Hopp til innhold

– Nå skal jeg hjem og kose med katta

Nessebyjenta Agnete Johnsen sturer ikke selv om «Stjernekamp»-seieren glapp. Snart pakker hun for et etterlengtet besøk til Finnmark.

Agnete Johnsen med foreldre og stefar.

Det vanket ros og klem til Agnete fra foreldre og stefar. De var mektig stolt over hennes innsats i «Stjernekamp»- konkurransen.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Det var den mer etablerte artisten Silya Nymoen som ble stemt fram som årets entertainer i Norge, og vant «Stjernekamp»-finalen.

Agnete var blant de første til å gratulere henne.

– Det har vært en fantastisk opplevelse og en lærerik reise, og jeg unner virkelig Silya sieren fordi hun er den ultimate entertaineren, sier Agnete Johnsen.

Etter finalen ble Johnsen omringet av unge autografjegere og fotografer, smilende og stolt over å stå igjen som en av de to beste i sangkonkurransen.

– En popstjerne verdig

Selv om kveldens innsats ikke holdt til seier for Agnete mente dommerne at det er svært høy kvalitet på det 19-åringen fra Finnmark presterte.

– Det du presterer er en popstjerne verdig, veldig imponerende, sa fjorårets vinner av konkurransen, og kveldens fagdommer Rita Eriksen.

Like før resultatet ble lest opp, oppsummerte en av de to faste dommerne, Mona B. Riise finalistenes innsats slik:

– Agnete, du har store ting foran deg, og Silya, du er unik.

Silya Nymoen (tv) og Agnete Johnsen.

Silya Nymoen (tv) og Agnete Johnsen imponerte dommerne med sin innsats i årets «Stjernekamp»-finale.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Dødsfett

Sammen med sambygding og «The Blacksheeps» medlem, Emelie Nilsen, framførte Agnete MGPjr hit`en, «Oro jaska, Beana».

Det var tydelig at mange blant publikum hadde gledet seg til et gjenhør med nettopp denne låten, og den unge artisten fra nord fikk heftig applaus etter framførelsen.

– Det var dødsfett, det er en grunn til at det ble en hit, den er råkul. og det som imponerer meg er at du nå gjør den mer voksen, til tross for at den har en barnetekst, sa dommer Vinni etter låten.

– Skal kose med katta

En annen av låtene som Johnsen fremførte hadde tydelig adresse til hennes hjemtrakter, nemlig sangen «Har du fyr?» av Ola Bremnes.

Da hun framførte sangen tidligere i konkurransen, fikk hun tårer i øynene fordi låta minner henne om Nesseby, hennes hjemkommune ved Varangerfjorden.

En av de nærmeste dagene bestiller hun billett nordover, røper Johnsen.

– Jeg gleder meg sånn til endelig å komme hjem, - jeg skal bare krype ned i sofaen og kose med katta og se på TV, sier Agnete smilende.

På ønskelisten står også besøk hos venner og kjente, så det skal hun også sette av tid til mens hun er i Nesseby, røper Agnete, før hun setter kursen til en velfortjent fest i Oslo-natten, sammen med resten av «Stjernekamp»-gjengen.

Agnete med "Oro Jaska, Beana"

Agnete fikk hjelp av The Blacksheeps-kollega Emelie Nilsen til å framføre MGPjr-hit`en «Oro jaska, Beana».

Foto: Julia Naglestad/NRK

– Finaleplass er seier

Begge finalistene hadde selvfølgelig sine heiagjenger på plass blant publikum. Gjennom alle de ti ukene som konkurransen har vart har man også sett publikummere vifte med det samiske flagget.

Til finalen hadde selveste ordføreren i Nesseby, Knut Store, tatt turen til hovedstaden. Også han med det samiske flagget handa. Han vil vise at den sjøsamiske kommunen i Øst-Finnmark, er stolt av Agnete sin innsats.

– For oss er Agnete den store vinnerne, selv om hun til sist endte som nummer to i konkurransen, sier Store.

Blant publikum satt også Agnetes foreldre og stefar. Far Arild Johnsen er enig med ordføreren.

– Jeg vil si at for en så ung jente som Agnete er det en seier i seg selv å stå igjen som en av finalistene, og jeg er ganske sikker på at mange mener hun med sine prestasjoner ikke er mange stegene bak vinneren, – det er veldig stort å få oppleve dette, sier han.

Signe Iversen, Arild Johsnen (i midten) og Knut Store.

Agnete Johnsens foreldre, Signe Iversen (tv), Arild Johnsen (midten) og Nesseby-ordfører Knut Store hadde gjort seg flid med å lage plakater slik at ingen skal være i tvil om hvem de heiet på.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK