Hopp til innhold

Ingebrigtsen løp inn til knusende OL-gull – nå varsler Gjert verdensrekordforsøk

20 år gamle Jakob Ingebrigtsen knuste alt og alle og spurtet inn til et historisk OL-gull på 1500 meter. Allerede nå varsles det at det norske løpefenomenet snart vil prøve å slå verdensrekorden.

xhY55RK0PmM

BRØLTE: Jakob Ingebrigtsen spurtet fra alt og alle, og ikke minst parkerte han den ellers så suverene Timothy Cheruiyot. Her kan du se innspurten.

– Det er helt drøyt. Jeg har tenkt mye på denne finalen, og jeg har drømt om å vinne OL, sier Jakob Ingebrigtsen.

irpocG8tdY4

Det var ikke mange på tribunen, men Jakob Ingebrigtsen løp naturligvis seiersrunden med det norske flagget likevel.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det har nettopp gått opp for ham at han har levert en av tidenes norske idrettsprestasjoner. OL-gull på 1500 meter. En øvelse man for inntil få år siden knapt drømte om at nordmenn kunne hevde seg i.

Det er helt fantastisk å få det til. Jo nærmere finalen jeg kom, jo mer meningsløst føltes det med sølv, sier han til NRK.

– Følte meg fantastisk

De fleste har på forhånd spådd at det ville bli en vill kamp mellom Jakob Ingebrigtsen og den vanligvis så suverene Timothy Cheruiyot under finalen på 1500 meter i OL, og det stemte på en prikk.

OL-finalen var den ellevte duellen mellom dm på 1500 meter. 10 av 10 ganger før hadde det endt med seier til kenyaneren.

Men denne lørdagen var tiden inne for et tronskifte.

ZSFnBOJAZ3I

Timothy Cheruiyot kunne ikke annet enn å gratulere sin overmann med gullet.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Under finalen gikk Ingebrigtsen hardt ut fra start og la seg fremst i feltet sammen med Cheruiyot like bak. Kenyaneren svarte med å sette opp farten, og det gikk styggfort for de to i front.

De to rivalene fulgte hverandre som skygger helt til det gjensto rundt hundre meter. Da satte Ingebrigtsen opp en superspurt, og parkerte konkurrenten fullstendig.

– Jeg har ikke slått Cheruiyot før i kveld. I utgangspunktet skal det ikke være mulig å slå han i dag heller, men jeg følte meg helt fantastisk på den siste runden. Jeg ble sterkere for hvert steg. Da var det bare å springe forbi, beskriver Ingebrigtsen.

Vinnertiden ble raske 3.28,32, som ikke bare holdt til det som vil bli et historisk OL-gull, men også er både europeisk rekord og olympisk rekord.

1pNb8NU7Pvk

Såpass stor var avstanden da Ingebrigtsen løp i mål.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Vil gå for verdensrekorden

Det får pappa Gjert til å allerede nå varsle at verdensrekorden kan bli det neste Jakob sikter seg inn på.

– 3.28.3 i en OL-finale. Det er høy fart, altså. Han begynner å nærme seg den verdensrekorden rimelig heftig. Vi får se om vi får satt opp et verdensrekordforsøk i år eller neste år, men at han kommer til å løpe rimelig nær den rekorden før eller senere, det gjør han nok, sier trener-pappaen.

Verdensrekorden er 3.26, og Jakob virker absolutt åpen for tanken når NRK forteller ham hva faren har foreslått. Da nikker han og sier:

– Jeg får jo prøve. Jeg har lyst til å springe så fort jeg kan. Det er det jeg jobber mot, å slå rekorder og vinne gull. Jeg er ikke ferdig ennå, sier Jakob.

Etter løpet viste TV-bildene at pappa Gjert Ingebrigtsen gråt og måtte kjøles ned med en ispose på bakrommet, hvor han må stå når sønnen løper.

– Dette var vanskelig å fordøye. Jeg kan ikke begynne å grine igjen. Det er mye følelser, sier Gjert.

Jakob og Gjert har kjeklet litt med hverandre under OL, og de humoristiske stikkene har gått frem og tilbake mellom far og sønn via pressen. Men etter at OL-gullet nå er sikret, var det nettopp faren og familien Jakob trakk frem først av alle.

– Hadde det ikke vært for opplegget til Gjert og resten av familien, så hadde det ikke gått. Det er mange tanker i hodet mitt, sier den olympiske mesteren.

h4LGTX2-CTg

Jakob Ingebrigtsen skrev seg inn i historiebøkene denne lørdagen.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Han innrømmer også at han har vært svært spent og nervøs før finalen.

– Jeg har kjent på de siste ukene at dette er stort for oss. Kroppen min har vært annerledes. Jeg har slitt med å få i meg næring, fordi jeg har vært så nervøs og spent. Det har vært veldig spesielt, men det er dette vi har jobbet mot. Da er det helt fantastisk at det klaffer.

Rivalen skylder på skade

Timothy Cheruiyot har som nevnt vært suveren på distansen i flere sesonger nå. Han sier han ikke hadde forventet å tape mot sin unge konkurrent, og hevder samtidig at han ikke presset seg så mye.

– Jakob er en fin utøver og en sterk mann. Det var en rask 1500 meter, han er en god løper, sier Cheruiyot til NRK.

– Er det bittert?

– Ja, jeg hadde ikke forventet å tape. Jeg følte litt smerter i hamstring, så jeg presset meg ikke så mye. Dette var Jakobs dag, sier Cheruiyot, som ga armbåndet sitt til sin norske rival etter nederlaget.

– Da jeg sto opp i morges, bestemte jeg meg for at hvis noen slo meg, skulle jeg gi det til dem. Det var en gratulasjon til dem, sier Cheruiyot til NRK.

– Jeg er veldig takknemlig. Timothy har vært den beste løperen, og har vært ubeseiret lenge, så det er et stort øyeblikk å få noe fra ham når han har vært så god. Vi er heldige som er venner. Selvfølgelig jobber vi hardt mot de samme målene, men det er fint at vi respekterer hverandre etter løpene.

XmkuwZd_Lvg

Ingebrigtsen og Cheruiyot delte pallen med britiske Josh Kerr.

Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Siste nytt

 • Antony neppe klar til FA-cupfinalen

  Mens Pep Guardiola friskmelder både Kevin De Bruyne og Jack Grealish til lørdagens FA-cupfinale, sier finalemotstander Erik Ten Hag at Antony neppe blir klar til avspark på Wembley.

  – Det er lite sannsynlig. Han har fortsatt en sjanse, men den er veldig liten, sa Manchester United-treneren på fredagens pressekonferanse.

  Antony har spilt 44 kamper og scoret åtte mål for United denne sesongen etter overgangen fra Ajax. Fra før må Anthony Martial stå over finalekampen mot Erling Braut Haaland og co. som følge av muskelskade. (NRK/NTB)

  Manchester United, Antony
  Foto: Dave Thompson / AP
 • De Bruyne og Grealish friskmeldt til FA-cupfinalen

  Pep Guardiola kunne avsløre at både Kevin De Bruyne og Jack Grealish er klar for Manchester Citys FA-cupfinale mot Manchester United på lørdag.

  De Bruyne, Grealish, Ruben Dias og Manuel Akanji gikk alle glipp av Citys siste Premier League-kamp for sesongen mot Brentford forrige uke.

  Guardiola kunne likevel avslørte at kvartetten er tilbake i trening og forventes å være involvert i FA-cupfinalen på Wembley lørdag.

  – De har trent bra på de to siste treningsøktene. De er alle, mer eller mindre fine, sa spanjolen.

  Guardiola bekreftet også at Stefan Ortega vil starte i mål mot United i stedet for den brasilianske førstekeeperen Ederson.

  Ortega, som startet to av Citys tre siste seriekamper, har ikke sluppet inn mål i FA-cupen denne sesongen.

  – Stefan kommer til å spille. Jeg har alltid vært sånn i FA-cupen. Keeperen som har spilt i FA-cupen skal også spille i FA-cupfinalen, sa Guardiola. (NTB)

  Manchester Citys Erling Braut Haaland og Kevin De Bruyne
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Dennis Hauger nummer seks i kvalifiseringen i Barcelona

  Dennis Hauger klokket inn på den sjette beste tiden under fredagens Formel 2-kvalifisering i Barcelona.

  Dermed startet han også i fjerde beste startspor under lørdagens sprintløp, ettersom rekkefølgen på de ti raskeste fra kvalifiseringen snus. Under søndagens hovedløp startet han imidlertid som nummer seks.

  Hauger satte den beste rundetiden på sin niende runde, men fikk ikke beholde ledelsen i mer enn et par minutter da både Théo Pourchaire og Enzo Fittipaldi klatret forbi han på resultatlisten.

  Hauger endte til slutt som nummer seks, ettersom Ayumu Iwasa, Oliver Bearman og Jack Doohan også snek seg foran på slutten av kvalifiseringen.

  Aurskog-gutten Hauger tok sin hittil eneste seier denne sesongen i sprintløpet i Australia i den tredje VM-runden. Han står med tre Formel 2-triumfer totalt.

  Hauger leverte en svak kvalifisering i Monaco sist helg. Da fikk han imidlertid en opptur da han kjørte seg opp mange plasser i søndagens hovedløp.

  Pressekonferanse med formel 2-fører Dennis Hauger
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste