Hopp til innhold

Historisk dom: Oljegigant dømt til å kutte egne utslipp

Naturvernforbundet mener det får betydning for norsk olje og gass-utvinning. Jusekspert tror saken vil gå helt til høyesterett.

I Nederland har folk demonstrert mot oljeselskapet Shell, som de mener setter profitt over klima.

I Nederland har folk demonstrert mot oljeselskapet Shell, som de mener setter profitt over klima.

Foto: Bart Maat / AFP

CO₂ i atmosfæren
425,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,15 °C
Les mer  om klima

For første gang i historien har et stort oljeselskap blitt dømt til å kutte karbonutslippene sine i kampen mot klimaendringer.

– Den er en stor sak fordi den rammer ikke bare Shell Nederland, men hele Shell sin virksomhet. Og det står i dommen at Shell er ikke bare ansvarlige for sine utslipp, men også utslippene til leverandører og kunder. Slik at dette betyr masse når alt dette skal kuttes 45 prosent, sier nestleder i Naturvernforbundet, Pernille Hansen.

Pernille Hansen er nestleder i Naturvernforbundet.

JUBLER: Pernille Hansen er nestleder i Naturvernforbundet.

Foto: NRK

I dommen heter det at Shell må kutte utslippene med 45 prosent innen 2030, sammenlignet med utslippsnivået i 2019.

Dette er mer enn det energigiganten har lagt opp til i sine planer, og kjennelsen slår også fast at disse planene heller ikke er konkrete nok.

Shell har varslet at dommen vil bli anket.

Kuttene gjelder for utslipp som kommer fra Shell og deres leverandører.

Retten sa nei til at utsette utslippskuttene i påvente av en mulig anke.

Dommen falt i tingretten i Haag i 15-tiden norsk tid.

Netherlands Shell Climate Case

Lederen av miljøorganisasjonen Milieudefensie, Donald Pols, feirer dommen som falt i Nederland onsdag ettermiddag.

Foto: Peter Dejong / AP

– Gir et klart signal

Det er miljøorganisasjonen Milieudefensie, og seks andre miljøorganisasjoner som har ført saken mot Shell, på vegne av 17.000 nederlendere.

Dommen kan få konsekvenser for andre selskaper som fortsetter med olje- og gassutvinning og kan bane vei for ytterlige søksmål mot industrien.

Milieudefensie har fra før vunnet en rettssak mot Shell i år, som gjaldt selskapets virksomhet i Nigeria.

Truls Gulowsen, Greepeace

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, mener dommen sender et tydelig signal til land som Norge.

Foto: Greenpeace

Milieudefensie er et søsterselskap av Naturvernforbundet.

– Denne historiske dommen, samt varsler fra klimaforskere og IEA, viser at norske Høyesterett, politikere og selskaper ikke følger med i tiden. Den gir et klart signal om at fossilselskaper og land som avhenger av fossile ressurser, som Norge, straks må begynne en rettferdig omstilling bort fra olje og gass, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet til NRK.

Tror det er mulig med lignende søksmål i Norge

Jon Christian F. Nordrum, førsteamanuensis ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo har lest dommen. Han tror saken vil ankes helt til høyesterett, og vil være mer interessant når siste dom er avsagt.

Jon Christian Fløysvik Nordrum, førsteamanuensis ved institutt for offentlig rett på juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo

Jon Christian F. Nordrum er førsteamanuensis ved UiO.

Foto: Det juridiske fakultet / Universitetet i Oslo

– Man kunne i prinsippet tenkt seg et lignende søksmål i norsk kontekst. Men det er en del steg for å komme til det. Det er ikke et opplagt rettslig grunnlag for å nå frem med, sier han.

Norske miljøorganisasjoner tapte på alle punkter da deres klimasøksmål ble behandlet i Høyesterett i desember. Men Nordrum sier sakene er veldig forskjellige.

– Det norske klimasøksmålet handlet om gyldigheten av konsesjoner for å utvinne olje. Dette søksmålet retter seg mot et privat selskap, og hvorvidt det selskapet må endre sin forretningsdrift.

Tviler på at dommen blir stående

Hos analyseselskapet Rystad Energy, som følger energibransjen og klima tett, var reaksjonen litt mer avdempet.

Per Magnus Nysveen, analysesjef Rystad Energy

Per Magnus Nysveen er analysesjef i Rystad Energy

Foto: Jon Skille Amundsen

– Etter mitt syn har denne dommen minimale sjanser til å overleve en anke, sier analysesjef Per Magnus Nysveen i en kommentar onsdag kveld.

Nysveen mener oljeselskaper en dag kan bli holdt ansvarlige for høye utslipp fra egne felt, men at det er unaturlig å holde dem ansvarlige for utslippene fra biler som kjøres av privatpersoner.

Leder for skifer-avdelingen, Artem Abramov, trekker fram at aksjekursene til de store oljeselskapene flyttet seg minimalt etter at dommen ble kjent. Det tolkes som at investorene tror onsdagens dom får minimal betydning for oljebransjen.

Abramov sier for øvrig at dersom Shell til slutt må føye seg, vil det være forholdsvis lett å tilpasse seg kravene i dommen. Oppskriften er å selge unna de mest forurensende feltene selskapet eier i dag.

– Å selge enkelte prosjekter i Midtøsten, Nigeria, Malaysia og i et par andre land vil antakeligvis være den enkleste måten å etterkomme rettsavgjørelsen dersom selskapet skulle velge, eller blir tvunget til, å gjøre det, sier Abramov.