Tokyo 2020 Olympics - The Tokyo 2020 Olympics Opening Ceremony
Foto: Marko Djurica / Reuters

OL i Tokyo

Oppsummert

Sommer-OL i Tokyo er de 29. olympiske sommerlekene og skulle etter planen holdes i 2020, men på grunn av koronapandemien er lekene utsatt til 2021. Lekene startet fredag 23. juli og avsluttes søndag 8. august.

 • Ingen medaljekamp i Tuftes siste OL

  Olaf Tufte (45) og hans dobbeltfirer ble ikke blant de to beste i oppsamlingsheatet i Tokyo natt til søndag. Dermed går medaljeracet uten roveteranen, som må nøye seg med B-finale. Roeren Kjetil Borch vant sitt kvartfinaleheat i singlesculler og er klar for semifinalen.

 • Carapaz vant landeveisrittet i OL

  Richard Carapaz fra Ecuador vant landeveisrittet i OL i Tokyo. Det var Ecuadors andre OL-gull i historien. Belgiske Wout Van Aert tok sølvet på målfoto foran Tour de France-vinner Tadej Pogacar fra Slovenia.

  France Cycling Tour de France
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Tyfonvarsel i OL – flytter øvelser

  En tyfon er på vei mot Japans hovedøy og er ventet å nå regionen OL-byen Tokyo ligger i tirsdag. Uværet har allerede ført til OL-endringer.

  Rokonkurransene som skulle ha gått mandag er blitt framskutt til søndag i håp om å slippe unna uværet. Det er ikke uvanlig at værforhold gjør at øvelser i et OL må flyttes.

  En tyfon er tropisk lavtrykk med vindstyrker på over 33 meter per sekund, og den kalles også en tropisk orkan, skriver Store Norske Leksikon. Bildet nedenfor er brukt som illustrasjon, men viser ødeleggelsene da en tyfon traff en by nær Tokyo høsten 2019.

  Før det ligger det an til den varmeste OL-dagen. Prognosene for søndag sier opp til 35 varmegrader og lite skyer.

  Triathlonkonkurransen for menn kan bli ekstra krevende selv om det mandag er meldt to-tre grader kjøligere vær enn søndag.

  Utøverne starter allerede 06.30 lokal tid for å slippe unna den verste heten. Det betyr at startskuddet går allerede før midnatt søndag kveld norsk tid.

  WQpcw-7skGU
  Foto: AP
 • – Jeg har ikke sett maken

  Jeanette Hegg Duestad har åpnet OL og lørdagens kvalifisering i ti meter luftrifle på strålende vis og noterte seg for hele 632,9 poeng.

  Det var ikke bare nok til å ta seg videre til finalen, men også kvalifiseringsrekord i OL, ifølge lekenes egen hjemmeside.

  – Det er trolig den største prestasjonen en norsk skytter har gjort noen gang. Å vinne kvalifiseringen over 60 skudd i OL på denne måten er veldig imponerende. Det er utenfor det vi kunne håpet på, sier sportssjef Tor Idar Aune.

  NRKs ekspert og kommentator sparte heller ikke på rosen etter Duestads prestasjon.

  – Det er helt fantastisk det hun gjør. Hun leder OL-kvaliken. Det er så stabilt, over 105 i snitt. Jeg har ikke sett maken, jeg er så imponert over hva jeg ser, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

  – Det er en helt vanvittig prestasjon, sier kommentator Andreas Stabrun Smith, og fortsetter:

  – Hun er nesten oppe under verdensrekord. Det er rett og slett en enorm prestasjon. Hun skyter veldig raskt, har veldig god tid på seg. Hun har bare dundret på.

  Duestad var én av åtte som kvalifiserte seg til finalen som begynner klokken 03.45 norsk tid. Jenny Stene kom dessverre til kort i kvalifiseringen på øvelsen med sine 625,5 poeng. Det holdt bare til en 19. plass.

  PFLAgnqUIdQ
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Åpningsseremoni underveis i Tokyo

  Åpningsseremonien for Sommer-OL 2020 i Tokyo startet i dag. kl. 13.00 norsk tid på Den olympiske stadion i byen.

  I tillegg til idrettsutøverne er det bare litt under 1000 heldige utvalgte diplomater, sponsorer og representanter, som får overvære åpningsseremonien.

  Lekene foregår i koronapandemiens skygge, og Tokyo er i unntakstilstand. Mange av innbyggerne i landet er mot at lekene avholdes i det hele tatt.

  Tokyo 2020 Olympics - The Tokyo 2020 Olympics Opening Ceremony
  Foto: Kim Kyung-hoon / Reuters
 • 110 OL-smittede

  Tre nye OL-utøvere har testet positivt for koronaviruset, opplyser arrangøren fredag. Totalt er det 110 smittetilfeller knyttet til OL.

  Det er ikke kjent hvilke nasjoner utøverne arrangøren melder om kommer fra. Torsdag ble det kjent at fire tsjekkiske utøvere hadde testet positivt.

  Arrangøren opplyser fredag at en av de tre utøverne var på plass i OL-landsbyen.

  Totalt er det fredag 25 nye registrerte smittetilfeller med tilknytning til OL, og så langt er det 110 OL-smittetilfeller siden 1. juli.

  Blant dem er det tre utenlandske medieansatte som har testet positivt etter at de ankom Japan.

 • Gymnaster velger heldekkende drakt

  Det tyske kvinnelige gymnastikklandslaget åpner nå for at hver gymnast kan velge å bruke heldekkende drakter. Målet er å motkjempe seksualiseringen av kvinnelig gymnastikk.

  Det tyske laget stilte med heldekkende lilla drakter under en trening i Tokyo på torsdag.

  Åpningsseremonien for Sommer-OL 2020 går av stabelen kl. 13. i dag.

 • OL: 950 skal se åpningsseremonien

  950 tilskuere får være tilstede på stadion for å se fredagens åpningsseremonien til OL i Tokyo, skriver Reuters.

  På grunn av smittesituasjonen i Tokyo ble det tidligere denne måneden bekreftet at OL vil foregå i en svært begrenset form, og uten publikum på tribunene. På åpningsseremonien vil det altså være 950 tilskuere, men de består hovedsakelig av journalister, arrangører og idretssutøvere som skal delta i de olympiske lekene.

 • Tokyo-sjef: OL kan bli avlyst

  OL-sjefen Toshiro Muto sier at sommerlekene kan bli avlyst hvis smittetallene fortsetter å stige. De norske håndballfavorittene fikk vite om uttalelsene på et pressemøte.

  Beskjeden kommer kun få dager før OL settes i gang. Årsaken er at flere OL-utøvere har levert positive koronaprøver. Det norske kvinnelandslaget spiller etter planen sin åpningskamp mot Sør-Korea søndag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no