Hopp til innhold

Terrorberedskap

 • PST: Skoler kan være terrormål

  For tredje år på rad nevner Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skoler som mulige terrormål i Norge. Det skriver Utdanningsnytt.

  – For mindreårige og unge voksne høyreekstremister kan skoler være et kjent og lett tilgjengelig mål, der det kan oppholde seg personer som inngår i deres fiendebilde, skriver PST i årets trusselvurdering.

 • Politiet i Berlin gjør seg klar til nyttårsaften

  Situasjonen i Midtøsten får politiet i Berlin til å ruste opp før nyttårsaften.

  Politiet planlegger å sende mellom 2000 og 2500 betjenter ut i gatene i den tyske hovedstaden på nyttårsaften.

  – Dette er den største politioperasjonen på nyttårsaften i de siste årtiene, sier politisjef Barbara Slowik.

  (NTB)

 • Svenske sikkerhetsmyndigheter advarer mot 3D-printede våpen

  Svenske sikkerhetsmyndigheter advarer mot våpen produsert i 3D-printere.

  Våpen, satt sammen av plastbiter fra slike printere, kan bli brukt i terrorhandlinger, sier Ahn-Za Hagström ved Sveriges nasjonale senter for bedømmelse av terrortrusler til Sveriges Radio.

  – Den siste tiden har det vært ulike tilfeller verden rundt der 3D-printede våpen har vært involvert, sier Hagström, og viser blant annet til en hendelse på Island.

  – Det finnes en sterk våpeninteresse hos mange voldelige ekstremistmiljøer. Teknikken blir også bedre, som vil si at det blir mulig å printe våpen som er farligere enn før. Det er også veldig lett å gå under rettsvesenets radar, forklarer Hagström.

  3D-printet pistol
  Foto: ROBERT MACPHERSON / AFP
 • Handlingsrommet til terrororganisasjoner innskrenket

  – Det avdekkes stadig alvorlige saker, helt opp til konkret angrepsplanlegging, sier assisterende direktør i E-tjenesten om terrortrusselen i Norge.

  – Terrortrusselen fra utlandet kommer i hovedsak fra enkeltpersoner og løse nettverk av sympatisører. Det gjelder både ekstrem islamisme og høyreekstremisme, sa etterretningstjenestens assisterende direktør Lars Nordrum da han talte under framleggelsen av trusselvurderingen mandag.

  – Det avdekkes stadig alvorlige saker, helt opp til konkret angrepsplanlegging.

  Han sier dette ofte involverer unge mennesker som har blitt radikalisert på nett.

  – Innsatsen fra etterretnings- og sikkerhetstjenester har innskrenket handlingsrommet til terrororganisasjonene, ifølge Nordrum.

  (©NTB)

 • Ny nasjonal kontraterrorstrategi

  Regjeringen har utviklet en ny nasjonal kontraterrorstrategi som skal forebygge og motvirke terror, gir en tydelig ramme for arbeidet med kontraterror de neste årene.

  «I år er det 10 år siden terroren rammet oss 22. juli. Regjeringen har lagt stor vekt på arbeidet med beredskap gjennom disse årene, og vi har fulgt opp alle 22. juli-kommisjonens anbefalinger. Selv om vi har fulgt opp 22. juli-kommisjonens anbefalinger, kan arbeidet med å forebygge og håndtere terror aldri slutte», skriver justis- og beredskapsminister Monica Mæland i en pressemelding.

  Monica Mæland foran politihelikoptre på politiets beredskapssenter

  Regjeringen med ny strategi: Slik vil de beskytte Norge mot terror

  Ti år etter 22. juli kommer regjeringen med en ny strategi mot terror. Blant de prioriterte tiltakene er tydeligere advarsler og råd til de som kan bli utsatt for angrep.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no