Hopp til innhold

Kvartfinalehelten gir treneren æren for at hun er i OL

TOKYO/OSLO (NRK): Keeperveteran Katrine Lunde (41) kom inn og stengte buret da Norges semifinaleplass holdt på å glippe. Men at Lunde i det hele tatt er i OL, etter et svært tøft år, takker hun Mats Olsson for.

Målvaktgjengen

GODT TEAM: Den norske målvaktgjengen, med Silje Solberg (t.v.), Mats Olsson og Katrine Lunde, har et meget bra samarbeid, ifølge dem selv.

Norge gjorde hele 16 tekniske feil i den nervepirrende kvartfinalen mot Ungarn, men klarte likevel å berge semifinaleplassen – mye takket være Katrine Lunde.

For da det gjenstod et kvarter og stillingen var likt, valgte landslagssjef Thorir Hergeirsson å ta Silje Solberg ut og sette inn den 41 år gamle målvakten.

Det skulle vise seg å være en genistrek.

Lunde

HELT: Katrine Lunde leverte en redningsprosent på 60 prosent.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hun er et monster for dem

For med fem redninger på åtte skudd ble Lunde helt kampavgjørende i en kamp der Norge i utgangspunktet var storfavoritter.

– Hun knekker det ungarske laget som mister selvtillit og til slutt ikke vil skyte på henne. De ser at Katrine er et monster for dem som står i veien. Det er en dobbelt effekt grunnet den respekten de får for Katrine, sier landslagets keepertrener Mats Olsson til NRK.

– Det var godt for meg å komme inn og få noen gode redninger når vi trengte det som mest, sier Lunde selv.

Da dommeren blåste av kampen på stillingen 26-22, og håndballjentene var klare for OL-semifinale, løp flere av spillerne rett bort til Lunde og kastet seg om halsen hennes. En av dem var Nora Mørk.

– Katrine er kjempeviktig. Det er ingen tvil om at hun kan levere. Hun spiller ikke sitt fjerde OL uten grunn. All ære til henne, sier Mørk.

Katrine Lunde

HYLLEST: Spillerne viste raskt sin takknemlighet for til keeper Katrine Lunde etter kampen.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Mistet sitt ufødte barn

Men den som ga den aller største klemmen var nevnte Olsson.

Den 61 år gamle svenske keepertreneren har kjent Lunde i 16 år, og de to har et helt unikt forhold. Og uten ham, hadde Lunde neppe vært på plass i Tokyo.

– Jeg må være så ærlig å si at jeg tror nok ikke jeg hadde spilt så lenge her hvis ikke det hadde vært for han. Vi kjenner hverandre godt og vi kan si det vi vil til hverandre, på godt og vondt, forteller Lunde.

For det har på ingen måte vært et enkelt år for Katrine Lunde.

I vinter stod hun frem og fortalte at hun hadde mistet sitt ufødte barn. 41-åringen hadde i utgangspunktet meldt forfall til håndball-EM i desember på grunn av graviditet, men så kom kontrabeskjeden:

– Vi er lei oss for at vi mistet det ufødte barnet vårt, og hadde virkelig sett fram til å bli en større familie. Dessverre gikk det ikke denne gangen. Jeg har trent bra etter at dette skjedde, og har stilt meg til disposisjon for EM-troppen, sa Lunde i en pressemelding.

HbK7RCpDvnY

GAMLE VENNER: Katrine Lunde og Mats Olsson har kjente hverandre i lang tid. Her fra OL i Beijing i 2008.

Foto: Erik Johansen / NTB

Tettere oppfølging

Til NRK forteller Lunde at hun har hatt et større behov for oppfølging den siste tiden, og at Mats Olsson har vært en viktig støtte.

– Det har vært mye i år. Jeg har vært mer bevisst på hva jeg trenger, og hva andre kan hjelpe meg med når jeg trenger hjelp. Jeg har brukt Mats mye mer enn jeg har gjort før, og det har hjulpet meg med å komme inn i kampmodus igjen, sier hun.

– Hadde du vært her i Tokyo nå uten han?

– Jeg tror nok ikke det, jeg lærer veldig mye av han. Så det er det som inspirer meg til å holde på. Han er kjempeviktig for meg og jeg er veldig glad i han.

Olsson selv bekrefter at de to har jobbet tettere sammen enn de har pleid å gjøre, særlig den siste uken.

– Jeg opplever det som veldig positivt. Vi har kjent hverandre i 16 år og vi har ingen problemer med å snakke sammen om hvordan vi vil ha det. Denne gangen fant vi ut at vi skal være litt tettere på, og det ser bra ut så langt, sier Olsson.

 • Lunde blir trolig en svært viktig brikke også i OL-semifinalen på fredag. Der venter ROK (den russiske olympiske komité) som slo ut Norge fra OL i Rio for fem år siden. Kampen kan du høre på NRK Sport.

Siste nytt

 • Lagkamerater i slagsmål etter VM-tap

  Det gikk hardt for seg for enkelte på Malis kvinnelandslag i basketball etter et nederlag i VM-sluttspillet i Australia. To spillere havnet i slåsskamp.

  De spesielle scenene oppsto like etter kampslutt. Serbia-spiller Sasa Cado var midt i et intervju da det brøt ut fullt drama bak henne for åpent TV-kamera.

  Man kunne plutselig se knyttnever fly gjennom lufta. Tre ganger slo Salimatou Kourouma etter en lagkamerat før andre Mali-spillere skilte dem fra hverandre.

  – Vi vil gjøre det helt klart at dette absolutt ikke er bilder vi ønsket å formidle. Spillerne angrer dypt på oppførselen, skriver Mali om hendelsen, ifølge Aftonbladet.

  Det internasjonale basketballforbundet (Fiba) har åpnet disiplinærsak. Så snart nødvendige undersøkelser er gjort, vil det komme eventuelle sanksjoner.

  Mali tapte mandagens kamp 68-81.

  Mali-spillere før kampen mot Serbia i VM
  Foto: BRENDON THORNE / AFP
 • Southgate forsvarer Maguire-valg

  England-trener Gareth Southgate mottok kritikk for valget av Harry Maguire og Luke Shaw i lagoppstillinga mot Tyskland mandag kveld, på grunn av lite spilletid på klubblag.

  Etter kampen viste han sin støtte for spillerne, men erkjente at han vil vurdere å ta de ut om situasjonen ble «uholdbar».

  – Det vil alltid vekke debatt. Men jeg tror at vi i disse stundene må støtte våre beste og mest erfarne spillere, med mindre vi er i en situasjon der det er nesten uholdbart og umulig å velge dem, sa Southgate på pressekonferansen etter kampen.

  Mandag opplevde Maguire igjen at England-fansen buet da navnet hans ble lest opp over høytaleranlegget.

  UEFA Nations League - Group C - England v Germany
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Beklager etter støtende video: Tilbake i troppen

  Nord Irlands Conor McMenamin ble kort tid før kamp mot Kosovo lørdag, fjernet fra troppen etter at en video av ham gikk viralt på sosiale medier.

  I videoen skal McMenamin sunget slagord i støtte for IRA (Den irske republikanske armé).

  Nå beklager han seg, og er tilbake i troppen mot Hellas tirsdag.

  – Videoen ble laget for mange år siden. Jeg er lei meg og jeg angrer. Vi gjør alle feil, sier McMenamin.

  Han fikk sin debut for landslaget i juni i år.

  UEFA Nations League - Group J - Cyprus v Northern Ireland
  Foto: YIANNIS KOURTOGLOU / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste