Hopp til innhold
Tilhengere av den tyrkiske presidenten og det regjerende partiet for rettferdighet og utvikling (AK) vifter med flagg mens de venter på resultatene av Tyrkias stortingsvalg ved AK-partiets hovedkvarter i Ankara 14. mai 2023
Foto: AFP

Tyrkia

Oppsummert

Det går mot en andre runde i presidentvalget i Tyrkia 28. mai. I første runde 14. mai fikk president Recep Tayyip Erdogan en klar ledelse over utfordreren Kemal Kiliçdaroglu, men ingen av dem fikk over 50 prosent av stemmene..

 • Tyrkia hever styringsrenten til 30 prosent

  Det er den tredje rentehevingen i landet siden juni. Tyrkia er desperat etter å dempe den stadig fallende lirekursen og den skyhøye inflasjonen i landet. Den var på nesten 59 prosent i august, ifølge det offisielle statistikkinstituttet.

  Rentehevingen skjer samtidig som spekulasjonene øker om at G20-landet vil vende tilbake til en mer ortodoks pengepolitikk, etter en lengre periode med økonomisk vanstyre.

  Den tyrkiske liren, som har tapt over 30 prosent av sin verdi mot den amerikanske dollaren siden starten av året, var nærmest uendret etter rentehevingen.

  Det siste tiåret har den tyrkiske liren tapt over 90 prosent av sin verdi mot dollaren.

  Rettelse: Styringsreventen er hevet «til» 30 prosent, og ikke «med» som først meldt.

  (NTB)

 • Kull fra annekterte deler av Ukraina eksportert til Nato-medlemmet Tyrkia

  I tidsrommet fra februar til juli i år ble det eksportert 160.400 tonn kull til Tyrkia fra de annekterte regionene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina Det fremkommer av russiske tolldata som nyhetsbyrået Reuters har gjennomgått.

  Tre produsenter som er oppført på tollistene, bekrefter selv å ha eksportert kull til Tyrkia i denne perioden. Kullet har en verdi på minst 14,3 millioner dollar, om lag 155 millioner kroner.

  I motsetning til USA og EU har ikke Tyrkia innført begrensninger på handel med Russland eller deler av Ukraina som er under russisk kontroll. Samtidig har Tyrkia, et Nato-medlem som støtter Kyivs forsøk på å slå tilbake mot russiske styrker, gjentatte ganger siden Russland gikk inn i Ukraina i februar 2022 uttalt at landet anerkjenner Ukrainas territorielle integritet.

  Tyrkia har spilt en nøkkelrolle sammen med FN i meklingen som førte fram til den nå kollapsede avtalen om eksport av ukrainsk korn via Svartehavet.

  Verken Tyrkias handelsdepartement eller tolldirektorat har svart på Reuters' henvendelser om kommentarer til saken. (NTB)

 • Erdogan støtter Aserbajdsjan: – Nødvendig

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa i en FN-tale tirsdag at Tyrkia støtter Aserbajdsjans inngripen i Nagorno-Karabakh.

  – Regionen er aserbajdsjansk territorium, og noen annen status vil aldri bli akseptert, sa Erdogan under talen i New York.

  Han sier Tyrkia støtter at Aserbajdsjan har tatt steg for å «bevare sin territorielle integritet». Den tyrkiske presidenten ber om en rask løsning på den oppblussede væpnede konflikten. Han mener Armenia må oppfylle sine forpliktelser, inkludert å åpne en transportkorridor sør i regionen.

  I 2020 bisto Tyrkia muslimske og tyrkisk-etniske grupper med å ta tilbake deler av Nagorno-Karabakh. Da pågikk det væpnede sammenstøt i halvannen måned.

  (NTB)

 • Erdogan med nytt utspill mot Sverige

  I et nytt utspill mot Sverige sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at landet ennå ikke har «oppfylt sine plikter» for å bli medlem av Nato.

  – Det er ikke nok å forbedre lovgivningen. Det er nødvendig også å implementere den, sa Erdogan lørdag før avreise til New York for å delta på FNs hovedforsamling.

  – Om de sender terrorister til demonstrasjoner med beskyttelse av svensk politi, oppfyller de ikke sine forpliktelser, sa han ifølge presidentens kommunikasjonsavdeling.

  Erdogan sikter trolig til den nye terrorlovgivningen som trådte i kraft 1. juni, som gjør det straffbart å delta i, fremme eller støtte terrororganisasjoner.

  Etter lang tids forhaling godtok Erdogan på Natos toppmøte i vår Sveriges Nato-søknad. Men søknaden må ratifiseres av den tyrkiske nasjonalforsamlingen som først møtes utpå høsten.

  På pressekonferansen snakket Erdogan også om forholdet til EU og sa at Tyrkia kan bryte med EU som følge av en ny rapport om Tyrkia fra EU-parlamentet. (NTB)

  Tyrkias president Tayyip Erdogan
  Foto: MURAT CETINMUHURDAR/PPO / Reuters
 • TV 2: Nordmann drept i trafikkulykke i Tyrkia

  En nordmann i 60-årene mistet livet i en trafikkulykke i Alanya i Tyrkia onsdag kveld. Det melder flere tyrkiske medier, skriver TV 2. Mennen ble påkjørt idet han krysset veien ved en fotgjengerovergang. Politiet har startet etterforskning.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no