Hopp til innhold
Politiets Sikkerhetstjeneste
Foto: Helge Carlsen / NRK

PST

Oppsummert

Beate Gangås er ny sjef i Politiets sikkerhetstjeneste. Hun kommer fra stillingen som politimester i Oslo og er utdannet jurist.

 • NSM stadfestar dei har avdekka mistenkelege signal i spionsak

  Nasjonalt tryggingsorgan (NSM) stadfestar at dei har avdekka mistenkelege signal i saka der ein 25 år gammal student er sikta og fengsla for spionasje. Det skriv avdelingsdirektør Geir Arild Engh-Hellesvik ved avdeling for forsvar mot avanserte digitale truslar.

  NSM har som oppgåve å gjere Noreg i stand til å beskytte seg mot spionasje, sabotasje, terror og samansette truslar.

  Dei varsla PST då dei avdekte signaletterretninga, og hjelper til i etterforskinga, skriv Engh-Hellesvik.

 • PST utelukkar ikkje at fleire kan bli gripne i spionsak

  PST utelukkar ikkje at fleire kan bli gripne i saka der ein 25 år gammal student er sikta og fengsla for spionasje i Oslo.

  Det opplyser kommunikasjonsrådgjevar Eirik Veum i PST til NRK.

 • Den spionsiktede mannen observert flere ganger ved regjeringskvartalet og utenfor SMK

  Ifølge fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett er leiebilen til den spionsiktede mannen i 20-årene «observert på kameraovervåkning, samtidig som det gjøres signalutslag ved regjeringskvartalet, Statsministerens kontor (SMK) og Forsvarsdepartementet».

  Søndag ettermiddag besluttet retten å fengsle den spionasjesiktede mannen i fire uker med brev- og besøksforbud. De to første ukene skal mannen sone i isolasjon.

 • Mann siktet for etterretning i Norge

  Mannen er siktet for å ha drevet avlytting i Norge.

  – Vi vet ikke helt hva vi står overfor. Vi er i en kritisk og innledende og sårbar fase av etterforskingen, sier politiadvokat Blom i PST til NRK.

  Fredag kveld ble en utenlandsk statsborger pågrepet av PST, siktet for å ha drevet etterretning mot Norge. Det er uklart hvem mannen skal ha drevet etterretning på vegne av.

  Søndag ettermiddag besluttet retten å fengsle mannen i 20-årene i fire uker med brev- og besøksforbud. De to første ukene skal mannen sone i isolasjon.

  – Det er en bevisforspillelsesfare som både er reell og høyst overhengende som gjør at vi er knappe med hva vi går ut med nå, sier Blom.

  Den siktede mannen erkjenner ikke straffskyld.

 • PST: Trusselsitausjonen i Sverige kan påvirke Norge

  Den endrede trusselsituasjonen i Sverige har foreløpig ikke påvirket situasjonen i Norge, men den kan bli endret på kort tid.

  – Dette har ikke ført til at trusselnivået og sikkerhetssituasjonen i Norge nå har blitt endret, men dette er vurderinger vi tar fortløpende og som selvfølgelig også kan bli påvirket av situasjonen i våre naboland. Vi holder oss oppdatert på hvordan dette påvirker ulike forhold her hos oss, sier seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til TV 2.

  Tirsdag sa Sveriges statsminister Ulf Kristersson at regjeringen vil intensivere grensekontrollen på grunn av den økte trusselsituasjonen i etterkant av flere koranbrenninger. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no