Hopp til innhold

– Det er en så stor dag at jeg ikke finner ord

Det var en rørt Aino Danielsen som holdt tale under den offisielle åpningen av samisk barnehageavdeling på Røros.

Silje Karine Muotka, Aili Keskitalo og Aino Linnea Danielsen

Det ble et hjertelig møte mellom sametingsråd Silje Karine Muotka, sametingspresident Aili Keskitalo og prosjektleder Aino Linnea Danielsen under åpningen av den nye samiske barnehageavdelingen. – Sametinget har vært en god støttespiller i prosessen, sier Danielsen.

Foto: Vaino Natasha Rensberg / NRK

Aino Linnea Danielsen

Prosjektleder Aino Linnea Danielsen.

Foto: Nea Radio

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal starte med, men det er mange å takke. Først og fremst Ida Ljungberg, som har vært min trofaste kompanjong i denne prosessen. Uten deg hadde det ikke gått i det hele tatt, sa prosjektleder Aino Linnea Danielsen i sin tale under åpningen av den nye samiske barnehageavdelingen på Røros.

I tillegg til sin trofaste kompanjong, hadde Danielsen mange andre å takke.

– Det har vært en veldig lang prosess og uten Sametinget så hadde vi heller ikke fått til det her. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har også vært til veldig stor hjelp. Aajege - Samisk språksenter har også hjulpet oss veldig mye. Foreldrenettverket har også bidratt veldig mye. Uten dem hadde det i hvertfall ikke gått. De har bidratt i det politiske arbeidet vi har hatt, forklarer Danielsen.

Merkedag for barn og foreldre

I dag er det offisiell åpning på den samiske barnehageavdelingen på Røros i Sør-Trøndelag.

Den nye samiske avdelingen ved Ysterhagaen barnehage har fått det sørsamiske navnet Svaale (fjellrev) og den offisielle åpningen er i dag.

I oppstarten har barnehagen 3 barn. Fra oktober utvides avdelingen til 8 barn. Ytterligere t barn får plass fra januar 2017 og en til fra april 2017.

Ysterhagaen barnehage - Luvlege Maanagierte, Røros

Ysterhagaen barnehage - Luvlege Maanagierte ligger flott til ved enden av Ysterhagaveien, rundt 1 km fra Røros sentrum. Barnehagen er skjermet for støy og trafikk, nærmeste nabo er naturlandskapet.

Foto: Vaino Natasha Rensberg / NRK

– Da jeg kom opp på talerstolen ble jeg nesten tom for ord. Dette er nemlig en så stor dag for meg og jeg er veldig glad for at så mange har møtt opp, sa en rørt Aino Linnea Danielsen.

Hun sier at de som har jobbet med å få dette til har èn spesiell motivasjon som drivkraft.

– Vi gjør dette for barna, og hele veien har barnas fremtid vært i bakhodet. Dette tilbudet er for den kommende generasjonen, de som vokser opp etter oss, understreket Danielsen.

I sin forklarte hun også hvor viktig språket og kulturen er for identiteten.

– Derfor er jeg så glad for at dette barnehagetilbudet endelig er på plass, sa Aino Linnea Danielsen.

Korte nyheter