Hopp til innhold

– Det er viktig å dele sorgen med andre

Både Karasjok kirke og Nordlyskatedralen i Alta holder minnemarkering i kveld i forbindelse med helikopterkatastrofen i Alta. Det er viktig at sørgende kan møtes.

Knut Engebu

Vikarprest i Karasjok, Knut Engebu, sier at alle er velkommen til kirka i kveld klokken 19.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi vet at flere av de omkomne hadde slektstilhørighet til Karasjok. Flere ungdommer her i bygda kjenner noen av de som omkom. Derfor vil vi holde en minnemarkering i kveld, sier vikarprest i Karasjok, Knut Engebu, til NRK.

Lys, Karasjok kirke

Levende lys vil bli tent under minnemarkeringen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kirka står tradisjonelt sterkt i det samiske samfunnet. Kirkene i samiske kommuner er ofte fullsatt ved de store høytidene, konfirmasjoner, dåp og begravelser. Kirka har også en naturlig plass i forbindelse med sorgbearbeidelse.

– Minnemarkeringen er viktig fordi mennesker, både barn, ungdom og voksne skal kunne komme sammen i kirka, delta med sin sorg og gi uttrykk for den, forklarer Engebu.

Under kveldens åpne kirke blir det blant annet tent lys, opplesing fra Bibelen, musikk og sang.

Minnemarkeringene i Karajok kirke og Nordlyskatedralen starter klokken 19.

Fem unge voksne omkom

De fem omkomne i lørdagens helikopterulykke i Alta er Markus Vonheim (19), Kine Johnsen (20), Robin Karlsen (20), Kevin Berg (20) og Benedikte Hyld Mella (22). Alle fra Alta.

Navnet på piloten er ennå ikke frigitt av politiet.

Kevin Berg og Kine Johnsen er søskenbarn, begge med slektstilknytning i Karasjok.

De omkomne passasjerene etter helikopterulykken i Alta. F.v. Robin Karlsen, Kine Johnsen, Markus Von

DYPT SAVNET: Robin Karlsen, Kine Johnsen, Markus Vonheim, Benedikte Hyld Mella og Kevin Berg mistet livet i ulykken i Alta lørdag.

Foto: Privat

De videregående skolene i Alta og Karasjok har valgt å ikke holde skolevalg eller valgdebatt denne høsten. Den videregående skolen i Kautokeino har på sin side avlyst høstens valgdebatt.

I tillegg har de politiske partiene i Alta, Karasjok og Kautokeino innstilt all videre valgkamp frem til valgdagen av respekt for det som skjedde i Alta.

– Velkommen til kirka

– Folk kan få komme hit. De kan sette seg ned i stillhet, og få lov til bare å være stille. De kan få snakke med meg som prest eller med andre i menigheten. De kan få snakke med hverandre. De kan få dele tidligere opplevelser, gode opplevelser eller vonde opplevelser, forklarer vikarpreset Engebu.

Mange har erfaringer fra lignende hendelser.

– Mange har mistet venner, slektninger og folk de kjenner i ulykker.

Kors og lys, Karasjok kirke

Kors og lys ved alteret i Karasjok kirke.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Færre ungdommer enn gamlinger i Sametingets valgmanntall

  Nordkalottfolket foreslår at Sametinget burde sende et informasjonsbrev til sametingsvelgernes barn, hvor det opplyses hvordan man melder seg inn i Sametingets valgmanntall, skriver Ávvir (betalingsmur).

  – I Sametingets valgmanntall er det færre unge enn oss gamlinger. Vårt ønske er at det er et større mangfold på Sametinget, sier partiets sametingsrepresentant Vibeke Larsen til avisa.

  Parlamentarisk leder i Norske Samers Riksforbund (NSR), Beaska Niillas, støtter forslaget.

  – Dette er en god ide, sier Beaska Niillas.

  Loga sámegillii

  Sametingspolitiker for Nordkalottfolket, Vibeke Larsen
  Foto: Frode Grønmo / NRK
 • Unnit nuorat go boaránat Sámedikki jienastuslogus

  Nordkalottfolket evttoha ahte Sámediggi berrešii sáddet diehtojuohkinreivve sámediggejienasteddjiid mánáide, mas muitalit mo dieđiha Sámedikki válgajienastuslohkui, čállá Ávvir (máksu gáibiduvvo).

  – Jienastuslogus leat unnit nuorat go mii boaránat. Min sávaldat lea ahte Sámedikkis lea máŋggabealatvuohta, dadjá bellodaga sámediggeáirras Vibeke Larsen áviisii.

  Norgga Sámiid Riikasearvvi (NSR) parlamentáralaš jođiheaddji, Beaska Niillas, doarju evttohusa.

  – Mu mielas lea buorre jurdda, lohká Beaska Niillas.

  Les på norsk

  Vibeke Larsen Nordkalottfolket
  Foto: Thor Trane / NRK
 • Russere mener det blir uutholdelig hvis Storskog stenger

  Storskog på den norsk-russiske grensen er den siste grensekontrollen hvor russere slipper inn i Schengen-området på turistvisum.

  Nå som Finland har stengt alle sine landgrenseoverganger, er mange russere bekymret for mulig stenging av Storskog, skriver The Barents Observer.

  – Det vil bli uutholdelig for oss hvis denne grenseovergangen også stenges, sier Daria. Hun er en av russerne Barents Observer har snakket med.

  28. november ble det kjent at Finland hadde stengt Raja-Jooseppi, den siste operative grenseovergangen på grensa til Russland. Nå er hele grensen mellom Finland og Russland stengt. Denne begrensningen vil gjelde frem til 13. desember.

  Minibuss
  Foto: Hanne Wilhelms