Hopp til innhold

Tomasgaard tok OL-medalje etter seiledrama

TOKYO/OSLO (NRK): Hermann Tomasgaard klarte å holde hodet kaldt på den siste seilasen og sikret Norges første individuelle herremedalje i seiling på 25 år.

Sailing - Men's Laser - Medal Race

OL-debutant Hermann Tomasgaard (27) sikra Norge sin første seglemedalje i OL på 17 år med sin bronsemedalje i laserklassa.

Seileren Hermann Tomasgaard hadde skaffet seg et glimrende utgangspunkt før medaljeseilasen i laserklassen i OL.

Før den siste og avgjørende seilasen, der det deles ut doble poeng, lå nordmannen på en andreplass totalt. Det var for langt opp til gullet, men bak Tomasgaard var det veldig jevnt.

Det var først og fremst Kroatia og Kypros som var farlige. De lå henholdsvis tre og seks poeng bak, så Tomasgaard kjøre et godt seilas for å være sikker på medalje.

Gjorde det spennende

27-åringen seilte veldig godt i første halvdel og lå an til å sikre sølvet, men på den siste strekningen ble han plassert av både Kroatia og Kypros.

Kroatia klarte å få flere seilere mellom seg selv og Tomasgaard og sikret sølvet. Men heldigvis for Tomasgaard klarte han å holde ryggen på Kypros.

Sommer-OL i Tokyo 2021

JUBEL: Hermann Tomasgaard jublet i vannet etter at OL-medaljen var sikret.

Foto: Heiko Junge / NTB

Det var så jevnt at ingen var sikre på medalje før juryen hadde regnet. Men noen minutter etter de hadde krysset mållinja, var det klart. Hermann Tomasgaard kunne kaste seg i vannet og juble for bronse.

– Jeg hadde en følelse, men det blir for dumt å begynne å feire i tilfelle det ble fjerdeplass. Jeg tenkte at jeg skulle vente til jeg var helt sikker, og da var det bare å slippe jubelen løs, sier Tomasgaard til NRK.

Følte på presset

Det skilte kun tre poeng mellom Tomasgaard og Kypros på fjerdeplass. Han innrømmer at han kjente på presset før den siste seilasen.

– Det var en stor lettelse. Vi konkurrerer i så mange dager, og det var et press da jeg lå på andreplass før denne dagen. Og når man sitter alene på rommet, er det lett at tankene går, sier Tomasgaard.

Seiling har historisk sett vært en paradegren for Norge i OL, men dette er faktisk den første individuelle herremedaljen seilerne tar på 25 år. Peer Moberg tok bronse i Atlanta i 1996.

Siren Sundby vant gull i Athen i 2004, men nå har altså Tomasgaard brutt en lang rekke med medaljetørke for herrene.

Siste nytt

 • Lagkamerater i slagsmål etter VM-tap

  Det gikk hardt for seg for enkelte på Malis kvinnelandslag i basketball etter et nederlag i VM-sluttspillet i Australia. To spillere havnet i slåsskamp.

  De spesielle scenene oppsto like etter kampslutt. Serbia-spiller Sasa Cado var midt i et intervju da det brøt ut fullt drama bak henne for åpent TV-kamera.

  Man kunne plutselig se knyttnever fly gjennom lufta. Tre ganger slo Salimatou Kourouma etter en lagkamerat før andre Mali-spillere skilte dem fra hverandre.

  – Vi vil gjøre det helt klart at dette absolutt ikke er bilder vi ønsket å formidle. Spillerne angrer dypt på oppførselen, skriver Mali om hendelsen, ifølge Aftonbladet.

  Det internasjonale basketballforbundet (Fiba) har åpnet disiplinærsak. Så snart nødvendige undersøkelser er gjort, vil det komme eventuelle sanksjoner.

  Mali tapte mandagens kamp 68-81.

  Mali-spillere før kampen mot Serbia i VM
  Foto: BRENDON THORNE / AFP
 • Southgate forsvarer Maguire-valg

  England-trener Gareth Southgate mottok kritikk for valget av Harry Maguire og Luke Shaw i lagoppstillinga mot Tyskland mandag kveld, på grunn av lite spilletid på klubblag.

  Etter kampen viste han sin støtte for spillerne, men erkjente at han vil vurdere å ta de ut om situasjonen ble «uholdbar».

  – Det vil alltid vekke debatt. Men jeg tror at vi i disse stundene må støtte våre beste og mest erfarne spillere, med mindre vi er i en situasjon der det er nesten uholdbart og umulig å velge dem, sa Southgate på pressekonferansen etter kampen.

  Mandag opplevde Maguire igjen at England-fansen buet da navnet hans ble lest opp over høytaleranlegget.

  UEFA Nations League - Group C - England v Germany
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Beklager etter støtende video: Tilbake i troppen

  Nord Irlands Conor McMenamin ble kort tid før kamp mot Kosovo lørdag, fjernet fra troppen etter at en video av ham gikk viralt på sosiale medier.

  I videoen skal McMenamin sunget slagord i støtte for IRA (Den irske republikanske armé).

  Nå beklager han seg, og er tilbake i troppen mot Hellas tirsdag.

  – Videoen ble laget for mange år siden. Jeg er lei meg og jeg angrer. Vi gjør alle feil, sier McMenamin.

  Han fikk sin debut for landslaget i juni i år.

  UEFA Nations League - Group J - Cyprus v Northern Ireland
  Foto: YIANNIS KOURTOGLOU / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste