Hopp til innhold
Donald Trump og Recep Erdogan
Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Forholdet Tyrkia – USA

Oppsummert

USA har innført sanksjoner mot Tyrkia i et forsøk på å få løslatt en amerikansk pastor som er anklaget for å ha støttet kuppforsøket for to år siden. Tyrkia har svart med høy toll på amerikanske importvarer.

  • USAs utenriksminister reiser til Tyrkia

    USAs utenriksminister Antony Blinken drar søndag til Tyrkia. Han skal blant annet besøke jordskjelvrammede områder på grensen til Syria.

    – Han skal med egne øyne se den amerikanske innsatsen for å hjelpe tyrkiske myndigheter, opplyser amerikansk UD.

    På programmet står også Nato-søknadene til Sverige og Finland, samt Ukraina-krigen, har Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavuşoğlu fortalt. De to utenriksministerne skal ha samtaler i Ankara mandag. Tyrkia opplyste lørdag at Finland har oppfylt kravene for at de skal kunne godkjenne medlemskapet.

    (NTB)

     Antony Blinken
    Foto: CLODAGH KILCOYNE / AP
  • Tyrkia ber på nytt USA om F-16-fly

    Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu er i Washington, der han onsdag gjentok landets forespørsel om å få kjøpe moderniserte F-16-fly.

    – Som vi også har sagt tidligere, dette gjelder ikke bare Tyrkia, det er også viktig for Nato og USA, sa Cavusoglu da han møte sin amerikanske motpart Antony Blinken.

    Tyrkia var opprinnelig med i utviklingen og produksjonen av de nye F-35-flyene, men ble kastet ut av dette programmet da president Recep Tayyip Erdogan til tross for protester fra Washington gikk til innkjøp av det russiske luftvernsystemet S-400.

  • Erdogan forventer møte med Biden

    Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han forventer å ha et møte med USAs president Joe Biden på siden av FNs klimatoppmøte COP26. Der sier Erdogan at han vil ta opp Tyrkias rolle i F-35-programmet.

    USA fjernet Nato-landet Tyrkia fra det felles programmet for å produsere F-35-jagerfly i 2019 etter at tyrkerne kjøpte russiske S-400-luftvernsystemer.

    (NTB)

  • Erdogan advarer Biden

    Tyrkias president Recep Erdogan advarer USAs president Joe Biden om at forholdet mellom landene kan skades, etter Bidens uttalelse om at armenerne ble utsatt for folkemord. Hendelsene som startet i 1915 kostet trolig 1,5 millioner armenere livet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no