Hopp til innhold
Nye bomstasjoner i Oslo
Foto: Statens vegvesen

Bompenger i Oslo og Akershus

Oppsummert

I 2018 passerte over 108 millioner biler bomringen i Oslo og Bærum, det er 4,2 millioner færre enn året før. Samtidig har antallet passeringer med elbil økt med nesten 63 prosent – fra ca. 12 millioner passeringer i 2017 til ca. 19 millioner i 2018.

 • Starter bompenge-forhandlinger

  I dag starter nye forhandlinger mellom staten, Oslo og Viken om hvor mye bompengetakstene i Oslo skal øke og hva bompengene skal brukes til.

  Svikten i bompengeinntekter som følge av at elbiler betaler mindre enn bensin- og dieselbiler gjør at en rekke store samferdselsprosjekter i Oslopakke 3 mangler finansiering.

  Gapet har passert én milliard kroner i året og er økende.

  Oslopakke 3 varer til 2036, men flere kilder sier til NRK at det ikke er realistisk å reforhandle hele pakken på. Det skyldes både inntektssvikt og usikkerhet om hvordan folk vil reise etter pandemien.

  En mulig løsning i denne omgang kan være å skaffe penger til de prosjektene som haster mest. Det blir pekt på Fornebubanen, nytt signalanlegg for t-banen og ny Majorstua stasjon (bildet).

  Ny sentrumstunnel for t-banen er et av prosjektene partene i så fall utsetter å mene noe om.

  Ny Majorstuen stasjon reisetorg
  Foto: MDH Arkitekter
 • Vil øke bompengene betydelig

  Byrådet i Oslo går inn for å øke bompengene i hovedstaden betydelig.

  Byråd for miljø og samferdsel i Oslo Sirin Hellvin Stav (MDG) mener at det kommer til å bli umulig å nå klimamålene uten, skriver Aftenposten.

  Stav sier hun vil gjøre økte bompenger til en viktig sak i forhandlingene om Oslopakke 3 som starter til våren.

  Nye bomstasjoner i Oslo
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Billigere å kjøre elbil fra i dag

  Fra og med i dag er det billigere for elbiler å passere bomringen i Oslo. Takstene går ned i alle ringene, og det er snakk om flere kroners reduksjon i hver ring.

  Reduksjonen kommer som følge av bompengeavtalen mellom byrådet og regjeringa, som ble inngått tidligere i år.

  For elbiler i takstgruppe 1, på Bygrensen og i Osloringen, senkes takstene med tre kroner i rushtid og fire kr utenfor rushtid. I indre ring senkes prisen med tre kr utenfor rushtid og én kr i rushtid, ifølge Fjellinjen.


  For hybrid, bensin- og dieselbiler blir det ingen endring.

  Nye bomstasjoner i Oslo
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix