I 2018 passerte over 108 millioner biler bomringen i Oslo og Bærum, det er 4,2 millioner færre enn året før. Samtidig har antallet passeringer med elbil økt med nesten 63 prosent – fra ca. 12 millioner passeringer i 2017 til ca. 19 millioner i 2018.
Fra og med i dag blir det dyrere å kjøre bil gjennom bommene i Oslo. Staten, Oslo og Viken ble enige om nye takster i Oslopakke 3-avtalen i vår. Hvor mye du må betale kan du lese her.
Bor du utenfor Oslo og jobber innenfor den opprinnelige bomringen, blir prisøkningen om lag 300 kroner i måneden. Unntaket er elbiler utenom rush der prishoppet blir om lag 400 kroner i måneden.
Elbiler får størst prisøkning i prosent, men bensin- og dieselbiler må fremdeles betale i gjennomsnitt dobbelt så mye som elbiler. Det er fortsatt dyrest å kjøre dieselbil i rushtiden.
Fram til nå har det vært noe billigere i indre ring enn i Osloringen og bommene på bygrensa. Fra og med i dag blir det lik pris.
Dagens prishopp er det første av to takstøkninger som ble vedtatt før sommeren. Den andre skjer 1. januar 2024.
Til sammen blir takstene om lag 40 prosent høyere i snitt. Dagens økning er den største av de to.
Ein bilist i Oslo betalar dobbelt så mykje i bompengar som ein bilist i Asker, og 45 prosent meir enn i Bærum, skriv Minerva. Bilistar frå aust i byen er dei som betalar mest. Tala har Minerva fått frå selskapet Fremtind som driv autopasstenesta rundt byen.
Grunneierne har sagt ja til å ta en større del av regningen for Fornebubanen. Byrådet vil ikke kutte i regningen for bilistene av den grunn.
– Det har ikke vært diskutert engang, sier Sirin Stav (MDG), byråd for miljø og samferdsel til NTB.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier økningen i bompengetakstene kommer uavhengig av budsjettsprekken for Fornebubanen.
– De har ingenting med hverandre å gjøre. Det er i utgangspunktet en kraftig underfinansiering av infrastrukturinvesteringene i Oslo og Akershus som ligger bak, sier han.