Her ble det for varmt for turisten

Troms er varmere enn Mallorca i disse dager. Så varmt var det i helgen at en finsk turist nektet å bo i rorbua på Malangen Brygger da den ikke var utstyrt med aircondition.

Malangen brygger

Den finske turisten holdt ikke ut varmen i ei rorbu uten aircondition.

Foto: Malangen brygger

På kanotur i Målselv

I Målselv er det meldt 28 grader og sol mandag. Dette bildet er tatt på Takvatnet i Målselv i helga, da det ble målt over 28 grader på det som var årets varmeste dag i området hittil.

Foto: Caroline Rugeldal / NRK

Med strålende solskinn og varme feriedager smiler de fleste nordlendinger bredt.

I Tromsø var det over 20 grader klokken 06.00 mandag morgen. Og varmere skal det bli, i hele fylket.

I Harstad meldes det om strålende sol og temperaturer opp mot 26 grader, Tromsø melde om temperaturer rundt 26 grader, Gratangen og Sørreisa 28, mens det på Setermoen ser ut til å bli rundt 30 grader de kommende dagene.

Til sammenlikning meldes det om 26 grader, overskyet og litt regn på Mallorca i dag.

I Finnmark blir det også varmt. med strålende sol over hele linja. I Alta meldes det om temperaturer rundt 22 grader, mens det i Karasjok kan bli opp mot 30 grader. Vardø får skyfri himmel og sol, men temperaturer ned mot ti grader.

Statsmeteorolog Eirik Samuelsen skrev i sin værblogg søndag at det ble målt 29,9 grader på værstasjonen Drag-Ájluokta i Finnmark i går. Det er den høyeste temperaturen som er målt i Norge hittil i år, ifølge Samuelsen.

– Uvanlig problem

Likevel var det varmen som spilte hovedrollen i et litt spesielt drama på Malangen Brygger i Troms i helga.

For en finsk turist ble varmen rett og slett for mye. For eierne har varmen sjelden vært et så stort problem at de har vurdert aircondition.

– Normalt er jo problemet å holde hyttene varme resten av sesongen, sier daglig leder Rudi Olsen ved Malangen Brygger.

Se lesernes værbilder fra forrige uke:

Måtte reise til Tromsø

Da turisten ankom rorbuene, var varmen heftigere enn han hadde forventet. Fordi rorbuer tradisjonelt ikke akkurat er innredet med aircondition, måtte turisten reise videre. Først i Tromsø fant han et hotellrom som var kjølig nok.

– Vi synes jo bare det er artig at det er så varmt, men det er jo trist for turisten som måtte reise til Tromsø, sier Olsen.

– De fleste synes varmen er topp

Gjennom jobbene som hotelleier i Lofoten og som daglig leder ved Malangen Brygger har han aldri opplevd liknende. Nå nyter han og gjestene varmen til det fulle.

– Vi har en diger terrasse, iskald øl og kald is, og de fleste synes det er helt topp. Vi kan leve med at én måtte levere tilbake nøklene, selv om det selvfølgelig er trist at vi ikke kan holde på alle, sier Olsen.

Nå vurderer de aircondition

Hos Værvarslinga Nord-Norge registrerte de klokken 10:30 25,5 grader i Tromsø. Likevel var den oppe i 26 grader tidligere på dagen.

Og værvarselet for den kommende uken ser også strålende ut – i hvert fall for dem som holder ut varmen. Nå vurderer Rudi Olsen om de skal gjøre noen grep og kjøpe inn aircondition til hyttene og rorbuene.

– Nei, ja, vi må kanskje vurdere det. Om dette er et engangstilfelle tror jeg vi venter med det, det er jo sjelden et tema at det er for varmt her om sommeren. Vi ser situasjonen an i ei uke til, så får vi heller ta en vurdering, sier Olsen.

Varmere enn Mallorca

Send oss dine sommerbilder til troms@nrk.no eller merk dem med #nordnytt i Instagram. I bildegalleriet under kan du se lesernes Instagram-bilder:

Laster innhold, vennligst vent..