Kvartfinalehelten gir treneren æren for at hun er i OL

TOKYO/OSLO (NRK): Keeperveteran Katrine Lunde (41) kom inn og stengte buret da Norges semifinaleplass holdt på å glippe. Men at Lunde i det hele tatt er i OL, etter et svært tøft år, takker hun Mats Olsson for.

Målvaktgjengen

GODT TEAM: Den norske målvaktgjengen, med Silje Solberg (t.v.), Mats Olsson og Katrine Lunde, har et meget bra samarbeid, ifølge dem selv.

Norge gjorde hele 16 tekniske feil i den nervepirrende kvartfinalen mot Ungarn, men klarte likevel å berge semifinaleplassen – mye takket være Katrine Lunde.

For da det gjenstod et kvarter og stillingen var likt, valgte landslagssjef Thorir Hergeirsson å ta Silje Solberg ut og sette inn den 41 år gamle målvakten.

Det skulle vise seg å være en genistrek.

Lunde

HELT: Katrine Lunde leverte en redningsprosent på 60 prosent.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hun er et monster for dem

For med fem redninger på åtte skudd ble Lunde helt kampavgjørende i en kamp der Norge i utgangspunktet var storfavoritter.

– Hun knekker det ungarske laget som mister selvtillit og til slutt ikke vil skyte på henne. De ser at Katrine er et monster for dem som står i veien. Det er en dobbelt effekt grunnet den respekten de får for Katrine, sier landslagets keepertrener Mats Olsson til NRK.

– Det var godt for meg å komme inn og få noen gode redninger når vi trengte det som mest, sier Lunde selv.

Da dommeren blåste av kampen på stillingen 26-22, og håndballjentene var klare for OL-semifinale, løp flere av spillerne rett bort til Lunde og kastet seg om halsen hennes. En av dem var Nora Mørk.

– Katrine er kjempeviktig. Det er ingen tvil om at hun kan levere. Hun spiller ikke sitt fjerde OL uten grunn. All ære til henne, sier Mørk.

Katrine Lunde

HYLLEST: Spillerne viste raskt sin takknemlighet for til keeper Katrine Lunde etter kampen.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Mistet sitt ufødte barn

Men den som ga den aller største klemmen var nevnte Olsson.

Den 61 år gamle svenske keepertreneren har kjent Lunde i 16 år, og de to har et helt unikt forhold. Og uten ham, hadde Lunde neppe vært på plass i Tokyo.

– Jeg må være så ærlig å si at jeg tror nok ikke jeg hadde spilt så lenge her hvis ikke det hadde vært for han. Vi kjenner hverandre godt og vi kan si det vi vil til hverandre, på godt og vondt, forteller Lunde.

For det har på ingen måte vært et enkelt år for Katrine Lunde.

I vinter stod hun frem og fortalte at hun hadde mistet sitt ufødte barn. 41-åringen hadde i utgangspunktet meldt forfall til håndball-EM i desember på grunn av graviditet, men så kom kontrabeskjeden:

– Vi er lei oss for at vi mistet det ufødte barnet vårt, og hadde virkelig sett fram til å bli en større familie. Dessverre gikk det ikke denne gangen. Jeg har trent bra etter at dette skjedde, og har stilt meg til disposisjon for EM-troppen, sa Lunde i en pressemelding.

HbK7RCpDvnY

GAMLE VENNER: Katrine Lunde og Mats Olsson har kjente hverandre i lang tid. Her fra OL i Beijing i 2008.

Foto: Erik Johansen / NTB

Tettere oppfølging

Til NRK forteller Lunde at hun har hatt et større behov for oppfølging den siste tiden, og at Mats Olsson har vært en viktig støtte.

– Det har vært mye i år. Jeg har vært mer bevisst på hva jeg trenger, og hva andre kan hjelpe meg med når jeg trenger hjelp. Jeg har brukt Mats mye mer enn jeg har gjort før, og det har hjulpet meg med å komme inn i kampmodus igjen, sier hun.

– Hadde du vært her i Tokyo nå uten han?

– Jeg tror nok ikke det, jeg lærer veldig mye av han. Så det er det som inspirer meg til å holde på. Han er kjempeviktig for meg og jeg er veldig glad i han.

Olsson selv bekrefter at de to har jobbet tettere sammen enn de har pleid å gjøre, særlig den siste uken.

– Jeg opplever det som veldig positivt. Vi har kjent hverandre i 16 år og vi har ingen problemer med å snakke sammen om hvordan vi vil ha det. Denne gangen fant vi ut at vi skal være litt tettere på, og det ser bra ut så langt, sier Olsson.

 • Lunde blir trolig en svært viktig brikke også i OL-semifinalen på fredag. Der venter ROK (den russiske olympiske komité) som slo ut Norge fra OL i Rio for fem år siden. Kampen kan du høre på NRK Sport.

Siste nytt

 • Sender kontrollører til OL

  Antidoping Norge opplyser at de vil sende kontrollører til OL i Beijing og Paralympics etter at kvaliteten på kontrollarbeidet er blitt bedre. Det sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim.

  – Vi har latt være å sende kontrollører fordi vi opplevde at kvaliteten på kontrollene ikke var god nok i 2014 i Sotsji og i 2016 i Rio de Janeiro, sier Solheim.

  Han opplyser at ITA (International Testing Agency) har innført en egen sertifiseringsordning for internasjonale kontrollører og at de har tatt over det overordnede ansvaret for testingen under OL.

  Håpet er at dette skal heve kvaliteten på kontrollarbeidet.

  Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Sørensen skal hylles i minneritt

  Chris Anker Sørensen får kommende helg sitt eget minneritt når hans barndomsklubb Hammel arrangerer «Chris Anker-ruten», melder NTB.

  Sørensen mistet livet i en trafikkulykke i Belgia lørdag. Hammel Cykle Klub arrangerer en tur gjennom hjembyen til den tidligere toppsyklisten.

  – Chris har vært synonymt med Hammel Cykle Klub. Når man sier at man er derfra, sier alle: «Er det ikke der «Oksen fra Hammel» er fra?", sier klubbens formann Lars Toft Pedersen.

  Han opplyser at interessen for å delta har vært stor. Lørdag klokken 10 starter rittet.

  Sørensen var i Belgia på jobb for dansk TV2 for å dekke VM i landeveissykling. Lørdagens ulykke skjedde da han syklet en treningstur. Han ble påkjørt av en varebil idet han skulle over veien i et kryss.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
 • Etterforsker rasistiske tilrop

  Den italienske storklubben Juventus skal etterforske en hendelse der Milan-keeper Mike Maignan ble utsatt for rasistiske tilrop før søndagens kamp.

  En talsmann i Juventus har opplyst det til nyhetsbyrået AFP. Tilropene ble fanget på video av en annen tilskuer som var til stede under Serie A-kampen som endte 1-1 søndag.

  Ifølge italienske medier vil også Det italienske fotballforbundet (FIGC) åpne en selvstendig etterforskning for å finne tilskueren i videoen.

  Mike Maignan
  Foto: Isabella Bonotto / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal