Tomasgaard tok OL-medalje etter seiledrama

TOKYO/OSLO (NRK): Hermann Tomasgaard klarte å holde hodet kaldt på den siste seilasen og sikret Norges første individuelle herremedalje i seiling på 25 år.

Sailing - Men's Laser - Medal Race

OL-debutant Hermann Tomasgaard (27) sikra Norge sin første seglemedalje i OL på 17 år med sin bronsemedalje i laserklassa.

Seileren Hermann Tomasgaard hadde skaffet seg et glimrende utgangspunkt før medaljeseilasen i laserklassen i OL.

Før den siste og avgjørende seilasen, der det deles ut doble poeng, lå nordmannen på en andreplass totalt. Det var for langt opp til gullet, men bak Tomasgaard var det veldig jevnt.

Det var først og fremst Kroatia og Kypros som var farlige. De lå henholdsvis tre og seks poeng bak, så Tomasgaard kjøre et godt seilas for å være sikker på medalje.

Gjorde det spennende

27-åringen seilte veldig godt i første halvdel og lå an til å sikre sølvet, men på den siste strekningen ble han plassert av både Kroatia og Kypros.

Kroatia klarte å få flere seilere mellom seg selv og Tomasgaard og sikret sølvet. Men heldigvis for Tomasgaard klarte han å holde ryggen på Kypros.

Sommer-OL i Tokyo 2021

JUBEL: Hermann Tomasgaard jublet i vannet etter at OL-medaljen var sikret.

Foto: Heiko Junge / NTB

Det var så jevnt at ingen var sikre på medalje før juryen hadde regnet. Men noen minutter etter de hadde krysset mållinja, var det klart. Hermann Tomasgaard kunne kaste seg i vannet og juble for bronse.

– Jeg hadde en følelse, men det blir for dumt å begynne å feire i tilfelle det ble fjerdeplass. Jeg tenkte at jeg skulle vente til jeg var helt sikker, og da var det bare å slippe jubelen løs, sier Tomasgaard til NRK.

Følte på presset

Det skilte kun tre poeng mellom Tomasgaard og Kypros på fjerdeplass. Han innrømmer at han kjente på presset før den siste seilasen.

– Det var en stor lettelse. Vi konkurrerer i så mange dager, og det var et press da jeg lå på andreplass før denne dagen. Og når man sitter alene på rommet, er det lett at tankene går, sier Tomasgaard.

Seiling har historisk sett vært en paradegren for Norge i OL, men dette er faktisk den første individuelle herremedaljen seilerne tar på 25 år. Peer Moberg tok bronse i Atlanta i 1996.

Siren Sundby vant gull i Athen i 2004, men nå har altså Tomasgaard brutt en lang rekke med medaljetørke for herrene.

Siste nytt

 • Obaidli storspilte mot Follo

  Anniken Obaidli var kampens dominerende spiller da Storhamar inntok tabelltoppen med 35-25 borte mot Follo i eliteserien i håndball for kvinner.

  Anniken Obaidli stoppet på ti fulltreffere i kampen hvor det sto 17-11 ved pause.

  Sola hadde små problemer borte mot Oppsal. Det endte med 34-29. Kaja Horst Haugseng og Kristian Sirum Novak stoppet på sju mål hver, mens Lina Marie Jensen ble Oppsals storscorer med åtte mål.

  Tertnes vant med 35-29 hjemme mot Larvik. (NTB)

 • Ødegaard ikke i Arsenals tropp

  Martin Ødegaard er ikke med når Arsenal møter AFC Wimbledon i 3. runde av ligacupen onsdag 20.45.

  Arsenal-manager Mikel Arteta har valgt å hvile mange av profilene mot klubben fra nivå tre.

  Ødegaard mottok ros fra Arteta etter at han ble matchvinner i helgens kamp mot Burnley.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Anthony Devlin / AP
 • Drømmedebut for Sakor

  Dagen etter at Vajebah Sakor ble klar for Brann, scoret han sitt første mål. Innbytteren trengte litt mindre enn fire minutter på banen for å gjøre seg bemerket da Brann slo Harstad 5–0 i 3. runde av cupen.

  Bergenserne ledet 1–0 mot 4-divisjonslaget til pause etter mål av Mathias Rasmussen. I 2. omgang ble forskjellene mellom topp og bredde synligere. Moonga Simba la på til 2–0, før to raske mål av Aune Heggebø doblet ledelsen til 4–0.

  Sakor fastsatte sluttresultatet til 5–0 i det 71. spilleminutt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal