Hopp til innhold

Kvartfinalehelten gir treneren æren for at hun er i OL

TOKYO/OSLO (NRK): Keeperveteran Katrine Lunde (41) kom inn og stengte buret da Norges semifinaleplass holdt på å glippe. Men at Lunde i det hele tatt er i OL, etter et svært tøft år, takker hun Mats Olsson for.

Målvaktgjengen

GODT TEAM: Den norske målvaktgjengen, med Silje Solberg (t.v.), Mats Olsson og Katrine Lunde, har et meget bra samarbeid, ifølge dem selv.

Norge gjorde hele 16 tekniske feil i den nervepirrende kvartfinalen mot Ungarn, men klarte likevel å berge semifinaleplassen – mye takket være Katrine Lunde.

For da det gjenstod et kvarter og stillingen var likt, valgte landslagssjef Thorir Hergeirsson å ta Silje Solberg ut og sette inn den 41 år gamle målvakten.

Det skulle vise seg å være en genistrek.

Lunde

HELT: Katrine Lunde leverte en redningsprosent på 60 prosent.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hun er et monster for dem

For med fem redninger på åtte skudd ble Lunde helt kampavgjørende i en kamp der Norge i utgangspunktet var storfavoritter.

– Hun knekker det ungarske laget som mister selvtillit og til slutt ikke vil skyte på henne. De ser at Katrine er et monster for dem som står i veien. Det er en dobbelt effekt grunnet den respekten de får for Katrine, sier landslagets keepertrener Mats Olsson til NRK.

– Det var godt for meg å komme inn og få noen gode redninger når vi trengte det som mest, sier Lunde selv.

Da dommeren blåste av kampen på stillingen 26-22, og håndballjentene var klare for OL-semifinale, løp flere av spillerne rett bort til Lunde og kastet seg om halsen hennes. En av dem var Nora Mørk.

– Katrine er kjempeviktig. Det er ingen tvil om at hun kan levere. Hun spiller ikke sitt fjerde OL uten grunn. All ære til henne, sier Mørk.

Katrine Lunde

HYLLEST: Spillerne viste raskt sin takknemlighet for til keeper Katrine Lunde etter kampen.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Mistet sitt ufødte barn

Men den som ga den aller største klemmen var nevnte Olsson.

Den 61 år gamle svenske keepertreneren har kjent Lunde i 16 år, og de to har et helt unikt forhold. Og uten ham, hadde Lunde neppe vært på plass i Tokyo.

– Jeg må være så ærlig å si at jeg tror nok ikke jeg hadde spilt så lenge her hvis ikke det hadde vært for han. Vi kjenner hverandre godt og vi kan si det vi vil til hverandre, på godt og vondt, forteller Lunde.

For det har på ingen måte vært et enkelt år for Katrine Lunde.

I vinter stod hun frem og fortalte at hun hadde mistet sitt ufødte barn. 41-åringen hadde i utgangspunktet meldt forfall til håndball-EM i desember på grunn av graviditet, men så kom kontrabeskjeden:

– Vi er lei oss for at vi mistet det ufødte barnet vårt, og hadde virkelig sett fram til å bli en større familie. Dessverre gikk det ikke denne gangen. Jeg har trent bra etter at dette skjedde, og har stilt meg til disposisjon for EM-troppen, sa Lunde i en pressemelding.

HbK7RCpDvnY

GAMLE VENNER: Katrine Lunde og Mats Olsson har kjente hverandre i lang tid. Her fra OL i Beijing i 2008.

Foto: Erik Johansen / NTB

Tettere oppfølging

Til NRK forteller Lunde at hun har hatt et større behov for oppfølging den siste tiden, og at Mats Olsson har vært en viktig støtte.

– Det har vært mye i år. Jeg har vært mer bevisst på hva jeg trenger, og hva andre kan hjelpe meg med når jeg trenger hjelp. Jeg har brukt Mats mye mer enn jeg har gjort før, og det har hjulpet meg med å komme inn i kampmodus igjen, sier hun.

– Hadde du vært her i Tokyo nå uten han?

– Jeg tror nok ikke det, jeg lærer veldig mye av han. Så det er det som inspirer meg til å holde på. Han er kjempeviktig for meg og jeg er veldig glad i han.

Olsson selv bekrefter at de to har jobbet tettere sammen enn de har pleid å gjøre, særlig den siste uken.

– Jeg opplever det som veldig positivt. Vi har kjent hverandre i 16 år og vi har ingen problemer med å snakke sammen om hvordan vi vil ha det. Denne gangen fant vi ut at vi skal være litt tettere på, og det ser bra ut så langt, sier Olsson.

  • Lunde blir trolig en svært viktig brikke også i OL-semifinalen på fredag. Der venter ROK (den russiske olympiske komité) som slo ut Norge fra OL i Rio for fem år siden. Kampen kan du høre på NRK Sport.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal