Hopp til innhold

Merkedag for barn og foreldre på Røros

I dag er det offisiell åpning på den samiske barnehageavdelingen på Røros i Sør-Trøndelag.

Ysterhagaen barnehage - Luvlege Maanagierte, Røros

Foreldre som bor på Røros har i lengre tid arbeidet for å få en egen samisk barnehageavdeling. Nå er det endelig en realitet.

Foto: Vaino Natasha Rensberg / NRK

Den samiske avdelingen ved Ysterhagaen barnehage har fått det sørsamiske navnet Svaale (fjellrev) og den offisielle åpningen er i dag.

Barnehagen ble åpnet i 1986 og er et arkitektonisk vakkert bygg, som ligger flott til ved enden av Ysterhagaveien, rundt 1 km fra Røros sentrum. Barnehagen er skjermet for støy og trafikk, nærmeste nabo er naturlandskapet.

Ysterhagaen barnehage - Luvlege Maanagierte, Røros

Barnehagen har fått et tospråklig navn, Ysterhagaen barnehage - Luvlege Maanagierte.

Foto: Vaino Natasha Rensberg / NRK

I oppstarten har barnehagen 3 barn. Fra oktober utvides avdelingen til 8 barn. Ytterligere t barn får plass fra januar 2017 og en til fra april 2017.

Det er ordfører Hans Vintervold (Ap) som står for den offisielle åpningen. I tillegg blir det hilsningsord fra forskjellig hold.

Det blir også flere kulturinnslag.

Endelig vedtak i mars

Samiske foreldre på Røros har i flere år kjempet og argumentert for å få etablert en samisk barnehageavdeling i bergstaden.

I slutten av november 2015 kom gledesbudskapet, kommunestyret gikk inn for at det etableres en samisk barnehageavdeling i kommunen. Vedtaket ble gjort under forutsetning av at dette løses innenfor vedtatte budsjettrammer.

Det endelige vedtaket i kommunestyret om en egen samisk barnehageavdeling ble gjort i slutten av mars i år.

Det positive vetaket i kommunesyret for en samisk barnehage var enstemmig.

Dukker i Ysterhagaen barnehage - Luvlege Maanagierte

Det samiske er allerede godt synlig i barnehagen.

Foto: Vaino Natasha Rensberg / NRK

Prosjektgruppa for barnehagen består av Aino Danielsen, Thomas Ole Andersen, Hilde M. Danielsen, Inge Aas, Jo Inge Indset, Frode Strickert, Marit Mikkelsen, Eva Brynhildvold og Reidun Joten.

– Svaale barnehageavdeling åpner 16. august. Vi gleder oss stort, skriver Hilde M. Danielsen på Facebook.

Korte nyheter

 • Golmmas evttohassan NBR-jođiheaddjin

  Berit Marie P. Eira (govas), Inge Even Danielsen ja Jan Ivvár Smuk leat evttohassan Norgga Boazosápmelaččaid Riikkasearvvi (NBR) jođiheaddjin, čállá Ávvir. Riikkačoahkkin dollo geassemánu 17.- 18. beivviid Måefies. Olles NBR stivra lea válggas.

  Berit Marie Eira
  Foto: Thor W. Thrane / NRK
 • Undersøker mulig fall i fjell

  Det er iverksatt redningsaksjon på fjellet Grytetippen på Senja etter melding om at noen skal ha observert at en person ramlet ned fjellet. Det er ikke gjort noen funn, melder politiet. – Vi har luftambulanse, redningshelikopter fra Banak og politihelikopter på stedet. Mannskaper fra Røde Kors er også utkalt, melder politiet. Grytetippen er 885 meter høy og et populært turmål.

  Grytetippen på Senja
  Foto: Privat
 • Viessobuollin Kárášjogas

  Heahtebálvalusat bohte jođánit báikái go odne iđđedis čieža sulai ožžo dieđu das, ahte viessu lei buollimin Kárášjogas. Dollačáskadeaddjit nagadedje vajot čáskadit buollima, dieđihit politiiját twitteris. Viesus eai lean olbmot.

  Husbrann i Karasjok
  Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK