet, svarer Kristin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ann Brattaker Urheim, Kristin og Patrik

Ann Urheim, Kristin (9) og Patrik (7) nyter dagene på stranda.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Opp mot 30 grader flere steder

Storms meteorolog Camilla Albertsen forteller at det er godt og varmt i hele Midt-Norge og Nord-Norge for tiden.

– Den høyeste temperaturen i dag kl. 08.00 var i Tjøtta sør i Nordland med 28 grader, men må nå se seg slått av Karasjok i Finnmark som hadde 29 grader kl. 12.00.

Albertsen forteller at det i går var opp mot 30 grader flere steder.

– Drag i Tysfjord var i går det varmeste stedet i landet med sine 29,9 grader, Narvik som nummer to med 29,5 grader, og Steinkjer på tredje plass med 29,4 grader.

Tropenatt flere steder

Sunndalsøra i Møre og Romsdal hadde tropenatt natt til i går, og det er ny juli-rekord for dem, sier meteorologen.

– Også i natt har det vært tropenatt flere steder. I Trondheim var minimumstemperaturen på 20,6 grader og heller ikke Bodø hadde temperatur som gikk under 20 grader.

Holder seg ut uka

Meteorolog Camilla Albertsen har gode nyheter til befolkningen i den nordlige delen av landet.

– Det ser veldig bra ut fremover, høytrykksryggen som har lagt seg over Midt-Norge og Nord-Norge vil holde seg utover uka og kommende helg. I morgen vil det komme en regnbyger i Helgeland og i områder langs kysten kan det forekomme tåke, og dermed litt lavere temperaturer, men fint vær øvrige steder.

– Det bør nevnes at NVE har sendt ut flomvarsel for indre Troms og nordlige deler av Nordland på grunn av at de høye temperaturene fører til mye smelting. Det er også flomvarsel for Østlandet i forbindelse med mye nedbør i dag og i morgen.