Hopp til innhold

Kvartfinalehelten gir treneren æren for at hun er i OL

TOKYO/OSLO (NRK): Keeperveteran Katrine Lunde (41) kom inn og stengte buret da Norges semifinaleplass holdt på å glippe. Men at Lunde i det hele tatt er i OL, etter et svært tøft år, takker hun Mats Olsson for.

Målvaktgjengen

GODT TEAM: Den norske målvaktgjengen, med Silje Solberg (t.v.), Mats Olsson og Katrine Lunde, har et meget bra samarbeid, ifølge dem selv.

Norge gjorde hele 16 tekniske feil i den nervepirrende kvartfinalen mot Ungarn, men klarte likevel å berge semifinaleplassen – mye takket være Katrine Lunde.

For da det gjenstod et kvarter og stillingen var likt, valgte landslagssjef Thorir Hergeirsson å ta Silje Solberg ut og sette inn den 41 år gamle målvakten.

Det skulle vise seg å være en genistrek.

Lunde

HELT: Katrine Lunde leverte en redningsprosent på 60 prosent.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hun er et monster for dem

For med fem redninger på åtte skudd ble Lunde helt kampavgjørende i en kamp der Norge i utgangspunktet var storfavoritter.

– Hun knekker det ungarske laget som mister selvtillit og til slutt ikke vil skyte på henne. De ser at Katrine er et monster for dem som står i veien. Det er en dobbelt effekt grunnet den respekten de får for Katrine, sier landslagets keepertrener Mats Olsson til NRK.

– Det var godt for meg å komme inn og få noen gode redninger når vi trengte det som mest, sier Lunde selv.

Da dommeren blåste av kampen på stillingen 26-22, og håndballjentene var klare for OL-semifinale, løp flere av spillerne rett bort til Lunde og kastet seg om halsen hennes. En av dem var Nora Mørk.

– Katrine er kjempeviktig. Det er ingen tvil om at hun kan levere. Hun spiller ikke sitt fjerde OL uten grunn. All ære til henne, sier Mørk.

Katrine Lunde

HYLLEST: Spillerne viste raskt sin takknemlighet for til keeper Katrine Lunde etter kampen.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Mistet sitt ufødte barn

Men den som ga den aller største klemmen var nevnte Olsson.

Den 61 år gamle svenske keepertreneren har kjent Lunde i 16 år, og de to har et helt unikt forhold. Og uten ham, hadde Lunde neppe vært på plass i Tokyo.

– Jeg må være så ærlig å si at jeg tror nok ikke jeg hadde spilt så lenge her hvis ikke det hadde vært for han. Vi kjenner hverandre godt og vi kan si det vi vil til hverandre, på godt og vondt, forteller Lunde.

For det har på ingen måte vært et enkelt år for Katrine Lunde.

I vinter stod hun frem og fortalte at hun hadde mistet sitt ufødte barn. 41-åringen hadde i utgangspunktet meldt forfall til håndball-EM i desember på grunn av graviditet, men så kom kontrabeskjeden:

– Vi er lei oss for at vi mistet det ufødte barnet vårt, og hadde virkelig sett fram til å bli en større familie. Dessverre gikk det ikke denne gangen. Jeg har trent bra etter at dette skjedde, og har stilt meg til disposisjon for EM-troppen, sa Lunde i en pressemelding.

HbK7RCpDvnY

GAMLE VENNER: Katrine Lunde og Mats Olsson har kjente hverandre i lang tid. Her fra OL i Beijing i 2008.

Foto: Erik Johansen / NTB

Tettere oppfølging

Til NRK forteller Lunde at hun har hatt et større behov for oppfølging den siste tiden, og at Mats Olsson har vært en viktig støtte.

– Det har vært mye i år. Jeg har vært mer bevisst på hva jeg trenger, og hva andre kan hjelpe meg med når jeg trenger hjelp. Jeg har brukt Mats mye mer enn jeg har gjort før, og det har hjulpet meg med å komme inn i kampmodus igjen, sier hun.

– Hadde du vært her i Tokyo nå uten han?

– Jeg tror nok ikke det, jeg lærer veldig mye av han. Så det er det som inspirer meg til å holde på. Han er kjempeviktig for meg og jeg er veldig glad i han.

Olsson selv bekrefter at de to har jobbet tettere sammen enn de har pleid å gjøre, særlig den siste uken.

– Jeg opplever det som veldig positivt. Vi har kjent hverandre i 16 år og vi har ingen problemer med å snakke sammen om hvordan vi vil ha det. Denne gangen fant vi ut at vi skal være litt tettere på, og det ser bra ut så langt, sier Olsson.

 • Lunde blir trolig en svært viktig brikke også i OL-semifinalen på fredag. Der venter ROK (den russiske olympiske komité) som slo ut Norge fra OL i Rio for fem år siden. Kampen kan du høre på NRK Sport.

Siste nytt

 • PSG signerte russisk landslagskeeper

  Matvej Safonov (25) er klar for å gi Gianluigi Donnarumma kamp om keeperplassen i Paris Saint-Germain.

  Russeren har signert en kontrakt med den franske hovedstadsklubben til 2029, skriver PSG på X.

  Safonov kommer fra den russiske klubben Krasnodar, hvor han har spilt i hele sin proffkarriere. Etter fem år på A-laget er fasiten 175 kamper.

  25-åringen har også notert seg for 14 A-landskamper for Russland.

  (©NTB)

  LzQafmbYJcU
  Foto: AFP
 • Lallana returnerer til Southampton: – Føles riktig

  Adam Lallana (36) gjør vender tilbake til Southampton ti år etter at han forlot klubben til fordel for Liverpool.

  Det bekrefter klubben på X.

  – Jeg visste med en gang at det føltes riktig, sier 36-åringen.

  Lallana gjorde proffdebuten sin i Southampton i 2006 og har siden spilt for klubber som Bournemouth, Liverpool og Brighton.

  I sin forrige periode i Southampton noterte briten seg for 60 mål og 45 målgivende på 265 kamper. Det sikret han en overgang til Liverpool i 2014, hvor han var fram til 2020. Da gikk turen videre til Brighton, som han har spilt for til og med forrige sesong.

  Southampton rykket forrige sesong opp til Premier League etter t de slo Leeds 1–0 i opprykksfinalen.

  (©NTB)

  NfY-j2lbpRU
  Foto: JOHN SIBLEY / AFP
 • Slik starter Tyskland og Skottland i åpningskampen i EM

  Åpningskampen i EM spilles fredag kveld mellom Tyskland og Skottland i München. Der stiller Tyskland med følgende lag:

  Tyskland (4-2-3-1): Manuel Neuer - Joshua Kimmich, Antonio Rüdiger, Jonathan Tah, Maximilian Mittelstädt - Toni Kroos, Robert Andrich - Jamal Musiala, Ilkay Gündogan, Florian Wirtz - Kai Havertz.

  Det betyr at blant andre Thomas Müller og Leroy Sané er henvist til benken fra start av trener Julian Nagelsmann.

  Skottland (5-3-2): Angus Gunn - Anthony Ralston, Jack Hendry, Ryan Porteous, Kieran Tierney, Andy Robertson - Scott McTominay, Callum McGregor, John McGinn - Che Adams, Ryan Christie

  hzmRAyPofJQ
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal