Hopp til innhold
Khaled Mashaal
Foto: NADER DAOUD / Ap

Hamas

Oppsummert

Hamas er en palestinsk politisk og paramilitær gruppe. Organisasjonen er ledet av Khaled Mashaal. Hamas har sterkest oppslutning på Gazastripen

 • Haniyeh gjenvalgt som Hamas-leder

  Ismail Haniyeh er gjenvalgt som Hamas' politiske leder, opplyser bevegelsen. Han hadde ingen motkandidater. Hamas styrket dermed grepet om den palestinske islamistgruppa som styrer Gazastripen.

  Haniyeh har ledet Hamas' politiske virksomhet siden 2017. Han lever i eksil, og tilbringer tida i Tyrkia og Qatar.

  eyMK1CeyoR8
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • Tysk forbud mot Hamas-flagg

  Den tyske regjeringen forbyr Hamas-flagg etter en rekke antisemittiske hendelser under antiisraelske demonstrasjoner i mai, skriver Die Welt. – Vi ønsker ikke at flaggene til terrororganisasjoner skal veives på tysk jord, sier Thorstein Frei i det kristenkonservative regjeringspartiet CDU.

  Regjeringen har også forbudt den sjiamuslimske Hizbollah-militsen, som i likhet med Hamas har et fiendtlig forhold til Israel, og betegnet den som en terrororganisasjon. Det gjør at det er forbudt å vise offentlig støtte for Hizbollah, inkludert å veive med gruppens flagg.

  I mai var det flere antiisraelske opptøyer i Berlin, Hamburg og andre tyske byer. Ifølge Deutsche Welle var det flere angrep mot synagoger, brenning av det israelske flagget og antisemittisk språkbruk.

 • Hamas: 80 militante ble drept

  Hamas' ledelse sier at 80 militante ble drept i den elleve dager lange krigen med Israel som tok slutt i forrige uke. Til nyhetsbyrået AP sier Hamas-leder Yehiyeh Sinwar at de 80 omfatter 57 fra Hamas' militære fløy, 22 medlemmer av Islamsk jihad og ett medlem av en mindre gruppe ved navn Folkets motstandskomiteer.

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at rundt 200 militante ble drept, men han har ikke dokumentert dette tallet.

  Ifølge Gazas helsemyndigheter ble 254 palestinere drept. Men helsemyndighetene har ikke sagt noe om hvor mange av de drepte som var sivile og hvor mange som var krigere.

 • Splittet Fatah kan gi Hamas-seier

  Det er registrert 36 parti- og valglister før valget i Palestina, som blir det første på 15 år. Partiet til president Mahmoud Abbas, Fatah, er splittet, og stiller 22. mai til valg med tre ulike lister. Hovedrivalene Hamas stiller med én liste.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no