Hopp til innhold
Forsvaret tester avanserte droner på Andøya
Foto: Andøya Space Defence / NTB

Sikkerhet og beredskap i Norge

Oppsummert

Sikkerheten på norsk sokkel og rundt kraftforsyningen er skjerpet. På Andøya Space senter har Kystvakten testet ut avanserte droner med tanke på å styrke den norske beredskapen i arktiske farvann.

 • Yakunin-saken: Mener sanksjonsforskrift ble feiltolket

  Statsadvokat Jan Glent mener Nord-Troms og Senja tingrett feiltolket den norske sanksjonsforskriften da de frikjente den britisk-russiske statsborgeren Andrey Yakunin i desember for å ha fløyet med drone på Svalbard.

  I ankesaken som nå pågår i Hålogaland lagmannsrett, sa Glent at det norske droneforbudet er innenfor internasjonal sanksjonspraksis, og at forbudet også omfatter små hobbydroner.

  Aktor Glent mener man ikke skal ta hensyn til hvordan reglene presiseres og tolkes i EU og andre land, men kun hvordan ordlyden lyder når man implementerer sanksjonene.

  Han la derfor ned påstand om at dommen og hovedforhandlingene fra tingretten oppheves.

  Yakunin ble i høst pågrepet og varetektsfengslet for å ha fløyet drone på Svalbard.

  Den britisk-russiske forretningsmannen Andrey Yakunin satt 51 dager i varetekt, fra 17. oktober til 7. desember 2022.

  Det blir ikke full bevisførsel i retten denne uken, fordi det ikke er uenighet om hva som faktisk skjedde da Yakunin fløy drone på Svalbard.

  Det er det juridiske som skal belyses i retten denne gangen.

 • Nordlys: Russisk 51-åring tiltalt for droneflyging skal være død

  Den 51 år gamle russiske mannen som i fjor høst ble fengslet og tiltalt for å ha fløyet en drone over Kirkenes skal nå være død. Det melder Nordlys, som siterer førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent.

  51-åringen ble løslatt og frikjent i desember, etter at landsmann Andrej Jakunin også ble frikjent av Nord-Troms og Senja tingrett og løslatt.

  Saken til 51-åringen ble anket, men kommer aldri til noen ny rettsak, skriver avisen.

 • EU bygger beredskapslager mot atomangrep i Finland

  EU setter av 242 millioner euro til et beredskapslager i Finland for å være bedre rustet mot angrep med kjernefysiske, kjemiske eller biologiske våpen.

  følge EU-kommisjonen er 242 millioner euro – snaut 2,6 milliarder kroner – satt av til lageret.

  Pengene skal brukes til å kjøpe hjelpemidler som for eksempel vaksiner, motgift, måleinstrumenter og medisinske forsyninger. Ved akutte hendelser skal hjelpemidlene raskt sendes fra Finland til berørte EU-land eller partnerland.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no