Hopp til innhold
Khaled Mashaal
Foto: NADER DAOUD / Ap

Hamas

Oppsummert

Hamas er en palestinsk politisk og paramilitær gruppe. Organisasjonen er ledet av Khaled Mashaal. Hamas har sterkest oppslutning på Gazastripen

 • Tysk politiaksjon mot Hamas-tilhengere

  Tysk politi har gjennomført aksjoner mot boligene til medlemmer og tilhengere av Hamas og en annen palestinsk organisasjon som er forbudt i Tyskland.

  13 steder i Berlin ble gjennomsøkt, ifølge innenriksdepartementet torsdag. Det ble aksjonert også i fire andre regioner, men i mindre omfang.

  Det var 2. november at Tyskland forbød Hamas og Samidoun.

  – Ved å forby Hamas og Samidoun i Tyskland, sender vi et tydelig signal om at vi ikke tolererer noen beklagelse eller støtte for Hamas' barbariske terror mot Israel. Islamister og antisemitter skal ikke føle seg trygg noe sted, sa innenriksminister Nancy Faeser (SPD).

  Ifølge offisielle tall fra Tyskland finnes det rundt 450 Hamas-medlemmer i landet. Hamas blir sett på som en terrororganisasjon av EU, USA og Israel.

  Raid mot Hamas-medlemmer i Tyskland
  Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
 • Hamas: – Denne «massakren» må stanse

  Hamas sin leder Ismail Haniyeh sier ifølge Reuters at organisasjonen har fortalt sine medierende samtalepartnere at det er nødvendig å «få stanset massakren».

  Haniyeh anklager Israels leder Benjamin Netanyahu for å gi «falske løfter», og ber USA om å slutte å støtte Israel militært og ved å «hindre internasjonale forsøk på å stanse voldelighetene i Gaza»

  Samtidig ber Haniyeh om at grenseovergangen til Egypt i Rafah fortsetter å holdes delvis åpen, og oppfordrer til demonstrasjoner i den arabiske og muslimske verdenen til støtte for det palestinske folk.

  Israel har oppgitt at det holdes om lag 240 gisler på Gazastripen. Forrige uke sa Hamas at rundt 50 fanger var drept i israelske luftangrep. Informasjon er imidlertid ikke verifisert.

  60 år gamle Ismail Haniyeh var statsminister i Palestina i ett år etter at Hamas sitt politiske parti vant det siste demokratiske valget i 2006, og har vært organisasjonens politiske leder siden 2017.

 • USA innfører nye sanksjoner mot Hamas

  Sanksjonene innføres først og fremst for å ramme finansieringen av organisasjonen.

  Det er den andre runden med sanksjoner mot Hamas siden det massive angrepet mot Israel for tre uker siden.

  En talsperson for USAs finansdepartement sier at de nye sanksjonene rammer Hamas' investeringsportefølje og folk som bistår med å omgå sanksjoner mot Hamas-tilknyttede bedrifter.

  Også flere Hamas-ledere i Iran er på lista, i tillegg til medlemmer av Irans Revolusjonsgarde, samt bedrifter i Sudan og Spania.

  Hamas' investeringer regnes for å være verdt hundrevis av millioner dollar, og de inkluderer bedrifter i Tyrkia, Sudan, Algerie, De forente arabiske emirater og andre steder.

  (NTB)

 • USA innfører sanksjoner mot Hamas

  USA innfører nye sanksjoner mot Hamas, først og fremst for å ramme finansieringen av organisasjonen.

  Det er den andre runden med sanksjoner mot Hamas siden angrepet på Israel 7. oktober.

  En talsperson for USAs finansdepartement sier at de nye sanksjonene rammer Hamas' investeringsportefølje og folk som bistår med å omgå sanksjoner mot Hamas-tilknyttede bedrifter.

  Også flere Hamas-ledere i Iran er på lista, i tillegg til medlemmer av Irans Revolusjonsgarde, samt bedrifter i Sudan og Spania

  Hamas' investeringer regnes for å være verdt hundrevis av millioner dollar, og de inkluderer bedrifter i Tyrkia, Sudan, Algerie, De forente arabiske emirater og andre steder.

  (NTB)

 • Netanyahu: Har vist Blinken bilder av brente barnelik

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder å ha bilder av det som skal være spedbarn som er drept og brent av Hamas.

  Bildene har han vist til USAs utenriksminister Antony Blinken, skriver han på X/Twitter.

  Tidligere denne uken verserte det påstander om at Hamas skal ha halshugget og brent 40 spedbarn i en kibbutz utenfor Gaza.

  Det var den israelske TV-kanalen i24 News som siterer det israelske forsvaret IDF på opplysningene. Tallet og halshuggingen av barna er ikke bekreftet av uavhengige kilder eller lokale myndigheter.

  Faktisk.no har heller ikke klart å verifisere påstanden.

  Netanyahu har også postet bildene på sin egen X/Twitter-konto.

  Der skriver han at «dette er forferdelige bilder av spedbarn som er drept og brent av Hamas monstre. Hamas er umenneskelige. Hamas er ISIS»

  NRK har ikke kunnet verifisere bildene.

  På en pressekonferanse i kveld bekrefter USAs utenriksminister Blinken at han ble vist bilder og videoer.

  – Man sier at bilder sier mer enn 1000 ord. Disse bildene sier mer enn en million ord, sier Blinken.

  – Det er vanskelig å finne de rette ordene. Det er fordervelse på verst tenkelige vis. Det er over et menneskes fatteevne. Det er ikke mulig å forestille seg. Når man ser slike bilder, ser man for seg sin egen familie, sine kjære, sine venner i den situasjonen. Det beste ordet for meg er kanskje at det var overveldende, sier han og legger til at bildene minner om terrorgruppen IS' tidligere herjinger.

  Here is one of the photos Prime Minister Benjamin Netanyahu showed to US Secretary of State Antony Blinken.
  Foto: X/@ISRAELIPM

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no