150 millioner i pant blir liggende – det er Terje (58) glad for

Alle type flasker, med mange forskjellige «nasjonaliteter», havner i sekken som nesten renner over. Terje Henriksen Joks er hele tiden på jakt etter et renere samfunn – nå ønsker han at flere slår følge.

Terje Henriksen Joks har gjennom flere år plukket søppel langs landeveien.

FLASKEPLUKKING: NRK Sápmi fikk være med på en av de mange turene Henriksen Joks er ute på. Denne gangen fikk de bingo og fikk med seg mange flasker hjem.

– Dersom du kaster fra deg en flaske er det ingen som reagerer, men når du plukker opp flasker i grøften stopper folk opp og spurte hva jeg holder på med, sier Henriksen Joks.

I Norge pantes ni av ti tomme flasker og bokser, men likevel er det pant verdt 150 millioner som aldri havner i panteautomaten i butikken.

Det meste av tomgodset havner i restavfallet, men millioner av flasker ligger også langs veien og uti naturen.

På dugnad for miljøet

Etter mange turer på forskjellige steder har Henriksen Joks funnet ut hvor det er best å plukke flasker.

Terje Henriksen Joks

ERFARING: Både erfaring av hvor det er mest flasker, og penger kommer ut av flaskepantingen.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Langs veien er det mye flasker som blir kastet ut fra bilen. Det er ikke alle som orker å ta med seg flaskene fra de forskjellige rasteplassene engang.

Gjennom flere år i «bransjen» har det blitt et par turer til de lokale pantemaskinene.

– Det kommer litt penger ut av dette, hvor mye tør jeg ikke røpe, jeg er jo redd for at ligningssjefen begynner å sjekke meg, sier Henriksen Joks med et glimt i øyet.

Vil øke panten

Dagens «flaske-fangst» er håvet inn, nå er det rett til butikken for å pante. Til vanlig pleier maskinene å være ledige, men er ungdommen på plass.

– Å se unge folk som panter flasker er artig, de har til og med flere flasker enn meg! Som oftest er det andre som må vente mens jeg panter, sier Henriksen Joks.

For at flere skal begynne å returnere flasker vil Miljødirektoratet øke panten fra en til to kroner for flasker og bokser opp til en halv liter, og fra to kroner og femti øre til tre kroner for emballasje over en halv liter (ekstern lenke til forslaget fra Miljødirektoratet). Direktoratet la også fram et lignende forslag i 2014.

Terje Henriksen Joks panter flasker

KONKURRENTER: Når ungdommen sto igjen med flere søppelsekker full av flasker måtte pantingen vente til en annen dag.

Foto: Nils John Porsanger / NRK